Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ihracat icin noterde yapilan masraflar hangi hesaba ne sekilde kaydedilmelidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.672
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ihracat için noterde yapılan masraflar hangi hesaba ne şekilde kaydedilmelidir?​

(GVK. Md. 40/117) İşletmenin yurt dışı faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan belgesiz giderler de Tekdüzen Hesap Palanında ilgili gider hesaplarında izlenir. Dönem sonunda “690 Dönem Karı veya Zararı” hesabına aktarılır.

Bir ülkenin ihracat ve ithalat giderleri hangi hesaba kaydedilir?​

Bilgilendirme: İthalatın fiilen yapılmasından sonra ithalat masrafları ve Katma Değer Vergisi 159 ve 191 nu’lu hesaplara borç, nakden ödeme yapıldığında 100 KASA hesabına alacak kaydedilir.

Hizmet ithalatı hangi hesaba kaydedilir?​

Hizmet ithalatı hangi hesaba kaydedilir?
İthalat muhasebe kayıtlarında, ödeme şekli ne olursa olsun (peşin, açık hesap, mal mukabili, akreditifli, vesaik mukabili, kabul kredili, poliçe, çek v.b) önce cari (320) hesaba alacak kaydedilir.

İhracat gelirleri hangi hesapta izlenir?​

YURT DIŞI SATIŞLAR hesabının alt hesabı olarak “KUR GELİRLERİ” hesabına İhracattan kaynaklanan kambiyo zararı ise 612 hesapta “KUR GİDERLERİ” hesabına yazılır. Kur değerinde artış olmuş ise aradaki fark 601 nolu hesapta “Kur Gelirleri” hesabına yazılacaktır.

Ithal edilecek mal bedeli olarak poliçe kabul edilirse hangi kayıt yapılır?​

teslim şekillerinde de anlaşmalara bağlı olarak ithal edilen malın nakliyat sigortası ithalatçı firma tarafından yaptırılır. Bu durumda sigorta poliçesi tutarı kadar 159 nu’lu hesaba borç 320. nu’lu hesaba alacak kaydı yapılır.

İhracat faturaları hangi kurdan muhasebeleştirilir?​

İhracat faturaları hangi kurdan muhasebeleştirilir?
Hasılatın kayıt işleminde kullanılması gereken kur ise fatura düzenleme tarihindeki kur değil, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki (fiili ihraç tarihi) T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılması gerekmektedir.
İthalat kaydı nasıl yapılır?​
İlk defa ithalat yapacak işletmelerin Gümrük İdaresine kayıt olunması şarttır….Kayıt olmak için gerekli Belgeler;
- imza sirküleri.
- Faaliyet Belgesi.
- Ticaret Sicil Gazetesi.
- Vergi Mükellefiyet Yazısı.
- Vekaletname (temsil yoluyla işlem yapılırsa)
- Yetkililerin Kimlik Sureti.
İthal edilen malın maliyetinde hangi kayıt yapılır?​
İthal edilen malla ilgili nakliye ve sigorta masrafları, mal gümrükten çekilirken varsa ödenen gümrük vergisi, telafi edici vergi ve fonlar, gümrük komisyonu, döviz tahsisi ile ilgili harç gideri ve diğer masraflar “Yurtdışı Avanslar” alt hesabının altında açılmış ilgili alt hesaplara kaydedilir.

Ihracatta kur farkı hangi hesapta izlenir?​

Ihracatta kur farkı hangi hesapta izlenir?
I Sıra Numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği uyarınca ihracatla ilgili hesap dönemi içinde ortaya çıkan kur farkı gelirleri “601- YURT DIŞI SATIŞLAR” hesabına aktarılır.

İthal edilen duran varlıklar için ithalat sürecinde hangi hesap kullanılır?​

3.883.- Page 13 9 Diğer taraftan ticari mal veya ilk madde yerine duran varlık ithal edildiğinde 159 nu’lu hesap yerine 259 Verilen Avanslar hesabının kullanılması gerekmektedir.

İhracat faturası işlenirken hangi kur alınır?​

 
İhracat faturası işlenirken hangi kur alınır?

İhracat faturalarının muhasebeleştirilmesinde, kullanılması gereken kur, fatura düzenleme tarihindeki kur değil, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki (fiili ihraç tarihi) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz alış kurudur. Bu kur, ihracat gelirlerinin kaydedilmesinde ve kambiyo zararının belirlenmesinde rehber olacak şekilde kullanılmalıdır. Bu sayede ihracat işlemleri doğru bir şekilde muhasebeleştirilmiş olacaktır.
 
Geri
Üst