AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ihtiyati haciz karari kac gun icinde?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.732
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ihtiyati haciz kararı kaç gün içinde?​

On gün içinde kararın icrası istenmezse ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkar (m.261/1). Bu on günlük süre, alacaklının ihtiyati haciz kararının icrasını isteyebileceği süredir. Yoksa icra dairesinin aynı on günlük süre içinde ihtiyati haciz kararını icra etmesi gerekmez.

Teminata haciz konulabilir mi?​

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 34/son maddesine göre, her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.

Ihtiyati hacizde teminat ne kadar?​

Ihtiyati hacizde teminat ne kadar?
İhtiyati haciz talep eden, karşı tarafın muhtemel zararlarına karşılık teminat göstermek zorundadır. Uygulamada mahkemeler asıl alacağın ’i değerinde teminat istemekle birlikte, yerine göre bu oran `’a kadar çıkabilmektedir.

Itirazın iptali davası reddedilirse ihtiyati haciz kalkar mı?​

Itirazın iptali davası reddedilirse ihtiyati haciz kalkar mı?
İtirazın iptali davasının reddedilmesi halinde, ihtiyati haciz hükümsüz kalacaktır. İtirazın kaldırılması reddedilir ise, ihtiyati haciz kararını sürdürmek için itirazın kaldırılması ret kararının tebliğinden itibaren yedi gün içinde genel mahkemelerde alacak davası açmak gerekir.

Borçlu kendisi dinlenmeden verilmiş olan ihtiyati haciz kararına karşı ne yapabilir?​

Maddedeki düzenlemeye göre; “Borçlu kendisi dinlenmeden verilen ihtiyati haczin dayandığı sebeplere, mahkemenin yetkisine ve teminata karşı; huzuriyle yapılan hacizlerde haczin tatbiki, aksi halde haciz tutanağının kendisine tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde mahkemeye müracaatla itiraz edebilir.”

Ihtiyati haciz 10 günlük süre ne zaman başlar?​

Alacaklının kararın verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde ihtiyati haczin infazını istemesi yeterli olup, ihtiyati haczin bu süre içerisinde konulması gerekmez. 10 gün içinde icrası istenmeyen ihtiyati haciz Kanun gereği kendiliğinden kalkar.

Mahkemenin verdiği ihtiyati haciz kararı nasıl uygulanır?​

Mahkemenin verdiği ihtiyati haciz kararı nasıl uygulanır?
İhtiyati haciz talep eden vekilinin itiraza karşı verdiği cevap dilekçesinde özetle; Mahkemece verilen ihtiyati haciz kararına itirazın usul ve esas yönünden yerinde olmadığını, usul yönünden itirazın İİK 265.maddesi kapsamı dışında olduğunu, esas yönünden ise kredi borçlarının muaccel hale geldiğini.

Hangi teminata haciz konulamaz?​

Hangi teminata haciz konulamaz?
İlaveten; Kamu İhale Kanunu ve Devlet İhale Kanunu gereğince kamu otoritesinin almış olduğu teminat mektuplarının haczi de kanunen mümkün değildir. Başka bir anlatımla teminat mektubu ile lehtar lehine doğmuş veya doğacak bir hak bulunmadığından lehdarın borcu için teminat mektubunun haczedilmesine yasal imkan yoktur.
Teminat mektubuna haciz konulabilir mı?​
Teminat mektuplarının kıymetli evrak niteliği bulunmamaktadır. Banka ile muhatap arasında garanti sözleşmesi niteliğinde olan teminat mektubunda lehtar, âkit durumda değildir. Yani, teminat mektubu ile doğmuş ve doğacak bir hak bulunmadığından, lehtarın borcu için teminat mektubunun haczedilmesine yasal imkan yoktur.
Ihtiyati hacizde teminat şart mı?​
İhtiyati haczin teminat karşılığı verilmesinin istisnaları Kanun’da açıkça öngörülmüş durumdadır. Buna göre; İlâma (mahkeme hükmüne) dayanan alacaklarla ilgili ihtiyati haciz kararı talep edilmesi halinde teminat şartı aranmaz.

Ihtiyati hacizde muhafaza yapılır mı?​

Ihtiyati hacizde muhafaza yapılır mı?
İİK. 261/II’de yollama yapılan bu hükümler uyarınca; icra dairesi ihtiyati haciz kararını uygularken, «borçlunun/üçüncü kişinin elinde bulunan malları ihtiyaten haczedilip muhafaza altına alınabilir» (İİK.
 
İİK (İcra ve İflas Kanunu) hükümlerine göre ihtiyati haciz kararının ne zaman kalkabileceği, ne zaman infaz edilebileceği ve teminat gerekliliği gibi konular önemlidir. İhtiyati haciz kararı verilmesi durumunda alacaklı tarafından kararın verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde infazın istenmesi gerekir. Eğer bu süre içinde kararın infazı istenmezse ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkar.

Öte yandan, ihtiyati haciz talep eden tarafın karşı tarafın muhtemel zararlarına karşılık teminat göstermesi gerekmektedir. Mahkemeler genellikle asıl alacağın değeri civarında teminat istese de duruma göre bu oran değişebilir.

İtirazın iptali davası sonucunda reddedilmesi halinde ihtiyati haciz hükümsüz kalacaktır. Ancak bu durumda, kararın infazı isteyen tarafın itirazın kaldırılması ret kararının tebliğinden itibaren yedi gün içinde genel mahkemelerde alacak davası açması gerekmektedir.

İhtiyati haczin uygulanması durumunda icra dairesi, borçlunun veya üçüncü kişinin elinde bulunan malları ihtiyaten haczedip muhafaza altına alabilir. Ayrıca, teminat mektuplarına haciz konulamaz çünkü teminat mektubu lehtar lehine doğmuş veya doğacak bir hak içermez. İhtiyati haczin teminat şartı aranmamasının istisnaları, ilâma dayanan alacaklarla ilgili ihtiyati haciz kararı talep edilmesi durumunda geçerlidir.

Son olarak, ihtiyati hacizde muhafaza işlemi uygulanabilir ve borçlunun veya üçüncü kişinin elinde bulunan mallar ihtiyaten haczedilip muhafaza altına alınabilir. Bu konuların detaylı olarak incelenmesi ve yasal süreçlere uygun şekilde hareket edilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst