- Konu Yazar
- #1
Iğdır kayısısı mı Malatya mı?
Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır’a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya’nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya’dan çıkıyor.Kayısı nasıl büyür?
Kayısı çimlendirmeye yönelik bir ağaçtır. Çimlendirme yöntemi ile yetiştirilmesi saksı evresi olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle de sera ortamında yetiştirilir. Kuruyan kayısı çekirdeklerinin içindeki tohumları çıkarılarak ıslak kağıt peçetelerin içinde 1 hafta buzdolabında saklanır.Kayısı çok su ister mi?
Kayısı çok su ister mi?Kayısı ağaçları genel olarak sudan hoşlanmazlar. Ancak meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir. Su tutan ve derin topraklara dikilmiş kayısı ağaçları zamk çıkartmakta ve çok miktarda çiçek ve meyve dökümü yapmaktadır.
Kayısı ağacı ne zaman büyür?
Uygun koşullar altında dikilen yabani kayısı anaçlı bir kayısı fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir.Iğdır kayısısı meşhur mu?
Türkiye’de kayısı üretiminde ilk sıralarda yer alan Iğdır’da. kayısının olgunlaşmamış hali olan çağla da talep görüyor. Sahip olduğu iklimi ve coğrafi şartları dolayısıyla birçok sebze ve meyvenin yetiştirildiği Iğdır, kayısı üretiminde yurdun önemli merkezleri arasında yer alıyor.Kayısı hangi yöreye aittir?
Kayısı hangi yöreye aittir?Ülkemizde kayısı ağaçları Malatya başta olmak üzere Elazığ, Mersin, Iğdır ve Antalya’da yetişmektedir. Ayrıca Ege, İç Anadolu ve Marmara bölgesinde kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.
Tohumu içerisinde bulunan meyvelerden birisi olması, kayısının yetiştirilmesini kolaylaştırmaktadır. Kayısının içerisindeki çekirdeği ekerek, bir kayısı ağacı elde edebilirsiniz.
Ülkemizde yetiştiriciliği fazla olan kayısı ağaçları genellikle yarı sıcak ve kurak olan bölgeler ile birlikte dağların bol bol güneş gören kesimlerinde ve dağların güneye bakan kısımlarında su tutmayan ve hafif kireç olan dağ yamaçlarda yetişmektedir.
Bir kayısı ağacı ne kadar su ister?
Bir kayısı ağacı ne kadar su ister?Kayısı ağacının su ihtiyacı ağacın yaşının 20-25 katı kadardır. Yani 2 yaşındaki bir kayısı ağacının su ihtiyacı yaklaşık 40 ila 50 litre aralığındadır. Ağacın gelişimi için bu su ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekir.
Iğdır neyi meşhur meyvesi?
“Iğdır’ın kayısısı ünlü olduğu için genellikle herkes kayısıyla, meyveyle geçimini sağlar. Çağlaya çok fazla talep var, dışarıdan isteyenler var. Daha çiçek halindeyken gelip bahçelerden satın alıyorlar.Iğdır neyi ile meşhur?
Iğdır’ın en meşhur yemekleri;- katık aşı
- Atığaşı
- lepeli ekşili pilav.
- Ayranaşı
- taş köfte.
- süt hörresi.
- Kaysafa.
- Helise.
Kayısının anavatanı neresi?
Kayısının anavatanı neresi?Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin’i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı.
ığdır kaysısı sarı renkli ve iri olur. malatya kaysısı çok daha küçüktür ve rengi kırmızıya doğru döner. genellikle malatya kaysısı ığdıra göre daha şekerlidir. iki kayısı türünün de olgunlaşmışı gayet güzeldir.
Kayısı ağacı nasıl büyür?
Sera ortamında yetiştirilen ağaçlar filizlenmesinin ardından torf bakımından zengin, temizlenmiş olan toprakların bulunduğu alanlara alınarak, büyümesi beklenir. Bir kayısı ağacı 4-5 yıl arasında meyve verme aşamasına gelmektedir.Kayısı ağacı neyi sever?
Öncelikle kayısı ağacının güneşi ve ışığı sevdiğinin unutmamak gerekir. Güney kısımlarda ekimi ve bakımı daha kolay olmaktadır. Kumlu, humuslu veya kireçli olan topraklarda ise daha sağlıklı yetişmektedir. Dikim için ilkbaharda hazırlanılmalı ve sonbahara kadar bekletilmelidir.Kayısı suyu sever mi?
Kayısı suyu sever mi?Ülkemizde en yüksek kayısı ağaçları bulunan ve kaliteli kayısılara sahip olan Malatya en önemli kayısı yetiştirme merkezi olması nedeni ile Türkiye kuru kayısı ihracatında ve meyve suyu olarak kullanımında da oldukça özel ve önemli bir yere sahip olmaktadır.
Kayısı bahçeleri için her üç yılda ,bir dönüm başına 3 ton çiftlik gübresi verilmesi en uygun şekildir .Suni gübrelerden her yıl ağaç başına her ağacın yaşı için 100 gr . hesabı iIe (Ör : 1 0 yaşındaki ağaca 1 kg.) verilmesi faydalıdır .
Kayısı ağacına ne zaman su verilir?
Kayısı ağacına ne zaman su verilir?İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değişmekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama yapılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla devam edilir.
Kayısı hangi ilde meşhurdur?
Dünyanın en iyi kayısısı nerede?
Malatya’da yarım asırdır üretim yapan 73 yaşındaki Fahri Sürenkök’ün binbir emek harcayarak, uzun ve zahmetli bir yolculuğun ardından elde ettiği gün kurusu kayısılar, dünyanın çok sayıda ülkesinde ağızları tatlandırıyor.Kac çeşit kayısı vardır?
Kac çeşit kayısı vardır?Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.
Kayısıdan ne elde edilir?
Dünyada ve ülkemizde en çok tüketilen ürünlerin başında kayısı reçeli, marmelatı, konservesi, kayısı suyu, şekerlemeleri gelmektedir. Kayısı, hoşaf, komposto, kek, dondurma, gofret, çikolata, pestil, parfüm, esans, krem yapımında ana madde olarak kullanılmaktadır.Kayısı ve zerdali arasındaki fark nedir?
Zerdali ya da yabani kayısı, Akdeniz havzasında yetişen, gülgiller familyasından bir kayısı türüdür. Meyveleri kaysıya göre daha küçüktür ve çekirdekleri acıdır. Zerdali, Orta Anadolu’nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.En kaliteli kayısı hangisi?
En kaliteli kayısı hangisi?1. Hasanbey. Sofralık kayısı çeşitleri arasından en sevilenlerden bir tanesi olan bu kayısı türü, 1930 yılında eski Malatya belediye başkanlarından Hasan Derinkök’ün bahçesinde bulunmuştur. Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir.
Ürün rekoltesinin düşük olması ve yurt dışında kuru kayısıya olan talebin artmasıysa ürünün fiyatını arttırdı. Üreticinin ihracatçıya ulaşmasında etkin rol oynayan Malatya kent merkezindeki Şire Pazarı’nda kuru kayısının kilogramı en yüksek 50 TL’ye satıldı.
Yeni dikilen bir kayısı fidanının kaç yılda meyve vereceği dikilen fidanın kök yapısı ve yaşı ile alakalıdır.Satın almış olduğunuz kayısı fidanı klasik anaçlı yani kök sistemi zerdali ise meyve vermesi 4 yılı bulmaktadır.
Kayısının tam olmamış haline ne denir?
Kayısının tam olmamış haline ne denir?Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Türkiye’de kayısı en çok hangi ilde yetişir?
Ülkemizde kayısı ağaçları Malatya ilimiz başta olmak üzere sırası ile Elazığ, Mersin, Iğdır, Antalya illerinde yetişmektedir. Ayrıca Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Marmara bölgesinde kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.Kayısı, Türkiye’de yaygın olarak Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Malatya ve Elazığ’da yetiştirilmektedir. Bu bölgelerin yanı sıra Marmara kıyıları, Ege kıyıları, Kars – Iğdır Bölgesi’nde, Elazığ’ın Baskil bölgesinde yetiştirildiği görülmektedir.