AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iflastan sonra faiz isler mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iflastan sonra faiz işler mi?​

İflasın açılması ile birlikte iflas masasına giren alacaklarda faiz işlemeye devam eder. Ancak faiz oranı ve faizin ödeme zamanı rehinli alacaklar ile adi alacaklar için değişiktir.

Alacaklar hangi sırayla ödenir?​

Bu düzenleme kanunun iflas hükümlerine ilişkin olarak düzenlenmekle birlikte, hacizde de uygulanmaktadır. Şu halde özetlemek gerekirse, sıra cetvelinde ilk önce rehinli alacaklar, ondan sonra ilk üç sıradaki imtiyazlı alacaklar, daha sonra ise dördüncü sıradaki imtiyazsız alacaklar için ödeme yapılmaktadır.

Mali iflası ne demek?​

Mali iflası ne demek?
İflas, mevcut borçlarını alacaklılarına geri ödeyemeyen bir işletme yahut kişiyi tanımlamak amacıyla kullanılan bir terimdir. Bu durum bir mahkeme kararının başlattığı yasal bir süreçtir. Genellikle, borçlu durumda olan kişi yahut kurum mahkeme kararını başlatır.

İflas davaları nedir?​

İflas davaları nedir?
İflas davası borçlunun borcunu ödemesi ödemediği zaman iflas kararı verilmesi amacında olduğundan da konusu para olan bir davadır ve eda davası niteliğindedir. Ancak her iflas davası alacağın tahsili amacına yönelik değildir.

Icra dosyasında müflis ne demek?​

İflas kararı verilmek ile birlikte iflas açılır, borçlu “müflis” sıfatını alır. Burada müflis, iflas eden borçlu anlamında kullanılmaktadır. İflasın açıldığı anda nerede ve kimin elinde olduğu önem taşımaksızın müflisin haczi kabil bütün mal ve hakları, bir masa teşkil eder (aktif masa).

İflasın kaldırılması en geç ne zamana kadar istenebilir?​

Bu ise, en erken alacakların masaya yazdırılması için öngörülen bir aylık sürenin geçmiş olması ile mümkün olabilecektir. Öte yandan, iflasın kaldırılması, en geç iflasın kapanmasına kadar istenebilir (İİK.m.182/II).

Sıra cetveli ne zaman oluşturulur?​

Sıra cetveli ne zaman oluşturulur?
İflasta sıra cetveli İİK. nun 232. maddesine göre: -Alacakların kaydı için muayyen müracaat müddeti geçtikten sonra ve iflâs idaresinin seçilmesinden itibaren en geç üç ay içinde iflâs idaresi tarafından 206 ve 207 nci maddelerde yazılı hükümlere göre yapılır ve iflâs dairesine bırakılır.

Garameten Taksim ne demek?​

Garameten Taksim ne demek?
Buna göre; Üçüncü şahıslar tarafından haczedilen mallar paraya çevrilmeden evvel o mal üzerine amme alacağı için de haciz konulursa bu alacak da hacze iştirak eder ve aralarında satış bedeli garameten taksim olunur.

Bir firma iflâs ederse ne olur?​

Ticaret Mahkemesinin iflasa karar verdiği anda, borçlu (müflis) hakkında iflas açılmış olur. İflas halinde, mükellefin varlığı ve varsa gelirleri üzerindeki tasarruf hakkı ortadan kalkmakta ve bütün varlığı ve gelirleri iflas masasına intikal etmektedir.

İflâs etmiş kişiye ne denir?​

İflas, borcunu ödemediği için hakkında belli usuller çerçevesinde Asliye Ticaret Mahkemesince iflasına karar verilen borçlunun(müflis) iflas masasına giren tüm mal ve alacaklarının paraya çevrilmesi ve çevrilen bu para ile bilinen bütün alacaklılara alacaklarının ödenmesini sağlayan takip yoludur.

İflas davasını kim açar?​

İflas davasını kim açar?
İİK. m. 154/III hükmü uyarınca iflas davası, borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesinde açılır. Bu bakımdan İİK, iflas davalarında ticaret mahkemesini görevli mahkeme olarak, borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeyi de yetkili mahkeme olarak göstermiştir.

İflas dosyası nasıl açılır?​

İflas dosyası nasıl açılır?
Borçluya iflâs ödeme emri gönderilir. Borçlu borcunu ödemezse iflâs davası açılır. Burada kanunun öngördüğü belirli sebeplerin varlığı halinde doğrudan ticaret mahkemesine başvurularak iflâs davası açılabilir. Tacirler, kural olarak borçlarından ötürü iflâs yoluyla takip olunabilir.
 
İflastan sonra faiz konusu oldukça önemlidir çünkü iflasın açılmasıyla birlikte iflas masasına giren alacaklarda faiz işlemeye devam eder. Ancak faiz oranı ve ödeme zamanı rehinli alacaklar ile adi alacaklar için farklılık gösterebilir. Rehinli alacaklar öncelikli bir durumda olduğundan genellikle önce onların alacakları ödenir, ardından imtiyazlı alacaklar sırasıyla gelir ve en son imtiyazsız alacaklar ödenir.

Mali iflas ise, mevcut borçlarını ödeyemeyen bir işletme veya kişiyi tanımlayan bir terimdir. Bu durum genellikle mahkeme kararıyla başlatılan yasal bir süreçtir. İflas davaları, borçlunun borcunu ödemediği durumda iflas kararı alınması amacıyla açılan davalardır ve genellikle alacak tahsilini amaçlar. Ancak her iflas davası alacağın tahsil edilmesine yönelik olmayabilir.

İflas kararı verildiğinde borçlu "müflis" sıfatını alır ve iflasın başladığı andan itibaren mal varlığı iflas masasına intikal eder. İflasın kaldırılması için belirli süreler vardır ve en geç iflasın kapanmasına kadar kaldırılabilir. Sıra cetveli ise alacakların ve alacaklıların sıralandığı cetveldir ve belirli prosedürler çerçevesinde belirlenir.

Garameten Taksim ise üçüncü şahıslar tarafından haczedilen malların paraya çevrilmeden önce, o mal üzerine amme alacağı için de haciz konulması durumunda, alacaklar arasında satış bedelinin paylaştırılması anlamına gelir. Başka bir deyişle, alacaklılar arasında malın değerinin paylaştırılması anlamına gelir.

Firma iflas ettiğinde Ticaret Mahkemesi iflas kararı verir ve borçlu (müflis) hakkında iflas açılır. Bu durumda, müflisin mal varlığı ve gelirleri iflas masasına intikal eder ve alacaklılara ödeme yapılır. İflâs etmiş kişiye ise iflas kararı verilen borçlu veya müflis denir.

İflas davasını genellikle borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesinde açılır ve belirli sebeplerin varlığı halinde doğrudan ticaret mahkemesine başvurularak iflas davası açılabilir. İflas dosyası açmak için borçlu önce iflas ödeme emri alır, borcunu ödemezse iflas davası başlatılır ve ticaret mahkemesine başvurulur.
 
Geri
Üst