AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iflasta sira cetvelini kim yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.637
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iflasta sıra cetvelini kim yapar?​

Sıra cetveli düzenlenirken ilk basamak, yani başlangıç noktası ilk haciz kavramıdır. Birden fazla alacaklının müşterek borçlusuna ait olan aynı malvarlığının haczi halinde bunların içinde en önceki tarihli kati haciz ilk hacizdir. İlk haczin konulduğu icra dairesi sıra cetveli düzenlemekle görevli ve yetkilidir.

Muvazaalı iflas nedir?​

Muvazaalı iflas nedir?
Aşağıda, inceleme konumuz olan iptale tâbi tasarruflardan zarar verme kastından dolayı iptal davası ayrıntılı bir şekilde incelenecektir. Muvazaa, tarafların, yaptıkları akdin hiç hüküm doğurmaması veya görünüşteki akitten başka bir akdin hükümlerini doğurması konusunda anlaşmaları olarak tanımlanmaktadır.

Iflasta sıra cetveli nedir?​

Sıra Cetveli Nedir. Bir icra takibinde alacaklıların birden fazla olması ve icra dosyasındaki paranın bütün alacaklılara yetmemesi durumunda icra dairesi tarafından alacaklılar belirli bir sıraya konur. Bu sıraya, sıra cetveli denir.

Iflasta sıra cetveli nasıl yapılır?​

Iflasta sıra cetveli nasıl yapılır?
Sıra cetvelini hazırlanırken iflas idaresi, masaya alacak olarak kaydedilen, müflisin kayıt ve defterlerinde bulunan, tapu sicilinde yazılı olan ve istihkak iddiasına konu olan tüm hak ve alacakları dikkate almakla mükelleftir. Masaya kayıtlı alacaklar miktar ve sıraları ile sıra cetvelinde gösterilir.

Muvazaada zamanaşımı var mı?​

Muvazaa sebebinin ortadan kalkması veya bir zamanın geçmesi ile görünürdeki işlemin geçerli hale gelemeyeceği kuşkusuz bulunduğundan, muvazaa iddiası her zaman ileri sürülebilir. Bu nedenle muvazaa iddialarında zamanaşımı kabul edilmemiştir.

Mal rejimi davalarında icra edilebilir mi?​

Mal rejimi davalarında icra edilebilir mi?
Mal rejimi sona ermiş olsa bile tasfiyeye başlamadan hangi eşin artık değeri olup olmadığı veya katılma alacağının kimin lehine çıkacağı belirsizdir. Bu sebeple haciz mümkün olmayacaktır. Ancak borçlu eşin tasfiye davası açmaması durumunda iik M.120/2 gündeme gelir.

Mal rejimi davalarında verilen ilamlar kesinleşmeden icra edilebilir mi?​

Mal rejiminden kaynaklanan davalar, tarafların yalnızca malvarlığını etkileyen davalardır. Tarafların şahsi veya ailevi varlıklarında bir değişiklik meydana getirmezler. Bu sebeple kesinleşmeden icraya konmaları mümkündür ve kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlar arasında yer almaz.
 
Iflasta sıra cetvelini kim yapar sorusuna verilen cevapta belirtildiği gibi, sıra cetveli düzenlenirken ilk haciz kavramı olan ilk haciz esastır. Birden fazla alacaklının aynı malvarlığının haczi durumunda, en önceki tarihli kati haciz ilk haciz olarak kabul edilir ve bunun konulduğu icra dairesi sıra cetvelini düzenlemekle görevlidir.

Muvazaalı iflas ise inceleme konusu olan iptale tabi tasarruflardan zarar verme kastıyla gerçekleşen iflas durumudur. Muvaza, tarafların akdettikleri işlemin hüküm doğurmaması ya da başka bir akdin hükümlerini doğurması amacıyla anlaşmaları durumunu ifade eder.

Iflasta sıra cetveli, bir icra takibinde birden fazla alacaklının bulunması ve icra dosyasındaki para miktarının tüm alacaklılara yetmemesi durumunda icra dairesi tarafından alacaklıların belirli bir sıraya konulduğu liste olarak tanımlanabilir. Bu liste sayesinde alacakların tahsili belirli bir düzene oturtulur.

Iflasta sıra cetveli hazırlanırken iflas idaresinin, müflisin kayıt ve defterlerinde bulunan, tapu sicilinde yazılı olan ve istihkak iddiasına konu olan tüm hak ve alacakları dikkate alması gerekmektedir. Bu alacaklar miktar ve sıraları ile sıra cetvelinde yer alır.

Muvazaada zamanaşımı bulunmamaktadır çünkü muvaza sebebi ortadan kalkması veya zamanın geçmesi durumunda geçerliliğini yitiren bir işlem olduğundan, muvazaa iddiası her zaman ileri sürülebilir.

Mal rejimi davalarında icra edilebilirlik konusunda ise mal rejimi davalarının yalnızca malvarlığını etkileyen davalara örnek verilebilir. Bu davalarda tarafların şahsi veya ailevi varlıklarında değişiklik meydana gelmediği için kesinleşmeden icra edilmesi mümkündür.

Mal rejimi davalarında verilen ilamların kesinleşmeden icra edilebilme durumu da belirli şartlara bağlıdır. Tarafların malvarlığını etkileyen davalarda kesinleşmeden icra edilebilirken, şahsi veya ailevi varlıklarını etkileyen davalarda kesinleşmeden icra edilemeyeceği hususu dikkate alınmalıdır.
 
Geri
Üst