Ihracat kisitlamalari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

İhracat kısıtlamaları nelerdir?​

(Voluntary Export Restrictions) Bir malın ithalatçısı ile ihracatçısı arasında yapılan iki-yanlı görüşmeler sonucunda ihracatın belirli bir kota ile sınırlandırılması. Bunlara Gönüllü İhracat Kotaları veya sadece İhracat Kotaları denir.

Yurt içi katkı zorunluluğu nedir?​

Yurt içi katkı zorunluluğu, nihai malın belirli bir bölümünün yurt içinde üretilmesini gerektiren bir düzenlemedir. Malın değerinin (iç ülkedeki üretimin katma değeri) minimum bir kısmını gösterecek şekilde değer üzerinden tanımlanabileceği gibi fiziksel miktar olarak da tanımlanabilir.
Ithal girdi kısıtlaması nedir?
(Import restrictions) ithalatı sınırlandırmak için hükümetin dış ticarete yapmış olduğu müdahalelere ve kullanmış olduğu araçlara ithalat kısıtlamaları adı verilir. Devletin ithalatı kısıtlamak istemesi çeşitli nedenlere dayanır.
Tarife dışı engeller ne demek?
Gümrük tarifeleri fiyat mekanizmasıyla ticaretin olumsuz etkilerinin azaltılmasını amaçlar. Uluslararası ticarete müdahalede kullanılan geleneksel araç olan tarifeler dışında kalan bütün müdahale araçları Tarife Dışı Engeller olarak tanımlanır.

Bir devletin dış ticaretini etkileyebileceği araçlar nelerdir?​

1.Fiziki miktar ve değer üzerinden koyulacak ithalat kotaları, kademeli tarife kotaları, 2.Döviz kontrolü, 3.İthalat yasakları, 4. Çoklu kur sistemi, 5.Fark giderici vergiler, 6.Damping, 7.İç piyasaya yönelik endüstrilere sübvansiyon, 8. İhracat vergi ve sübvansiyonları, 9.Yurt içi katkı zorunluluğu, 10.

İthalat kısıtlamasına ne denir?​

Örneğin bir yıl içinde ülkeye 1200 cc hacminde motor gücüne sahip 3.000 araç ithal edilebileceği kararı alınmışsa ithalatçılara bu 3.000 araç ithal yetkisi kota dağıtılarak paylaştırılır. Buna ithalatta miktar kısıtlaması ya da kota uygulaması deniyor.
İthalat izin belgesi nasıl alınır?
Kamu İthalatı İzin Başvuruları Bakanlığımıza (İthalat Genel Müdürlüğü) İTHALAT BELGE İŞLEMLERİ Uygulaması üzerinden kurumlar adına yetkili kişilerce E-İmza ile online olarak yapılmaktadır. Başvuruda TPS-0340-İzin Belgesi( Kamu İthalatı) belge türü seçilerek başvurular yapılmaktadır.
Tarife dışı uygulamalar nelerdir?
Tarife Dışı Engelleri detaylandıracak olursak şu şekilde sınıflandırabiliriz;
- MİKTAR KISITLAMALARI;
- 2. YENİ KORUMACILIK KAPSAMINDA UYGULANAN ARAÇLAR;
- 3. SÜBVANSİYONLAR;
- İTHALAT VE İHRACAT VERGİLERİ;
- 5. MONOPOLLER VE KARTELLER;
Tarife Dışı Engeller
 
Geri
Üst