Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ihracatcilar acisindan en az riskli odeme sekli nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.429
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ihracatçılar açısından en az riskli ödeme şekli nedir?​

3-Akreditif = Banka kanalıyla ödemenin garanti edildiği yöntemdir. Akreditif koşul ve şartlarına uyulduğu sürece riski azdır. 4-Peşin Ödeme = İhracatçılar için neden en risksiz ve avantajlı ödeme yöntemidir.

Cash Against Documents ne demek?​

Vesaik Mukabili Ödeme (Cash Against Documents – CAD), İthalatçı firmanın bankasının ihracat bedelini, ihracatçı firmanın bankasına ödemesi karşılığında belgelerin ithalatçıya teslimini öngören ödeme şeklidir. İthalatçı teslim aldığı ödeme belgeleri ile malı gümrükten çekme hakkına sahip olur.

İthalatçı alıcı mıdır?​

İthalatçı alıcı mıdır?
Alıcının bankası alıcıdan eşya bedelini tahsil eder ve vesaiki alıcıya verir. Ayrıca tahsil ettiği parayı satıcının bankasına aktarır. Alıcı (ithalatçı) ise, bankasından aldığı vesaikle eşyasını gümrükten çeker.

Ihracatta ödeme nasıl yapılır?​

Ihracatta ödeme nasıl yapılır?
İhracatta ödeme şekilleri ise genel olarak aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Peşin Ödeme (Cash Payment / Cash Before Delivery)
- Mal Mukabili Ödeme (Cash Against Goods)
- Vesaik Mukabili Ödeme (Cash Against Documents)
- Kabul Kredili Ödeme (Acceptance Credit)
- Akreditifli Ödeme (Letter of Credit)

Vesaik ödemesi nedir?​

Vesaik mukabili ödeme şekli, ihracatçının malı yüklemesinin ardından, malı temsil eden sevk belgelerinin ihracatçının bankası kanalıyla, bedelinin tahsili karşılığında teslim edilmek üzere ithalatçının bankasına gönderilmesidir.

İhracat yaparken ödeme nasıl alınır?​

Mal Mukabili İhracat İhracatçı firma tarafından malların direkt alıcısına gönderildiği, ödeme yapılmadan malların çekildiği ve alıcı tarafından mal bedelinin daha sonra anlaşılmış olan vadede ödendiği ödeme şeklidir. İhracatçı mal bedelini, malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından sonra tahsil eder.

Garantili peşin ödeme nedir?​

Garantili peşin ödeme nedir?
Mal satıcı tarafından gönderilmezse, alıcı, satıcının bankasından “peşin ödeme garantisi” (down-payment guarantee) talep edebilir. Bu ödeme garantisi, malın sevk edilmemesi halinde alıcıya faizi ile birlikte ödeme yapılacağı taahhüdünü içeren teminat mektubu niteliğindedir.

İhracat vesaiki nedir?​

İhracat vesaiki nedir?
Vesaik Mukabili İhracat Malın yüklenmesinden sonra, malı temsil eden sevk belgelerinin, ihracatçının bankası kanalıyla – bedelinin tahsili karşılığında teslim edilmek üzere – ithalatçının bankasına gönderilmesidir.

Vesaik mukabili ne demek?​

Vesaik Mukabili ithalat/ihracat alıcının malları gümrükten mal bedelini ödedikten sonra almasını sağlayan pratik ve düşük maliyetli bir yöntemdir. Satıcı malları alıcıya gönderirken malın gümrükten alınmasını sağlayan sevk belgelerini alıcının bankasına gönderilmek üzere kendi bankasına verir.

İthalat ödemesi nasıl yapılır?​

İthalat İşlemlerinde Ödeme Şekilleri
- Peşin Ödeme. İthalatçının mal bedelini peşin olarak ödediği, ihracatçının ise yüklemeyi mal bedelini aldıktan sonra gerçekleştirdiği ödeme türüdür.
- Vesaik Mukabili Ödeme.
- Mal Mukabili Ödeme.
- Kabul Kredili Ödeme.
- Akreditif Tahtında Ödeme.
- İthalat Akreditif İskontosu.

İthalat bedeli nasıl ödenir?​

İthalat bedeli nasıl ödenir?
İthalat bedeli, ihracatçının veya bankasının talimatına istinaden Türkiye’de bu ihracatçı adına açılan DTH’ye veya TL mevduat hesabına yatırılmak suretiyle ödenebiliyor.

Vesaik bedeli nedir?​

Vesaik bedeli nedir?
uluslararası dilde collections olarak geçer, tahsiller olarak türkçemize çevrilse de yılların alışkanlığıyla vesaik mukabili denilmektedir. ithalatçinin, bir dis ülkeden satin aldigi herhangi bir mala iliskin belgeleri alabilmesi için ihracatçinin talimat verdigi bankaya mal bedelini ödemesi.
 
İhracatçılar açısından en az riskli ödeme şekli genellikle akreditif olarak kabul edilir. Akreditif, banka kanalıyla ödemenin garanti edildiği bir yöntemdir ve akreditif koşul ve şartlarına uyulduğu sürece riski azdır. Bu yöntemde, alıcı tarafından belirlenen koşullar yerine getirildiği takdirde, ödeme garantisi sağlanmış olur.

Peşin ödeme ise ihracatçılar için en risksiz ve avantajlı ödeme yöntemidir. Bu yöntemde, mal veya hizmet teslim edilmeden önce ödemenin tamamı alındığı için herhangi bir risk bulunmamaktadır. İhracatçılar, peşin ödeme yöntemini tercih ederek ödeme güvencesi sağlayabilir ve riskleri minimize edebilirler.

Özetle, akreditif ve peşin ödeme ihracatçılar açısından en az riskli ödeme şekilleri arasında yer almaktadır. Akreditif ile ödeme garantisi alırken, peşin ödeme ile mal veya hizmet tesliminden önce ödemenin tamamlanmış olması sağlanmaktadır. Bu yöntemler kullanılarak ihracatçılar ödeme güvencesi sağlayabilir ve ticari riskleri en aza indirebilirler.
 
Geri
Üst