AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ihtikar ve riba ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.138
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İhtikâr ve ribâ ne demek?​

Sözlükte “hakkını yemek, kötü davranmak; kıtlaştırmak, tedavülden çekmek, istiflemek, tekeline almak” anlamlarındaki hakr kökünden türeyen ihtikâr, “ticaret malını pahalılaşması gayesiyle istifleyip piyasaya arzını geciktirmek” mânasına gelmektedir.

Karaborsacılık ne anlama gelir?​

Karaborsacılık ne anlama gelir?
birl. i. Karaborsacı olma durumu, vurgunculuk, ihtikâr, spekülasyon.

İhtikâr ne demek ne demek?​

İhtikâr ne demek ne demek?
Türk Dil Kurumu TDK’ya göre ihtikar “Vurgunculuk” anlamına gelmektedir. Ticaret hukukunda kullanılan kavram Arapça’dan Türkçe’ye geçmiştir. Kelime Arapçadaki stokçuluk anlamına eş düşen “Hakr” kökünden çekimsenmiştir.

Karaborsa haram mı?​

Stokçuluk veya karaborsacılık hem değerlerimizle bağdaşmıyor hem de ayeti kerimelerin genel hükmü ve hadisi şeriflerde birebir geçiyor. Dolayısıyla piyasada ihtiyaç varsa kişi sırf kendi yararını düşünüp toplumun zararına sebep oluyorsa malını stoklaması caiz değildir, haramdır.

Arapçada riba ne demek?​

Arapçada riba ne demek?
Riba kelimesinin Türkçedeki karşılığı faizdir. Yani faiz ve riba eş anlamlıdır.

Faizcilik ne demek?​

Faizcilik ne demek?
Tefecilik (faizcilik, murabaha), kişilerden hukuki sınırı geçen bir miktarda faiz alarak borç para verme olayıdır.
Karaborsa örnekleri nelerdir?​
Türk Dil Kurumu açısından öne çıkan veriler doğrultusunda karaborsa kelimesi, ‘Bir malın gizli bir şekilde alınmak suretiyle daha pahalıya satılması’ üzerine ifade edilmektedir. Örneğin bir futbol maçı için alınan biletin, dışarıda daha yüksek fiyata satılması karaborsa olarak öne çıkar.

Karaborsaya düştü ne demek?​

Karaborsaya düştü ne demek?
Bir mal gizlice yüksek fiyatla alınıp satılır olmak.

İhtikâr Arapça karşılığı nedir?​

İhtikâr Arapça karşılığı nedir?
Ihtikâr kelimesi Türkçe’de “istifçilik yapma, piyasada tekelleşme, haksız kazanç sağlama” anlamına gelir. Arapça ḥkr kökünden gelen iḥtikār إحتكار z “istifçilik yapma, piyasada tekelleşme, haksız kazanç sağlama” sözcüğünden alıntıdır.

Islama göre karaborsacılık nedir?​

Cevap: Karaborsacılık, insanların ve hayvanların ihtiyaç maddelerini piyasadan toplayıp, pahalandığı zaman satmaya denir. Lügatte hak yemek, haksızlık etmek ve kötü muâmele etmek mânâsına olup, meşrû olmayan kazanç yollarından birisidir. Karaborsaya “ihtikâr”da denir.

Fırsatçılık haram mi?​

Fırsatçılık haram mi?
Fırsatçılık (oportünizm), çıkarcılık, menfaatçilik, ahlakî ilkeleri yok sayıp insanların zor anlarında, güç durumlarında çıkarlarına uyacak biçimde ayarlamayı amaçlayan tutum sergilemek, dinimizde haram sayılmış olup topluma yapılan bir çeşit zulümdür.

Stokçuluk dinen haram mı?​

Stokçuluk dinen haram mı?
Eskişehirli bir vatandaş, Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’na attığı mesajla ‘stokçuluk yapmak günah mı?’ diye sordu. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu ise, “Bolluk ve ucuzluk zamanında mal depolayıp ihtiyaç halinde makul ve rayiç fiyattan satışa sunmak caizdir.

Faiz Arapçada ne anlama gelir?​

Arapça fyḍ kökünden gelen fāˀiḍ فائض “artan, fazla, bir borca karşılık ödenen artık para” sözcüğünden alıntıdır.

Faizin Arapça karşılığı ne demek?​

Faizin Arapça karşılığı ne demek?
Faiz kelimesi Türkçe’de “artan, fazla, bir borca karşılık ödenen artık para” anlamına gelir. Arapça fyḍ kökünden gelen fāˀiḍ فائض z “artan, fazla, bir borca karşılık ödenen artık para” sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için feyiz maddesine bakınız.

Kaç çeşit faiz vardır?​

Kaç çeşit faiz vardır?
Faiz oranı, nominal ve reel olmak üzere ikiye ayrılabilir. Nominal oran, bankalar gibi organizasyon ve kurumlar tarafından açıklanan faiz oranıdır. Reel faiz oranı ise enflasyona göre düzeltilmiş faiz oranıdır ve nominal orandan enflasyon oranının çıkarılması ile bulunur.
 
İhtikâr ve ribâ kavramları İslam hukukunda ve ahlakında önemli yer tutan konulardır. İhtikâr, Arapça kökenli bir kavram olup "istifçilik yapma, piyasada tekelleşme, haksız kazanç sağlama" anlamlarına gelir. Ticaret malını pahalılaştırma amacıyla istifleyip piyasaya arzını geciktirmek olarak da tanımlanır. Karaborsacılık ise karaborsacı olma durumunu ifade eder ve vurgunculuk, ihtikâr, spekülasyon gibi anlamları taşır.

Ribâ ise Arapça kökenli bir kavram olup faizi ifade eder. Faiz ve ribâ eş anlamlı olarak kullanılır. Faizcilik ise tefecilik olarak da bilinir, kişilerden hukuki sınırı geçen bir miktarda faiz alarak borç para verme olarak tanımlanır.

Karaborsa ise bir malın gizlice alınıp daha yüksek fiyata satılması durumunu ifade eder. Stokçuluk ya da karaborsacılık toplumun zararına olan bir durumdur ve haram kabul edilir. İslam'a göre karaborsacılık yapmak, haksız kazanç elde etmek anlamına gelir ve dinen hoş görülmez.

Faiz kavramı Arapça kökenli olup "borca karşılık ödenen artık para" anlamına gelir. Faiz çeşitlerine ise nominal ve reel faiz oranları örnek verilebilir. Nominal faiz oranı, organizasyonlar tarafından açıklanan faiz oranı iken, reel faiz oranı enflasyona göre düzeltilmiş faiz oranıdır.

Türk Dil Kurumu'na göre karaborsa kelimesi, bir malın gizlice alınarak daha pahalıya satılması durumunu ifade eder. Örneğin, bir etkinliğe ait biletin normal fiyatından daha yüksek bir fiyata satılması karaborsa olarak nitelendirilebilir. Bu tür uygulamalar toplumdaki adaletsizlik ve haksız kazanç anlayışını besleyebilir ve genellikle haram olarak kabul edilir.
 
Geri
Üst