- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.231
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Ihtara gerek olmayan haller nelerdir?
İHTARA GEREK OLMAYAN HALLER- Borcun ifa edileceği gün, birlikte belirlenmiş veya sözleşmede saklı tutulan bir hakka dayanarak taraflardan biri usulüne uygun bir bildirimde bulunmak suretiyle belirlemişse, bu günün geçmesiyle;
- Haksız fiilde fiilin işlendiği tarihte,
Sürekli edim nedir örnek?
Sürekli edim, borçlunun borcu süreklilik arz etmesi durumudur. Borçlunun belirlenen süre içinde belli yükümlülükleri bulunmaktadır. Kira akdi, hizmet akdi ilişkisi sürekli edimlere verilebilecek örneklerdir.Alacaklı temerrüdü kendiliğinden doğan sonuçları nelerdir?
Alacaklı temerrüdü kendiliğinden doğan sonuçları nelerdir?Alacaklının temerrüdünün sonuçları zor durumda kalan borçluyu korur niteliktedirler. Bu sonuçlar, borçlunun muhafaza masrafların alacaklı tarafından karşılanması, borçlunun sorumluluğunun hafiflemesi, eğer hasar oluşursa hasarın alacaklıya geçmesi ve alacaklı temerrüdünün borçlu temerrüdü ile ilişkisidir.
IFA gerçekleşmediği takdirde alacaklının hakları nelerdir?
Alacaklı, aynen ifayı reddedip, ifanın gerçekleşmemesi yüzünden uğradığı müspet zararının giderilmesini isteyebilir. Aynen ifa yerine, zararın giderilmesinin istenmesi sözleşmeyi sona erdirmez. Bu durumda asıl edimin yerine zararın giderilmesi borcu geçmiş olur.Temerrüde nasıl düşürülür?
– Borçlu kişinin yapması gereken ödemeyi zamanında yapmaması temerrüde düşer. Buna karşılık olarak ödemeyi alan taraf söz konusu ödemenin karşılığında yapılması gereken sorumluluğu yerine getirmez veya ifa edilmiş olan ödemeyi kabul etmezse temerrüde düşmüş olur.Borçlu temerrüde düşerse ne olur?
Borçlu temerrüde düşerse ne olur?Borçlunun temerrüde düşmesi borcu sona erdirmez. Sözleşme ile taraflar temerrüdün sonuçlarını özgürce kararlaştırabilirler, ancak bu hususlar kanunun emredici hükümlerine aykırı olamaz.
Sürekli edimli sözleşmelere örnek olarak hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi ve vedia (saklama) sözleşmesi sayılabilir. Sürekli edimli sözleşmeler esasında iki tarafa karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde her iki taraf da, hem borçlu hem de alacaklı sıfatını haiz olmaktadır.
TBK m. 108/II gereğince; borçlu temerrüde düşmede kusursuz olduğunu ispat edememesi halinde akdin hükümsüzlüğünden kaynaklanan zararı tazmin etmek zorundadır. Dönme üzerine borçlunun ödeyeceği tazminata konu zarar ise alacaklının uğramış olduğu menfi zarardır.
Alacaklı temerrüdünün sonuçları nelerdir?
Alacaklı temerrüdünün sonuçları nelerdir?3- Alacaklının kabulden kaçınması haksız olmalıdır.
- Alacaklı Temerrüdünün Genel Sonuçları:
- 1-Borçlunun sorumluluğunun hafifletilmesi.
- 2- Hasarın alacaklıya geçmesi.
- 3-Alacaklının ödemezlik def’ini ileri sürememesi.
- 4-Borçlu temerrüdünü sona erdirmesi.
- 5-Borçlunun masrafları alacaklıdan isteme hakkı
Ifayı kabul etmeyen alacaklının durumu nedir?
Alacaklı borçlu tarafından usulüne uygun yapılan ifa teklifini haklı bir nedene dayanmaksızın kabul etmez ise, alacaklı temerrüdü meyda- na gelir2. Bu durumda ifa engeli, alacaklının hareketsizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu anlamda alacaklı temerrüdünün borçlu ve alacaklıya dönük iki şartı mevcuttur.Temerrüt krizi nedir?
Temerrüt, kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi halidir. Yani alacaklı ya da borçlu taraflardan birinin borcunu ya da yükümlülüğünü zamanında ve usulüne göre yerine getirmemesi durumudur.İcra takibinde borçlu ne zaman temerrüde düşer?
İcra takibinde borçlu ne zaman temerrüde düşer?İfası mümkün ve muaccel bir borcun ifasında gecikme durumunda, alacaklının ihtarıyla borçlu temerrüde düşer. Alacaklı, ihtar çekmek yerine doğrudan borçluya karşı icra takibine girişebilir.
Sürekli edim halleri nelerdir?
Sürekli edim, içeriğine göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar asli edim ve tali edimdir.Sürekli edim ne demek?
Sürekli edim kavramı; edimin yerine getirilmesi için tekrar eder tarzda davranışlar gerekmesini ve bununla birlikte edimden faydalananın menfaatinin de bu süregelen periyoda yayılmasını ifade eder.Temerrüt ihtarı ne demek?
Temerrüt ihtarı ne demek?Temerrütte, muaccel bir borcun ihtarın yapılması veya kesin vadeye bağlanmış bir borcun vadesinde ifa edilmemesi söz konusudur. Borçlunun ihtara rağmen veya vadesi gelmiş olmasına rağmen borcunu ifa etmemesi borcun ihlalidir akde aykırılıktır.