AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ihtiyati haciz ne zaman sona erer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ihtiyati haciz ne zaman sona erer?​

On gün içinde kararın icrası istenmezse ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkar (m.261/1). Bu on günlük süre, alacaklının ihtiyati haciz kararının icrasını isteyebileceği süredir. Yoksa icra dairesinin aynı on günlük süre içinde ihtiyati haciz kararını icra etmesi gerekmez.

Borçlunun ağır hastalığı durumu icra takibine nasıl etki eder?​

Borçlunun Ağır Hasta Olması halinde icra takibi Borçlu kendisine temsilci atayamayacak kadar ağır bir hastalık geçiriyorsa hastalığı atlatıncaya kadar icra takibi ertelenir. Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde hastalığın devamı sırasında da haciz yapılabilir.

Ihtiyati haciz kendiliğinden kalkar mı?​

Ihtiyati haciz kendiliğinden kalkar mı?
Yani ilgili taşınırın veya taşınmazın haczedilmesi söz konusu olur. Eğer bu şekilde icra dairesine başvuru yapılmazsa karar kendiliğinden kalkar. Kararın uygulanması ile ilgili şikayetler kararı uygulayan icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesine yapılır.

Borçlunun yakınlarından hangisi veya hangileri nin ölümü halinde borçlu aleyhindeki takip 3 gün süreyle talik olunur?​

Borçlunun yakınlarından hangisi veya hangileri nin ölümü halinde borçlu aleyhindeki takip 3 gün süreyle talik olunur?
1. Karısı yahut kocası ve kan ve sıhriyet itibariyle usul veya füruundan birisi ölen bir borçlu aleyhindeki takip, ölüm günü ile beraber üç gün için talik olunur (İİK m. 52). 2. Terekenin borçlarından dolayı ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır.

Talık halleri nelerdir?​

Maddede bahsedilen, eşlerden birisi öldüyse ya da borçlunun alt soy, üst soy kısmından biri yahut eşin alt soy, üst soy kısmından biri öldüyse, ölüm günü dahil olmak üzere takip işlemi üç gün talik olur. Bu üç günlük süre içerisinde borçlu mallarını satsa bile (mal kaçırma) icra işlemleri yapılamaz.

Zaman aşımına uğrayan vergi borcu silinir mi?​

VUK’un 113. maddesine göre, zamanaşımı süre geçmesi nedeniyle vergi alacağının kendiliğinden ortadan kalkmasıdır. Söz konusu maddeye göre vergi alacağının doğduğu takvim yılını izleyen yıldan itibaren 5 yıl içerisinde mükellefe tarh ve tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğramaktadır.
 
Evet, ihtiyati haciz ne zaman sona erer konusuyla ilgili bilgi verirken, on günlük sürenin alacaklının ihtiyati haciz kararının icrasını isteyebileceği bir süre olduğunu belirttiniz. Bu süre içinde icra dairesi kararı icra etmek zorunda değildir ve karar kendiliğinden kalkar.

Borçlunun ağır hastalığı durumunda ise borçlu kendisine temsilci atayamayacak kadar ağır hasta ise, icra takibi hastalığı atlatıncaya kadar ertelenir. Ancak mal kaçırılması durumunda hastalığın devamı sırasında da haciz işlemi yapılabilir.

Ayrıca, ihtiyati haciz kararının kendiliğinden kalkıp kalkmayacağı ve uygulanması ile ilgili şikayetlerin icra dairesine yapılabileceği ifade edildi. Bu tür şikayetler, icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesine iletilmelidir.

Borçlunun yakınlarından birinin ölümü durumunda ise borçlu aleyhindeki takibin üç gün süreyle talik olacağı belirtilmiş. Eşlerden birinin ölümü halinde ya da borçlunun alt soy, üst soy kısmından biri veya eşin alt soy, üst soy kısmından birinin ölümü durumunda takip işlemi üç gün boyunca durdurulur. Bu süre içinde borçlu mallarını satsa bile icra işlemleri yapılamaz.

Son olarak, zaman aşımına uğrayan vergi borcunun silinip silinmeyeceğiyle ilgili de açıklamada bulundunuz. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını izleyen beş yıl içerisinde mükellefe tarh ve tebliğ edilmeyen vergilerin zaman aşımına uğrayabileceği bilgisini paylaştınız.
 
Geri
Üst