AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ihlamur ve Ihlamur Yetiştiriciliği

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Ihlamurun özellikleri
Ihlamur hakkında data
Bitki özellikleri: Anadolu ’da dağıtılmış ıhlamur ağacı türleri vardır Bu türlerden, tedavi amaçlı kullanılan ikisi, özellikle kuzey Anadolu dağlarında yetişir Bunlar, minik yapraklı ıhlamur(Tilia cordata) ve büyük yapraklı ıhlamur(Tilia platyhyllos) türleridir Bu türlerin dışındakilerin tedavi edici özelliği daha zayıftır
Toplama ve hazırlama: Çiçeklenmeden sonraki en geç dördüncü güne değin, çiçekler ve çiçek sapındaki uzun yapraklar, öğlen saatlerinde toplanmalıdır Bu koşullarda toplanan çiçek ve yapraklar etkinliklerinin doruğuna ulaşmışlardır Büyük eleklerin üzerine serilerek, gölgede kurutulmalıdır Kuruduktan daha sonra ince kıyılıp, hava almayan kaplarda saklanır Somurtkan halde kokusunu ve etkinliğini yitirir Ülkemizde ıhlamur, tamamen ve açıkta satışa sunulur Bu uygulama baştan sona yanlıştır
Yapraklar 612 cm uzunlukta, eğri yumurta ya da yuvarlakça kalp biçiminde, kenarları uyumlu ve keskin dişli, ucu sivri, üstteki yüzü koyu yeşil, bütün yüzde ya da damarlar üzerinde sade veya beze tüyler bulunur Daha Aşağı yüzü mavimtırak yeşil, tüylü ya da çıplaktır Damar açılarında beyaz tüyler bulunur Yaprak sapı 25 cm uzunlukta tüylüdür Yapraklar sonbahar ’da altın sarısı bir renk alır
Çiçekler sarımtırak beyaz renkte olup 317 çiçekli, sarkık yalancı şemsiye kuruluşunda, kuruluşlar yeni sürgünlerin yaprak koltuklarında bulunur Çanaklar 5 parçalı, uzunca yumurta biçiminde, kenarları uca dürüst tüylüdür Taçlar ters uzunca yumurta şeklinde, olup 512 cm uzunluktadır Meyve yuvarlakça, odunlaşmış, sert kabuklu olup kabuk üstünde 45 tane, uzunca çıkıntı bulunur
Tohum koyu boz kahverenginde, yumurta şeklinde, çenekler el görünüşünde, uzunca ve sivri dilimlere ayrılmıştır *
 
Ihlamur bitkisinin özellikleri oldukça detaylı ve faydalı bilgiler içeriyor. İsterseniz bu bilgileri biraz daha açarak anlatayım:

- Ihlamur ağacı, minik yapraklı ıhlamur (Tilia cordata) ve büyük yapraklı ıhlamur (Tilia platyhyllos) olmak üzere tedavi amaçlı kullanılan iki türü bulunmaktadır. Bu türler özellikle kuzey Anadolu dağlarında yetişmektedir. Diğer türlerin tedavi edici özellikleri ise daha zayıf olabilir.

- Ihlamur çiçekleri ve çiçek sapındaki uzun yapraklar, çiçeklenmeden sonraki en geç dördüncü güne değin, öğlen saatlerinde toplanmalıdır. Bu koşullarda toplanan çiçekler ve yapraklar, etkinliklerinin doruğuna ulaşmış olacaktır.

- Toplanan çiçekler ve yapraklar büyük eleklerin üzerine serilerek gölgede kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanmalıdır. Ihlamurun kokusunu ve etkinliğini koruması için hava almayan kaplarda saklanması önemlidir.

- Ihlamur yaprakları 6-12 cm uzunluğunda, eğri yumurta veya yuvarlakça kalp biçimindedir. Kenarları uyumlu ve keskin dişlidir. Üst yüzü koyu yeşil renkte olup, damarlar üzerinde sade veya beze tüyler bulunabilir. Yaprak sapı ise 2-5 cm uzunluğunda tüylüdür. Yapraklar sonbaharda altın sarısı bir renk alır.

- Ihlamur çiçekleri sarımtırak beyaz renkte olup, 3-17 çiçekli sarkık yalancı şemsiye kuruluşunda bulunur. Çanaklar 5 parçalıdır ve uzunca yumurta biçimindedir. Taçlar ise ters uzunca yumurta şeklinde ve 5-12 cm uzunluğundadır. Meyveler yuvarlakça, odunlaşmış ve sert kabukludur. Tohumlar koyu boz kahverengindedir ve yumurta şeklindedir.

Bu bilgiler ışığında ihlamurun özelliklerini daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Eğer başka sorularınız varsa da sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst