Ihtiyadi tedbir Kararinda neler YER ALIR?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
125.181
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ihtiyadi tedbir Kararinda neler YER ALIR?​

İHTİYATİ TEDBİR KARARI Mahkeme ,tedbire konu olan mal veya hakkın ,muhafaza altına alınması veya bir yediemine(güvenilir bir üçüncü kişiye ) tevdii yada bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi, sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verebilir.

Polis sorgusunda tedbir ne demek?​

Tedbir Nedir? (Kısaca) Mahkeme tarafından dava sonuçlanıncaya kadarki süreçte doğabilecek zararların önüne geçmek amacıyla davacıya sağlanan hukuki himayeye tedbir denir.
“İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir. Talep edenin haklarının derhal korunmasında zorunluluk bulunan hallerde, hakim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir.
Ihtiyati tedbir süresi ne kadar?
HMK’nın 393. maddesinin 1. fıkrası uyarınca, ihtiyati tedbir kararlarının uygulanması, verildiği tarihten itibaren bir hafta içerisinde istenmek zorundadır. Aksi halde bu yönde verilen ihtiyati tedbir kararı, dava açılmış olsa bile kendiliğinden kalkar.
Ihtiyati tedbir kararı nasıl icraya konulur?
İhtiyati tedbir kararının icrası, icra müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Ancak HMK m.393/2 uyarınca, bu kuralın istisnası olarak ilgili durumlarda ve mahkemenin açık beyanı ile kararın icrası, mahkemenin yazı işleri müdürlüğü veya iflas müdürlükleri tarafından gerçekleştirilebilir.

Ihtiyati tedbirde teminat zorunlu mu?​

(1) İhtiyati tedbir talep eden, haksız çıktığı takdirde karşı tarafın ve üçüncü kişilerin bu yüzden uğrayacakları muhtemel zararlara karşılık teminat göstermek zorundadır.

Tedbir kararı ne zaman kalkar?​

HMK’nın 393. Maddesine göre: 1- İhtiyati tedbir kararının uygulanması, “bu kararın, tedbir isteyen tarafa tefhim veya tebliğinden” itibaren bir hafta içinde talep edilmek zorundadır. Aksi hâlde, kanuni süre içinde dava açılmış olsa dahi, tedbir kararı kendiliğinden kalkar.
Bir çeşit Hukuki Koruma olan İhtiyati Tedbir, Talep eden tarafın talep ettiği hakkını açacağı bir dava ile ya da devam eden bir davanın neticesinde elde etmesinin sağlanması amacıyla tesis edilen bir tür Hukuki güvencedir.
Ihtiyati tedbir türü nedir?
İhtiyatî tedbirlerin üç türü bulunur. Bunlar “teminat amaçlı”, “eda amaçlı” ve “düzenleme amaçlı” ihtiyatî tedbirlerdir.
Tedbir kararı nasıl kaldırılır?
İhtiyati tedbir kararına karşı taraf bir dilekçe ile itiraz edebiliyor. Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen veya hakkında bu tedbir kararı uygulanan kişi, mahkemece kabul edilecek teminatı gösterirse, mahkeme, duruma göre tedbirin değiştirilmesine veya kaldırılmasına karar verebilir.

Ihtiyati tedbir konulan ev satılabilir mi?​

Peki, ihtiyati tedbir satışa engel mi? Tedbir, taşınmaz mal satışına engel değil olmuyor. Tedbir “Mülkiyet ihtilafı” sebebiyle konulmuşsa aynı ihtilaflı olduğundan icra daireleri açısından engel kabul edilmiyor. Ancak mahkemeler itiraz üzerine satışa izin vermektedirler.

Ihtiyati haciz ihtiyati tedbirin önüne geçer mi?​

Buna göre, tamamlayıcı işlemler bakımından ihtiyati hacizde sürenin başlaması için haczin gerçek- leştirilmiş olması gerekirken, ihtiyati tedbirde talebin yapılmış olması yeter- lidir. Her iki yolda da söz konusu zorunluluğa uyulmaması halinde tedbir veya haczin kalkması söz konusu olur.
Mahkemenin ihtiyati tedbir kararı vermesi durumunda haciz yapılmasına engel olunmakta, teminat karşılığında, davanın sonuna kadar para alacaklıya ödenmemektedir. MADDE 72/III – İcra takibinden sonra açılan menfi tesbit davasında ihtiyati tedbir yolu ile takibin durdurulmasına karar verilemez.
Ihtiyati tedbirde teminat nasıl belirlenir?
Buna göre; ihtiyati tedbir talep eden, haksız çıktığı takdirde karşı tarafın ve üçüncü kişilerin bu yüzden uğrayacakları muhtemel zararlara karşılık teminat göstermek zorundadır. Bu oran genellikle %15 olarak belirlenmektedir.Teminat olarak teminat mektubu sunulabilir.
 
Geri
Üst