AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ihtiyati haciz nasil iptal edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.589
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ihtiyati haciz nasıl iptal edilir?​

İhtiyati Haciz Nasıl Kalkar? İhtiyati haczin kaldırılması İİK madde 266’da yer almıştır. Buna göre borçlu, para veya mahkemece kabul edilecek rehin / esham / tahvilat depo etmek veya taşınmaz rehin yahut muteber bir banka kefaleti göstermek suretiyle kararın kaldırılması talebinde bulunabilir.

Ihtiyati haciz hangi durumlarda uygulanır?​

Ihtiyati haciz hangi durumlarda uygulanır?
İhtiyati haciz talebinde bulunabilmek için alacak açısından aranan şartlar ise, hakkında ihtiyati haciz istenen alacak (borç) para alacağı (borcu) olması, alacağın rehinle temin edilmemiş (güvence altına alınma- mış) olması ve alacağın vadesinin gelmiş olması gerekir.

Ihtiyati haciz ne zaman sona erer?​

Ihtiyati haciz ne zaman sona erer?
İhtiyati Haciz Kararının İcrası: İhtiyati haciz kararı borçlu tarafından istinaf edilemeyeceğinden ihtiyati haciz kararını alan alacaklı, on gün içinde, hemen bu kararın icrasını icra dairesinden istemeye mecburdur. On gün içinde kararın icrası istenmezse ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkar (m.261/1).

Ihtiyati haciz kararına itiraz kaç gün?​

İhtiyati Hacze İtirazın Şartları “Borçlu kendisi dinlenmeden verilen ihtiyatî haczin dayandığı sebeplere, mahkemenin yetkisine ve teminata karşı; huzuriyle yapılan hacizlerde haczin tatbiki, aksi hâlde haciz tutanağının kendisine tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde mahkemeye müracaatla itiraz edebilir.”

Ihtiyati haciz kararı hangi sebeplerle kaldırılır?​

Ihtiyati haciz kararı hangi sebeplerle kaldırılır?
Bu değişiklik göstermektedir ki, teminat alacakları için İcra ve İflas Kanunu’nun 42. maddesi gereğince genel haciz yolu ile ilamsız takip yapılabilir ise de ihtiyati haciz kararı verilemez. Çünkü İcra ve İflas Kanunu’nun 257. maddesinde ihtiyati haciz, sadece “para alacakları” için öngörülmüştür.

Ihtiyati haczin kaldırılması nereden istenir?​

Ihtiyati haczin kaldırılması nereden istenir?
Borçlu, teminat karşılığında ihtiyati haczin kaldırılması talebini, hakkında icra takibine başlanmadan önceki aşamada ihtiyati haciz kararını veren mahkemeden talep etmelidir. İcra takibine başlandıktan sonraki aşamada ise, ihtiyati haczin teminat karşılığında kaldırılması talebi icra mahkemesinden istenmelidir.
Ihtiyati haciz hangi aşamada istenir?​
İhtiyati haciz icra takibine başlanılmadan önce de talep edilebilir. Ödeme emrine itiraz edilmesi halinde itirazın iptali davası ve menfi tespit davası aşamasında da talep edilebilir.

Ihtiyati haciz satışa engel mi?​

Ihtiyati haciz satışa engel mi?
İcrai hacizlerde olduğu gibi ihtiyati hacizde de haciz satışa engel değildir. Ancak satışla birlikte haciz düşmez. Gayrimenkulün yeni alıcısı haczi kabul ederek almış olur ve borcun ödenmemesi halinde gayrimenkul icra yoluyla satışa çıkarılabilir.

Ihtiyati haciz kararına itiraz edilebilir mi?​

Ihtiyati haciz kararına itiraz edilebilir mi?
İtiraz Nereye Yapılır? İhtiyati haciz kararı veren mahkemeye itiraz edilmektedir. Mahkeme, itirazı değerlendirerek kabul veya reddetmektedir. İtiraz üzerine mahkeme duruşma günü vererek her iki tarafı dinleyerek itiraz reddini haklı görür ise kararını değiştirebilir veya tamamen kaldırabilecektir (İİK madde 265/4).

Ihtiyati haczi hangi servis kaldırır?​

6.İhtiyati Haczin Kaldırılması Borçlu, 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin 5 inci bendinde yazılı haczedilmiş menkul mallar hariç olmak üzere, mezkur maddeye göre teminat gösterdiği takdirde ihtiyati haciz, haczi koyan merci tarafından kaldırılır.

Ihtiyati haciz kararı nerede icraya konulur?​

Ihtiyati haciz kararı nerede icraya konulur?
I- Yetkili icra dairesi: İhtiyati haciz kararı, bu kararı veren mahkemenin yargı çevresindeki icra dairesi tarafından yerine getirilir (infaz edilir) (İİK. mad. 261/I, C:1, İİK. mad. 50; HUMK. mad. 12). Yani, bu mahkemenin yargı çevresindeki icra müdürü verilen ihtiyati haciz kararını uygular.
 
İhtiyati haciz, borçlu ve alacaklı arasındaki hukuki süreçlerde sıkça karşılaşılan bir konudur. İhtiyati hacizle ilgili bilgileri başlıklar halinde aşağıda detaylı bir şekilde cevaplandırdım.

1. **İhtiyati Haciz Nasıl Kalkar?**
İhtiyati haciz kalkar mı? İhtiyati hacizin kaldırılması İİK madde 266’da yer almaktadır. Buna göre borçlu, para veya mahkemece kabul edilecek rehin/esham/tahvilat depo etmek veya taşınmaz rehin yahut muteber bir banka kefaleti göstermek suretiyle kararın kaldırılması talebinde bulunabilir.

2. **İhtiyati Haciz Hangi Durumlarda Uygulanır?**
İhtiyati haciz hangi durumlarda uygulanır? İhtiyati haciz talebinde bulunabilmek için alacak açısından aranan şartlar ise, hakkında ihtiyati haciz istenen alacak (borç) para alacağı (borcu) olması, alacağın rehinle temin edilmemiş (güvence altına alınmış) olması ve alacağın vadesinin gelmiş olması gerekir.

3. **İhtiyati Haciz Ne Zaman Sona Erer?**
İhtiyati haciz ne zaman sona erer? İhtiyati Haciz Kararının İcrası: İhtiyati haciz kararı borçlu tarafından istinaf edilemeyeceğinden ihtiyati haciz kararını alan alacaklı, on gün içinde, hemen bu kararın icrasını icra dairesinden istemeye mecburdur. On gün içinde kararın icrası istenmezse ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkar (m.261/1).

4. **İhtiyati Haciz Kararına İtiraz Kaç Gün?**
İhtiyati Hacze İtirazın Şartları: “Borçlu kendisi dinlenmeden verilen ihtiyatî haczin dayandığı sebeplere, mahkemenin yetkisine ve teminata karşı; huzuriyle yapılan hacizlerde haczin tatbiki, aksi hâlde haciz tutanağının kendisine tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde mahkemeye müracaatla itiraz edebilir.”

5. **İhtiyati Haciz Kararı Hangi Sebeplerle Kaldırılır?**
İhtiyati haciz kararı hangi sebeplerle kaldırılır? Teminat alacakları için İcra ve İflas Kanunu’nun 42. maddesi gereğince genel haciz yolu ile ilamsız takip yapılabilir ise de ihtiyati haciz kararı verilemez. Çünkü İcra ve İflas Kanunu’nun 257. maddesinde ihtiyati haciz, sadece “para alacakları” için öngörülmüştür.

6. **İhtiyati Haczi Hangi Servis Kaldırır?**
İhtiyati Haczin Kaldırılması: Borçlu, 6183 sayılı Kanunun 10. maddesinin 5. bendinde yazılı haczedilmiş menkul mallar hariç olmak üzere, mezkur maddeye göre teminat gösterdiği takdirde ihtiyati haciz, haczi koyan merci tarafından kaldırılır.

7. **İhtiyati Haciz Kararı Nerede İcraya Konulur?**
İhtiyati haciz kararı nerede icraya konulur? Yetkili icra dairesi ihtiyati haciz kararını bu kararı veren mahkemenin yargı çevresindeki icra dairesi tarafından yerine getirir.

Yukarıdaki bilgiler, ihtiyati haciz konusunda genel bir bakış sunmaktadır. İhtiyati haciz süreçlerinde detaylı bilgi edinmek ve doğru adımları atmak için bir hukuk profesyoneline danışmanız önemli olacaktır.
 
Geri
Üst