- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.132
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
İftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı?
İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte asliye ceza mahkemesine dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir. İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir.İftira suçuna hangi mahkeme bakar?
Uzlaşma, suç isnadı altındaki şahıs ile suçun mağduru olan şahsın bir uzlaştırmacı aracılığıyla iletişim kurarak anlaşmasıdır. İftira suçu, uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir. İftira suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.İftira atan birine dava açılır mı?
İftira atan kişilere iftira davası açmak için iftira suçunun işlenmiş olması gerekmektedir. İftira atılan kişinin bu konuda dava açabilmesi için, iftira atanın ”hukuka aykırı bir fiil işlemediğini bildiği durumlarda” iftira atması gerekmektedir. Belirsiz olarak fiil isnat etmek, iftira suçu kapsamında değildir.
İftira suçu nereye şikayet edilir?
Ancak suçun oluşabilmesi için fiili işlemediğinin bilinmesine rağmen hakkında soruşturma, kovuşturma veya idari yaptırım uygulanması amacıyla hareket edilmesi gerekir. İftira Suçu Nereye Şikayet Edilir? İftira suçu, suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet edilir.
Hakaretten dava açılırsa ne olur?
Basit Hakaret Suçu Cezası (TCK 125/1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.Iftira atan kişiye ne denir?
İftira eden kimseye “müfterî” denir. Ayrıca iftira etmek, aldatmak manasında “e.f.k” sülâsisinden masdar olarak “ifk” ve “b.h.t”sülâsîsinden mastar olarak da “bühtan” kelimesi kullanılmaktadır. Kur’an-ı Kerim, Peygamberlerin kıssalarını naklederken zaman zaman onların maruz kaldığı iftiraları da bildirir. Meselâ, Hz.Asılsız ihbarın cezası ne kadar?
İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 28. maddesinin son fıkrasında “112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre il valileri tarafından 250 Türk Lirası idari para cezası verilir.
İftira edenin akıbeti ne olur?
“Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allahü teâlâ onu Cehenneme sokar.” Bu hadisin zahir ifadesine göre, başkasına iftira etmek kul hakkı olduğundan böyle bir suç işleyen kimse cehennemde cezasını çekmeden kurtulamaz.
İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte Cumhuryet Basavcılığı’na dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir. İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir.
İftiraya uğrayan kişi ne yapmalı Diyanet?
Günah işleyen herkes gibi müfteri de yaptığı bu iftiranın günahından kurtulabilmesi İçin, samimi bir tövbe etmesi gerekir. Allah katında yapılan tövbenin kabul edilmesi için de, iftiraya uğrayan kişiden helâllik dilemesi gerekmektedir. Çünkü iftira, kul hakkına giren büyük bir günahtır.İftira suçu kapsamında, fail masum olduğunu bildiği bir kişiye suç atmaktadır. İftira atılan kişinin bu konuda dava açabilmesi için, iftira atanın ”hukuka aykırı bir fiil işlemediğini bildiği durumlarda” iftira atması gerekmektedir. Belirsiz olarak fiil isnat etmek, iftira suçu kapsamında değildir.
İftiraya uğrayan kişi tazminat davası açabilir mi?
İftira davası Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında yalnızca Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenecek bir İddianame ile Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılır. İftira sebebiyle maddi ve manevi olarak zarara uğrayan kişi tazminat talepli olarak Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ayrıca dava açabilir.İftira atanların sonu ne olur?
İftira edenin tövbesi kabul olur mu?
Zina eden kişi tövbe eder, Allah affederse affeder. İftira atan kişi tövbe ederse geçmiyor. Allah diyor ki, “Senin tövbeni iftira attığın kişiyle helalleştikten sonra kabul ederim.” Bizim büyük gördüğümüz pek çok günahımız, küçük gördüğümüz birçok günahımızdan daha da büyüktür.
İftira suçu nasıl ispatlanır?
İftira Suçu Nasıl İspatlanır? TCK 267 suçunda öncelikle iftira atılan kişinin ilgili fiili işlemediğinin sabit olması gerekir. Bu bir mahkeme kararı olabileceği gibi başka şekilde olması da mümkündür.İftira atana ne denir?
İftira eden kimseye “müfterî” denir. Ayrıca iftira etmek, aldatmak manasında “e.f.k” sülâsisinden masdar olarak “ifk” ve “b.h.t”sülâsîsinden mastar olarak da “bühtan” kelimesi kullanılmaktadır. Kur’an-ı Kerim, Peygamberlerin kıssalarını naklederken zaman zaman onların maruz kaldığı iftiraları da bildirir.Asılsız ihbar suç mu?
Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) asılsız ihbarı kapsayan 271. Maddesinde şu ifadeler yer alıyor: “İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
Allah iftirayı affeder mi?
Ama şu farkı yakalayamıyoruz. Zina eden kişi tövbe eder, Allah affederse affeder. İftira atan kişi tövbe ederse geçmiyor. Allah diyor ki, “Senin tövbeni iftira attığın kişiyle helalleştikten sonra kabul ederim.” Bizim büyük gördüğümüz pek çok günahımız, küçük gördüğümüz birçok günahımızdan daha da büyüktür.