AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ihbarli trafik cezasi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ihbarlı trafik cezası ne demek?​

Bir 155 ihbarı veya emniyet hizmetleri sınıfına dahil olmayan bir yönetici veya kamu görevlisinin ihbarı ve bildirimi veya istemi üzerine trafik cezası yazılması da mümkün değil. Fahri trafik müfettişlerinin ise yasa ve yönetmelik hükümlerine göre tanzim edilen tespit tutanağına ceza uygulanıyor.

46 2 H cezası ne kadar?​

46/2-h trafik ceza maddesi, ters yönde araç kullanmak olarak bilinen trafik cezasıdır. Ters yön nedir? Taşıt giremez levhası, araç girişinin yasaklandığı alanlardır. Ayrıca bölünmüş karayollarında refüj başı ek levhasıyla belirlenen mecbir istikamet levhalarının ihlalleri de aynı kapıya çıkmaktadır.

Trafik cezası hangi durumlarda iptal edilir?​

Trafik cezası hangi durumlarda iptal edilir?
İlgili maddeye göre, “Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (on beş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir”.

Trafikte tehlikeli davranışlar nelerdir?​

Trafik Kural İhlalleri
- Emniyet kemeri takmamak.
- Alkollü olarak araç kullanmak.
- Yaya geçitlerinde yayaların geçiş önceliği hakkını gasp etmek.
- Kırmızı ışıkta geçmek veya trafik işaretleri uymamak.
- Aşırı hız yapmak ve hız limitlerine uymamak.
- Hatalı sollama.
- Sinyal vermeden dönüş veya şerit değiştirme.

Ters yön ihlali cezası ne kadar?​

Trafikte ters yöne doğru araç kullanmanın cezası trafik kanunun maddelerine göre belirleniyor. Geçen yıllarda trafikte ters yönde araç kullanmanın cezasının tutarı 1339 TL olarak belirlenmişti. 2022 yılında bu tutara belli bir zam getirilerek ceza tutarı daha da arttırıldı. Bu tutar 1.823 TL olarak kabul edildi.

Ters yön cezasına nasıl itiraz edilir?​

Ters yön cezasına nasıl itiraz edilir?
Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Hâkimliğine ya da UYAP üzerinden dilekçeyle yapılabilmektedir. Dilekçeye ek olarak bazı belgelerin eklenmesi gerekir. (Trafik cezasına ait karar tutanağının, ruhsatın, ehliyetin ve kimliğin fotokopisi) 15 gün içinde itiraz edilmediği takdirde ceza kesinleşir.

Kırmızı ışık ihlali kaç saniye?​

Kırmızı ışık kavşak noktalarında yandığı zaman sürücüye şu anda diğer yolların geçişe müsait olmadığı haberini verir. Diğer yollardan trafik akarken sürücüler kırmızı ışığın sönmesini beklerler. Kırmızı ışık yaklaşık 30 saniye sonunda sarı ışığa döner.

Hangi durumlarda trafik cezasına itiraz edilir?​

MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir”.

Plakaya yazılan ceza nasıl iptal edilir?​

Plakaya yazılan ceza nasıl iptal edilir?
Adınıza veya da plakanıza yazılan cezalarda haksız olunduğunu düşünüyorsanız, yargı yolu size açık olacaktır. Eğer cezanız trafik polisi tarafından yüz yüze yazıldıysa, buna 15 gün içinde itiraz etmelisiniz. Plakaya yazılan cezalarda ise itiraz süresi 10 gün. Bu noktaları dikkate alarak, itirazınızı yapabilirsiniz.

Trafikte insan faktörünün hangi tip davranışları içerir?​

Soru-2 Sistem bakış açısı ile, trafikte insan faktörü yalnızca sürücü, yaya ve yolcu davranışlarını içermektedir.
 
İhbarlı trafik cezası, 155 ihbarı veya emniyet hizmetleri sınıfına dahil olmayan bir yönetici veya kamu görevlisinin ihbarı ve bildirimi üzerine trafik cezası yazılmasını ifade eder. Yani, bir vatandaşın diğer bir vatandaşı veya aracı trafik kurallarını ihlal ettiği konusunda yetkililere bildirmesi sonucunda ceza uygulanabilir. Fahri trafik müfettişlerinin ise yasa ve yönetmelikler doğrultusunda tanzim edilen tespit tutanağına ceza uygulanmaktadır.

46/2-h trafik ceza maddesi ise ters yönde araç kullanmak olarak bilinen bir trafik cezasını ifade eder. Bu ceza, taşıt giremez levhası olan yerlere araç sürmek, bölünmüş karayollarında refüj başı ek levhalarına uymamak gibi durumlarda uygulanabilir.

Trafik cezaları genellikle belirli kurallara uymayan sürücülere uygulanır. Ancak, ceza kararına itiraz etme hakkınız da bulunmaktadır. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz edebilirsiniz. İtiraz süresi geçtikten sonra ceza kesinleşir.

Trafikte tehlikeli davranışlar arasında emniyet kemeri takmamak, alkollü araç kullanmak, kırmızı ışık ihlali yapmak, aşırı hız yapmak, sinyal vermeden şerit değiştirmek gibi birçok kural ihlali bulunmaktadır.

Ters yönde araç kullanmanın cezası trafik kanununun maddelerine göre belirlenir. Geçmiş yıllarda belirlenen ceza tutarı 1339 TL iken, 2022 yılında bu tutara zam yapılarak 1.823 TL olarak kabul edilmiştir.

Ters yön cezasına itiraz etmek istediğinizde Sulh Ceza Hâkimliğine ya da UYAP üzerinden dilekçeyle başvurmalı ve gerekli belgeleri eklemelisiniz. İtiraz süresi dikkate alınmalı ve 15 gün içinde itirazda bulunulmazsa ceza kesinleşir.

Kırmızı ışık ihlali genellikle 30 saniye kadar süren sarı ışığın ardından gerçekleşir. Kırmızı ışık yanarken diğer yolların geçişe müsait olmadığını belirtir ve sürücülerin durmaları gerektiğini ifade eder.

Plakaya yazılan cezaların iptali için haksızlık olduğunu düşündüğünüz durumlarda yargıya başvurabilirsiniz. Trafik polisi tarafından yazılan cezalara 15 gün, plakaya yazılan cezalara ise 10 gün içinde itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Bu süreler geçtikten sonra ceza kesinleşir.

Trafikte insan faktörü, sürücülerin, yayaların ve yolcuların davranışlarını kapsar. Trafikte insan faktörüne dikkat etmek, kurallara uymak ve dikkatli olmak önemlidir.
 
Geri
Üst