AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ihracatci ile birlikte ilgili tum taraflarin onayi olmadan degistirilemeyen ve iptal edilemeyen akreditif turu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.278
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İhracatçı ile birlikte ilgili tüm tarafların onayı olmadan değiştirilemeyen ve iptal edilemeyen akreditif türü nedir?​

a- Gayri kabili Rücu Akreditif : Kabili Rücu “dönülmez , iptal edilemez , vazgeçilemez anlamına gelir.Gayri Kabili Rücu Akreditif , dört tarafın ( Amir , lehtar, amir banka, muhabir banka) her birinin (özellikle ihracatçının / lehtarın ) ayrı ayrı onayı olmadıkça değiştirilemeyen ve iptal edilemeyen akreditif türüdür. …

İhracatçı için en riskli ödeme şekli nedir?​

Mal Mukabili Ödeme İhracatçı açısından en riskli ödeme yöntemidir. Bu ödeme yöntemi, gümrüklerde fiili ithalatın gerçekleştirildiği sırada henüz mal bedeli ödenmemiş olduğu için satıcı tarafından alıcıya sağlanan bir kredi olarak nitelendirilmektedir.

Alıcı açısından en avantajlı ödeme şekli nedir?​

Alıcı açısından en avantajlı ödeme şekli nedir?
Akreditifli Ödeme : Akreditifli ödemeler uluslararası ticarette kullanılan en güvenilir ödeme yöntemlerinden bir tanesidir.

Hangi ödeme şeklinde mutlaka banka kullanılır?​

Akreditif bir bankanın şarta bağlı ödeme garantisi olarak tarif edilebilir. Akreditif bankanın ödeme taahhüdü ile satış bedelinin ödenmesini teminat altına alması ve finansman kolaylığı sağlaması itibariyle en fazla ihracatçıya yararlı bir ödeme şeklidir.

Akreditif türü nedir?​

Akreditif, ticarette yer alan bir ödeme yöntemi olarak ithalatçının talebine göre oluşturulan, bir banka tarafından ihracatçıya belli şartlar altında ödeneceği hususunda verilen garanti olarak ifade edilmektedir. Bankalar ile yapılan bir anlaşma türüdür.

Akreditif tarafları nelerdir?​

Akreditif tarafları nelerdir?
Tarafları
- Amir-İthalatçı: İhracatçı ile anlaştıktan sonra, Akreditif işlemini başlatmak üzere bankasına başvuran taraftır.
- Amir Banka: Amirin talimatları doğrultusunda akreditifi açan ve ödeme taahhüdünde bulunan bankadır.
- Lehtar: Lehine Akreditif açılan satıcıdır.
İhracat ödeme şekilleri nelerdir?​
İhracatta ödeme şekilleri ise genel olarak aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Peşin Ödeme (Cash Payment / Cash Before Delivery)
- Mal Mukabili Ödeme (Cash Against Goods)
- Vesaik Mukabili Ödeme (Cash Against Documents)
- Kabul Kredili Ödeme (Acceptance Credit)
- Akreditifli Ödeme (Letter of Credit)
D a ödeme şekli nedir?​
Ödeme karşılığında yapılan teslime Documents Against Payment (D/P), kabul karşılığında yapılan teslime Documents Against Acceptance (D/A) denilmektedir. Satıcı firmanın malı alıcı adına gönderdikten başka sevk evrakını da doğruca alıcı firmaya gönderdiği bir ödeme şeklidir.

Bir ihracatçı için en uygun ödeme şekli nedir?​

Bir ihracatçı için en uygun ödeme şekli nedir?
Akreditifli Ödeme (Letter of Credit) İthalatçı ve ihracatçı bir bankanın mali güvencesi altında olduklarından akreditifli ödeme şekli hem ithalatçı hem ihracatçı açısından avantaj sağlamaktadır.

Confirmation Instructions Without ne demek?​

Teyitsiz akreditifler , amir banka ( issuing bank ) haricinde başka bir bankanın ödeme güvencesini taşımayan akreditif türü olarak tanımlanmaktadırlar.

Akreditif nedir örnek?​

Akreditif; alıcının (amir/ithalatçı) talimatıyla bir bankanın (amir banka) belli bir tutar ve vade ile Akreditif’te öngörülen şartlara uygun belgelerin ibrazı karşılığında, satıcıya (lehdar/ihracatçı) ödeme yapacağını taahhüt etmesidir. Kısaca Akreditif, şartlı bir banka garantisidir.

Akreditif nedir nasıl yapılır?​

Akreditif nedir nasıl yapılır?
Akreditif, ticarette ithalatçıların talebine uygun olarak oluşturulan bir ödeme yöntemidir. Bu ödeme yöntemine göre banka tarafından ihracatçıya belli şartlara göre ücret ödeneceği hususunda garanti verilmektedir. Akreditif de bankalar ile yapılan bir anlaşma türü olarak bilinir.

Akreditif nedir ve çeşitleri nelerdir?​

Teyitsiz Akreditif: Açılan akreditifte muhabir banka, amir bankanın teyidine gerek duymadan satıcı tarafın lehine oluşturur. Burada herhangi bir garanti bulunmaz. Teyitli Akreditif: Teyitsiz akreditifin tersine muhabir bankanın teyit ettiği ve konu olan malın bedelinin ödeneceğine dair bir ek teminat verilen türdür.
 
Gayri Kabili Rücu Akreditif, ihracatçı ile birlikte ilgili tüm tarafların onayı olmadan değiştirilemeyen ve iptal edilemeyen bir akreditif türüdür. Bu akreditif türünde, dört tarafın (Amir, Lehtar, Amir Banka, Muhabir Banka) özellikle ihracatçının onayı alınmadan değişiklik yapılamaz ve akreditif iptal edilemez. Kabili Rücu ise "dönülmez, iptal edilemez, vazgeçilemez" anlamına gelir. Bu nedenle Gayri Kabili Rücu Akreditif, taraflar arasında en sıkı güvence sağlayan akreditif türlerinden biridir.

Mal Mukabili Ödeme, ihracatçı açısından en riskli ödeme yöntemidir. Bu ödeme şeklinde, malın gümrüklerde ithalat yapıldığı sırada ödemesi henüz yapılmamış olduğundan, satıcı tarafından alıcıya sağlanan kredi olarak nitelendirilir. Bu durumda ihracatçı, malı gönderdikten sonra ödeme riskine maruz kalabilir.

Alıcı açısından en avantajlı ödeme şekli ise Akreditifli Ödeme olarak kabul edilir. Akreditifli ödemeler uluslararası ticarette en güvenilir ödeme yöntemlerinden biri olarak bilinir. Bu ödeme şeklinde banka aracılığı ile ödeme garantisi sağlanır ve hem alıcı hem de satıcı güvence altına alınmış olur.

Akreditif, banka tarafından ithalatçının talebine göre oluşturulan, ihracatçıya ödeme garantisi sağlayan bir ödeme yöntemi olarak tanımlanır. Bankalar arasında yapılan bir anlaşma türüdür ve ticarette güvenli bir ödeme yöntemi olarak kabul edilir. Akreditif, taraflar arasında en sık kullanılan ve güvenilir bir ödeme şeklidir.

İhracatta kullanılan ödeme şekilleri arasında Peşin Ödeme, Mal Mukabili Ödeme, Vesaik Mukabili Ödeme, Kabul Kredili Ödeme ve Akreditifli Ödeme gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bu ödeme şekilleri ticarette farklı ihtiyaçlara yönelik olarak tercih edilebilir ve ihracatçı ile ithalatçı arasındaki ilişkiye göre seçilir.

Bir ihracatçı için en uygun ödeme şekli genellikle Akreditifli Ödeme olarak kabul edilir. Hem ithalatçı hem de ihracatçı için güvence sağlayan bu ödeme yöntemi, banka tarafından desteklenerek ticaretin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bu nedenle ihracatçılar genellikle Akreditifli Ödeme yöntemini tercih ederler.

Teyitsiz akreditifler, sadece amir bankanın ödeme garantisi sağladığı akreditif türüdür. Yani başka bir banka tarafından teyit edilmemiş ve ek bir güvence alınmamış akreditiflerdir. Amir banka tarafından verilen ödeme taahhüdü dışında başka bir teyit veya garanti bulunmaz. Bu nedenle teyitsiz akreditifler, daha az güvenilir olabilir.

Akreditif, alıcının (amir/ithalatçı) talimatıyla bir bankanın (amir banka) belli bir tutar ve vade ile belirlenen şartlara uygun belgelerin ibrazı karşılığında, satıcıya (lehdar/ihracatçı) ödeme yapacağını taahhüt etmesidir. Örnek olarak, bir ithalatçı bir malın ödemesini yapmak için banka aracılığıyla bir akreditif düzenleyebilir ve bu akreditifin şartlarına uygun belgeler sunulduğu takdirde satıcıya ödeme yapılacağı taahhüt edilir.

Akreditif, ticarette ithalatçının talebine uygun olarak oluşturulan bir ödeme yöntemidir. Banka, ihracatçıya belirli şartlar altında ödeme yapacağı konusunda garanti verir. Akreditif; teyitsiz akreditif ve teyitli akreditif olmak üzere çeşitli tiplerde olabilir. Teyitli akreditifte, muhabir banka tarafından ek bir garanti verilirken, teyitsiz akreditifte sadece amir bankanın ödeme garantisi bulunur.
 
Geri
Üst