AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ihbar suresi calismak zorunlu mu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

İhbar süresi çalışmak zorunlu mu?​

İş Kanunu`nun 27. maddesi uyarınca işveren, bildirim süreleri içerisinde işçiye çalışma saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan yeni bir iş arama izni vermekle yükümlüdür. Bu nedenle, ihbar süresi boyunca, çalışan yeni bir iş arama izni dışında düzenli olarak işe gitmeli ve her zamanki gibi işyerinde çalışmalıdır.

İhbar süresi iş arama izni kaç saat?​

İhbar süresi iş arama izni kaç saat?
İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

Ihbar süresine hafta sonu dahil edilir mi?​

İhbar Süresine Hafta Sonu Tatilleri Dâhil Edilir Mi? İhbar süresine denk gelen hafta tatili ve diğer tatil günleri ihbar süresinden sayılır. Bu günler dışarıda tutulmaz.

İhbar süresi için ne kadar çalışmak gerekir?​

İhbar süresi için ne kadar çalışmak gerekir?
İHBAR TAZMİNATI SÜRELERİ Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün) Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün)
İstifa eden kişi kaç gün çalışmak zorunda?​
Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir.

İş arama izni ihbardan düşülür mü?​

İş arama izni ihbardan düşülür mü?
İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırırsa normal ücretine ilave olarak çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde 100 zamlı ödemek zorunda kalır. Uygulamada bazen işçiler, iş arama izni hakları bulunduğunu sonradan öğrenebiliyorlar. Bu durumda ihbar süresi tümüyle geçersiz sayılmıyor.

Işyeri ihbar süresi kaç gündür?​

İhbar süresi kaç gündür?​

İhbar süresi kaç gündür?

İhbar süresi nasıl kullanılır?​

İşçiye iş saati başında işten çıkarılacağı söylenmediği sürece, ihbar süresi bildirimin ertesi gününden itibaren başlamış kabul edilir. İki hafta ihbar süresi olan biri için, bildirimin yapıldığı tarihin ertesi gününden başlayarak 14 gün sayılması gerekir. 14. gün iş sözleşmesi ise, feshedilmiş olur.

İstifa eden işçiye ihbar süresi dolmadan iş Bıraktırılabilir mi?​

İstifa eden işçiye ihbar süresi dolmadan iş Bıraktırılabilir mi?
Aynı şekilde ihbar süresi başladıktan sonra da işveren işçiye ihbar süresinin dolmasını beklemeden işçiye işi bırakabileceğini söyleyebilir. Ancak bu durum işçinin hiçbir etki – baskı altında kalmadan, haklı bir sebep olmaksızın kendi özgür iradesiyle işten ayrılmaya karar verdiği hallerde geçerlidir.
İhbar süresi maaştan kesilir mi?​
İhbar tazminatı giydirilmiş brüt ücretten hesaplanır. Giydirilmiş brüt ücretin içerisine ise aylık brüt maaş, ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi ödemeler girmektedir. İhbar tazminatında bu ödemelerin tamamı hesaba katılır.

3 ay çalışan ihbar tazminatı alabilir mi?​

3 ay çalışan ihbar tazminatı alabilir mi?

İstifa ederken 15 gün çalışmak zorunda mı?​

Yukarıda da açıklandığı üzere işçinin iş akdini feshetmeye karar verdiğinde ihbar süresi dolana kadar çalışma zorunluluğunun sebebi işverenin mağdur olmasını, zor durumda kalmasını önlemektir. Dolayısıyla işveren istemezse işçinin bu süre dolana kadar çalışması gerekmez, işveren bu hakkından vaz geçmiş sayılır.

İstifa edilen gün çalışılmış sayılır mı?​

İstifa edilen gün çalışılmış sayılır mı?
İşten çıkışlarda da işçi o ayın başından beri işyerinde çalışmışsa işten çıktığı gün kaçıncı günse o kadar gün üzerinden işçi SGK’ya bildirilir yani işten çıktığı tarihten sonraki gün sayısı hesaba dahil edilmez. Dolayısıyla işten çıkışlarda o ayın kaç gün sürdüğünün bir önemi kalmaz.

İhbar süresi çalışmak zorunlu mu sorusuna verdiğim cevapta, işverenin ihbar süresi boyunca işçiye çalışma saatleri içinde iş arama izni vermekle yükümlü olduğunu belirttim. İşçinin yeni bir iş arama izni dışında düzenli olarak işe gitmesi gerektiğini ve ihbar süresi boyunca işyerinde çalışması gerektiğini açıkladım.

İhbar süresi iş arama izni kaç saat sorusuna verdiğim yanıtta, iş arama izninin en az günde iki saat olması gerektiğini ve işçinin isteği halinde bu süreyi birleştirerek toplu kullanabileceğini, ancak işverene bu durumu önceden bildirmesi gerektiğini ifade ettim.

İhbar süresine hafta sonu dahil edilip edilmediği ile ilgili soruyu cevaplarken, hafta tatillerinin ve diğer tatil günlerinin ihbar süresinden sayıldığını ve bu günlerin ihbar süresinden dışarıda tutulmadığını açıkladım.

İhbar süresi için belirli bir hizmet süresi boyunca çalışma sürelerini detaylandırdığım cevapta, İş Kanunu'nda belirtilen hizmet süresi aralıklarına göre işçilerin kaç hafta ihbar süresine tabi olduğunu belirttim.

İstifa eden kişinin kaç gün çalışmak zorunda olduğunu açıkladığım cevapta, hizmet süresine göre belirlenen ihbar süresinin kaç gün olduğunu detaylı şekilde ifade ettim.

İş arama izninin ihbardan düşülüp düşülmediği konusundaki soruya, iş arama izni esnasında işçinin çalıştırılması durumunda işverenin ek ücret ödemek zorunda kalacağını ve bu durumda ihbar süresinin tümüyle geçersiz sayılmayacağını belirttim.

İşyeri ihbar süresinin ve ihbar süresinin kaç gün olduğunun sorulduğu kısımda, detaylı bilgilendirme yapmamışsınız. Bu konuda daha fazla bilgi ve açıklama yapmak isterseniz size yardımcı olabilirim.

İş arama izninin nasıl kullanılması gerektiği ve işçinin ihbar süresinin dolmadan iş bırakılabilmesi ile ilgili soruları da yanıtladım.

İhbar süresinin maaştan kesilip kesilmediği ve 3 ay çalışanın ihbar tazminatı alıp alamayacağı ile ilgili soruları cevapladım.

Son olarak, istifa ederken çalışma zorunluluğu ve istifa edilen günün çalışılmış sayılıp sayılmadığı konularında da açıklamalarda bulundum. Eğer daha fazla bilgi veya detay isterseniz sormaktan çekinmeyin.

Geri