- Konu Yazar
- #1
İhracat bedeli yurda gelmezse ne olur?
180 (+5) gün içinde yurda getirilmeyen ihracat bedellerini ihbar eder. 10 iş günü içinde 90 gün süreli ihtarname gönderir. Hesap kapatılmaz ya da ek süre alınmazsa savcılığa ihbar eder.İhracat bedeli kabul belgesi ne demek?
Eğer ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin bir düzenleme var ise o düzenlemede belirlenen süreler içerisinde ihracat bedellerinin yurda getirilmesi ve bu dövizlerin yurda getirildiğini gösteren belgelerin düzenlenmesi gerekmektedir. Bu belge şu an uygulamada İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) olmaktadır.İhracat bedellerinin tasarrufu serbesttir ne demek?
İhracat bedellerinin tasarrufu serbesttir ne demek?Serbest bölge işlem formu kapsamında gerçekleştirilen 5.000,- ABD doları veya karşılığı döviz ya da Türk lirasını geçmeyen tutardaki ihracat işlemlerinde bedellerin tasarrufu serbesttir. Belirtilen tutar üzerinde gerçekleştirilen ihracat bedellerinin yurda getirilmesi zorunludur.
DAB belgesini kim düzenler?
DAB belgesini kim düzenler?–Yurt dışına müteahhit firmalarca yapılacak ihracatın bedelinin 365 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunlu olduğu, Belirtilmiştir. Ayrıca ihracat bedelinin Bankaya satılma sürecinde bankaca DAB düzenleneceği de tabidir.
İhracat bedelinin yüzde kaçı yurda getirilmeli?
Tebliğ ile yapılan yeni düzenlemeler aşağıdaki gibi özetlenebilir. Fiili ihraç tarihinden itibaren en geç 180 gün içinde yurda getirilmesi zorunlu olan dövizlerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunluluğu kaldırılmış bulunmaktadır. Buna karşın ihracat bedellerinin yurda getirilmesi zorunluluğu devam etmektedir.IBKB tutarı nedir?
ONLINE İBKB İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklik ile 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren İhracat Bedel Kabul Belgesi (İBKB)’ye bağlanan USD, Euro ve GBP döviz cinsi ihracat bedellerinin %25’i TCMB tarafından ilan edilen ve işlem anında geçerli döviz alış kuru üzerinden Merkez Bankası’na satış zorunluluğu getirilmiştir.IBKB zorunlu mu?
IBKB zorunlu mu?MADDE 8 – (1) Özelliği olan ihracat için 7 nci maddedeki ihraç tarihleri ve süreler saklı kalmak kaydıyla, ihraç edilen malın GB’nin 22 nci hanesinde kayıtlı bedelinin yurda getirilerek, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde İBKB düzenlenmesi zorunludur.
DAB hesabı nedir?
DAB hesabı nedir?İhracat bedelinin Türk Lirasına dönüştürülmesi halinde bankalarca DAB düzenlenir. Bankalarca ihracat alışı talep eden ihracatçı firmalardan başka bir belge aramaya gerek kalmaksızın sadece firma beyanı ile gümrük beyannamesine (GB) ilişkin bilgilerin DAB’a yazılması mümkün bulunmaktadır.