AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ihracat bedeli 180 gun icinde gelmezse ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İhracat bedeli 180 gün içinde gelmezse ne olur?​

İlgili tebliğlerle tayin edilen süreler içinde ihracat bedellerini yurda getirmeyenler; (1567 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca), yurda getirmekle yükümlü olunan ihracat bedellerinin rayiç bedelinin % 5’i kadar idarî para cezasıyla cezalandırılırlar.

IBKB ne demek?​

Yeni İhracat Genelgesi ile İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinde Yapılan Değişiklikler. Bu yeni sistemde artık ihracat bedelleri DAB’a bağlanarak değil İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) düzenlenerek kabul edilmekte ve kapatılmaktadır.

Aracı bankanın terkin yetkisinin parasal sınırı kaç dolardır?​

Aracı bankanın terkin yetkisinin parasal sınırı kaç dolardır?
Buna göre 30.000 USD’nin altındaki tüm beyannameler bankalarca terkin edilecektir. Ayrıca ihracat bedeli 30.000 USD’nin üzerinde olup, yurda getirilemeyen tutar 30.000 USD’nin altında kalmış ise yine bu beyannameler de terkin edilecektir.

İhracat bedelleri nasıl tahsil edilir?​

İhracat bedelleri nasıl tahsil edilir?
– İhracat bedellerinin tahsili, satış sözleşmesinde belirlenen kurallar ve uluslararası ticari uygulamalar çerçevesinde firmaların yazılı beyanına istinaden “Akreditifli Ödeme”, “Vesaik Mukabili Ödeme”, “Mal Mukabili Ödeme”, “Kabul Kredili Akreditifli Ödeme”, “Kabul Kredili Vesaik Mukabili Ödeme”, “Kabul Kredili Mal …

İhracat bedeli kaç gün içinde gelmezse ne olur?​

ÖZET: 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) ile 4 Eylül 2018 tarihinden itibaren altı ay süre ile ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye’ye getirilme ve % 80’nın bankaya bozdurma zorunluluğu getirildi.

Genel olarak ihracat bedellerinin yurda getirilme süreleri ne kadardır?​

Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde belirlenen usul ve esaslara göre yurda getirilmesi ve ihracat hesaplarının kapatılması gerekmektedir.

DAB IBKB ne demek?​

DAB IBKB ne demek?
İhracat bedellerinin en az %80’inin bir bankaya satılması (Türk Lirasına çevrilmesi) zorunluluğu kaldırılmıştır. DAB ve DSB uygulaması kaldırılarak yerine İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) getirilmiş ve ihracatta kambiyo takibi kalıcı hale getirilmiştir.

IBKB ne zaman düzenlenir?​

IBKB ne zaman düzenlenir?
MADDE 8 – (1) Özelliği olan ihracat için 7 nci maddedeki ihraç tarihleri ve süreler saklı kalmak kaydıyla, ihraç edilen malın GB’nin 22 nci hanesinde kayıtlı bedelinin yurda getirilerek, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde İBKB düzenlenmesi zorunludur.
2020 istinaf ve temyiz başvurusu parasal sınırı ne kadar?​
2020 yılı için istinaf sonrası temyiz sınırı 72.070 TL olup, 521 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2021 yılı için % 9,11 oranında artırılarak uygulanacaktır. Şu durumda 2021 yılı için istinaf sonrası temyiz edilebilirlik sınırı, 72.070 x % 9,11 = 6.565,577 + 72.070 = 78.635,577 TL.’dir.
İhracat Türk Lirası olarak yapılabilir mi?​
4- İhracat bedeli TL olarak beyan edildiyse TL getirilebilir mi? İhracat bedellerinin beyan edilen Türk parası veya döviz üzerinden yurda getirilmesi esas olup, Türk parası üzerinden yapılan ihracat karşılığında döviz getirilmesi mümkündür.

İhracat hesabının kapatılması ne demek?​

İhracat hesabının kapatılması ne demek?
İhracat hesabının kapatılması Peşin ödeme ve başka bir ödeme şeklinin peşin ödeme ile birlikte beyan edildiği durumlarda, peşin bedel dahil ihracat bedelinin en az %80′ lik kısmının fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde tahsil edilmesi halinde ihracat hesabı kapatılır.

İhracat bedelleri verilebilecek ek sürelerle birlikte ne kadar süre içerisinde yurda getirilmelidir?​

İhracat bedelleri verilebilecek ek sürelerle birlikte ne kadar süre içerisinde yurda getirilmelidir?
İhracat bedellerinin yurda getirilmesi zorunluluğuna yönelik uygulamanın geçici süreyle geçerli olduğuna yönelik hüküm yürürlükten kaldırılarak ihracat bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilmesi uygulaması kalıcı hale getirilmiştir.
 
İhracat bedeli 180 gün içinde gelmezse ne olur sorusunda belirli tebliğlere göre belirlenen süre içinde ihracat bedellerini yurda getirmeyenler idari para cezası ile karşılaşırlar. Yurda getirilmesi gereken ihracat bedelinin rayiç bedelinin %5'i kadar idari para cezası uygulanmaktadır.

IBKB, İhracat Bedeli Kabul Belgesi kelimelerinin kısaltmasıdır. Yeni İhracat Genelgesinde ihracat bedellerinin yurda getirilmesinde yapılan değişiklikle artık ihracat bedelleri IBKB ile kabul edilerek ve kapatılmaktadır.

Aracı bankanın terkin yetkisinin parasal sınırı 30.000 USD'dir. Bu tutarın altındaki beyannameler bankalar tarafından terkin edilir. Ayrıca, ihracat bedeli 30.000 USD'nin üzerinde olup, yurda getirilemeyen tutar 30.000 USD'nin altında ise yine bu beyannameler terkin edilir.

İhracat bedelleri genellikle satış sözleşmesinde belirlenen kurallar ve uluslararası ticaret uygulamaları çerçevesinde tahsil edilir. Akreditifli ödeme, vesaik mukabili ödeme, mal mukabili ödeme gibi ödeme yöntemleri kullanılarak ihracat bedelleri toplanabilir.

İhracat bedellerinin fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi ve belirli kurallara göre kapatılması gerekmektedir. Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerinin bedelleri bu süre içinde yurda getirilmelidir.

İhracat hesabının kapatılması, ihracat bedelinin en az %80'i fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde tahsil edildiğinde gerçekleşir. Peşin ödeme ve başka ödeme şekillerinin kullanıldığı durumlarda, ihracat hesabının kapatılması için belirlenen şartlar yerine getirilmelidir.

İhracat bedellerinin yurda getirilmesinde verilebilecek ek sürelerle birlikte toplamda 180 gün içinde getirilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde ihracat bedellerinin yurda getirilmesi uygulaması geçici olmaktan çıkarılarak kalıcı hale getirilmiştir. Bu kurala uymayanlar belirlenen cezalara tabi tutulabilirler.
 
Geri
Üst