AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ihtisas organize sanayi bolgesi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.733
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ihtisas organize sanayi bölgesi ne demek?​

İhtisas OSB, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nda sanayide kümelenme yaklaşımı ile örtüşen bir tanımla; “aynı sektör grubunda ve bu sektör grubuna dahil alt sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı organize sanayi bölgesi” olarak tanımlanmıştır.

Organize Sanayi Bölgesi nereye bağlı?​

Organize Sanayi Bölgesi nereye bağlı?
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 8/1/1985 tarihli ve 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 11 inci ve 33 üncü maddeleri ile 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 27 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Organize Sanayi Bölgesi neden kurulur?​

Organize Sanayi Bölgesi neden kurulur?
Organize Sanayi Bölgeleri (OSB): Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve …

Organize tarım ve hayvancılık alanı nedir?​

Bu bölgeler üretime katma değer sağlayacak bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetleri için kuruluyor. Hayvancılık konularını ağırlıklı olarak büyükbaş besi ve süt yetiştiriciliği, su ürünleri oluştururken; bitkisel konulardan ise seracılık, çiçekçilik projeleri için yoğun talep geliyor.

Tdiosb Projesi Nedir?​

Tdiosb Projesi Nedir?
Kamu tüzel kişi/kişilerince kurulan; tarım ve sanayi sektörünün entegrasyonunu sağlamaya yönelik tarıma dayalı sanayi girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunların işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin yer aldığı mal ve hizmet üretim bölgesini ifade eder.

Organize Sanayi Bölgesi resmi kurum mu?​

Organize Sanayi Bölgesi resmi kurum mu?
4562 sayılı Kanunda, OSB’lerin özel hukuk tüzel kişiliği olduğu açıkça belirtilmiştir. Bununla birlikte OSB’ler, kamu yararına faaliyette bulunmaları ve kamu hizmeti yapmaları nedeniyle, kamu tüzel kişilerinin sahip olduğu bir takım ayrıcalıklı ve kamusal yetkilerle donatılmışlardır.

Organize Sanayi Bölgesi Nasıl Kurulur?​

(1) OSB kurmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerce, yatırımcı ön talep formlarını da içeren OSB bilgilendirme raporunun hazırlanarak valilik uygun görüşü ve öncelikle Hazine arazilerinden oluşan öneri alanla birlikte yer seçimi talebinin Bakanlığa intikalini müteakip Bakanlık tarafından ön değerlendirme yapılır.

Organize Besi Bölgesi nedir?​

Organize Besi Bölgesi nedir?
Hayvancılık açısından elverişli bir bölge olmasından dolayı bölgede tamamlanma aşamasında olan Türkiye’nin en büyük Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BESİ OSB) bulunmaktadır. Tam faaliyete geçmesi halinde gerek ülkemiz gerekse bölgemiz adına hatırı sayılır bir yapı kazandırılmış olacaktır.
 
İhtisas organize sanayi bölgesi (OSB), aynı sektör grubunda faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı bir sanayi bölgesi olarak tanımlanmaktadır. Bu bölgelerin oluşturulma amacı, aynı sektörde faaliyet gösteren işletmelerin bir araya gelerek kümelenmelerini sağlamak, sanayinin yönlendirilmesini, planlanmasını ve çevre sorunlarının önlenmesini hedeflemektedir.

Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yasal düzenlemeleriyle kurulmakta olup, belirli bir plan ve düzen içerisinde sanayi tesislerinin yerleştirilmesini, verimliliği artırmayı ve çevre dostu üretimi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu bölgeler ayrıca, tarım ve hayvancılık alanında da benzer kümelenme ve entegrasyon prensiplerini uygulamaktadır.

Organize tarım ve hayvancılık alanı ise, bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerine odaklanan bölgelerdir. Büyükbaş besi, süt yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği gibi hayvancılık dallarının yanı sıra seracılık, çiçekçilik gibi bitkisel üretim konuları da bu alanlarda önemli bir yer tutmaktadır.

Tdiosb Projesi ise, tarıma dayalı sanayi girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin yanı sıra işlenmesine yönelik tesislerin yer aldığı bir mal ve hizmet üretim bölgesini ifade etmektedir. Bu proje, tarım ve sanayinin entegrasyonunu sağlamayı hedeflemektedir.

Organize Besi Bölgesi ise hayvancılık açısından uygun bir bölgede inşa edilen, özellikle büyükbaş besi ve süt yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği gibi hayvancılık faaliyetlerine odaklanan bir alanı tanımlamaktadır. Türkiye'nin en büyük Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (BESİ OSB) arasında yer alması beklenen bölgeler, hem ülkemiz hem de bölgenin ekonomik yapısına önemli katkılar sunmayı amaçlamaktadır.
 
Geri
Üst