AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iflasin ertelenmesi talebi hangi mahkemeye yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İflasın ertelenmesi talebi hangi mahkemeye yapılır?​

Yalnız yetkili Ticaret Mahkemesi, borçların alacaklardan fazla olduğu kanısına varırsa ve iflasın ertelenmesi de istenmemiş ise şirketin iflasına karar verir. İflasın ertelenmesi kurumu 30.07.2003 tarihinden itibaren hukuk hayatımızdadır. 4949 sayılı kanun ile 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’na (İİK) eklenmiştir.

İflasın ertelenmesi kararının kesinleşmesi gerekir mi?​

İflasın ertelenmesi kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Şirket, iflasın ertelenme kararının kesinleşmesinden sonra bu avantajlardan faydalanabilir. Şirket şayet bu erteleme süresi ardından yeniden toparlanabilecek duruma ulaşmış ise erteleme kararı da kaldırılır.
İflasın ertelenmesi talebi ile beraber mahkemeye sunulması gereken belgeler nelerdir?
İflasın ertelenmesi talebiyle birlikte yönetim kurulu kararı, bu karara dayanarak iflasın ertelenmesi talebinde bulunanların şirketi temsil ve ilzama yetkili kılındıklarını tevsik eden yönetim kurulu kararı ve imza sirküleri de mahkemeye sunulmalıdır.
İflasın ertelenmesi kurumu kalktı mı?
Bu sisteminin yerine yargılamada azami sürenin belirlendiği, alacaklı tarafın daha fazla söz hakkı elde ettiği ve borçlunun denetlendiği konkordato sitemi getirilmiş ve İcra İflas Kanunu’nun (İİK) İflas Erteleme hükümleri, 28.02.2018 tarihli 7101 sayılı kanunla yürürlükten kaldırılmıştır.

Iflasın ertelenmesi hangi mahkeme karar verir?​

İcra İflas Kanunu’na göre bu imkan anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komantid şirketlere tanınmış bir imkandır. Şahıs şirketleri, adi şirketler, komandit ve kolektif şirketler de iflas ertelemeden faydalanamamaktadır. İflas erteleme talebi ilgili şirketler tarafından Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılmalıdır.

İflas masası ne zaman kapanır?​

İflasın kapatılmasının talep edilebilmesi için iflas tasfiyesinin bitirilmiş olması gerekir. İflas tasfiyesinin bitmiş sayılabilmesi ve iflasın kapanmasının işlenebilmesi için iflas masasının taraf olduğu bütün davaların özellikle sıra cetveline itiraz davalarının sonuçlanması gerekir.
Iflastan sonra faiz işler mi?
İflasın açılması ile birlikte iflas masasına giren alacaklarda faiz işlemeye devam eder. Ancak faiz oranı ve faizin ödeme zamanı rehinli alacaklar ile adi alacaklar için değişiktir. Rehinle temin edilmiş olan alacaklardan iflastan önceki gibi faiz oranı uygulanır.
Konkordato ne anlama geliyor?
İtalyanca “concordato” kelimesinden dilimize geçen konkordato aslında “iflas anlaşması” demek. İflas ertelenmesi kurumunun kaldırılması ile oluşan boşluğu doldurması için getirilmiş bir anlaşma çeşididir. Konkordato aslında şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırması için başvurdukları hukuki bir yöntem.
Öte yandan, iflasın kaldırılması, en geç iflasın kapanmasına kadar istenebilir (İİK.m.182/II).
İflasın Sonuçları
İflas eden bir şirketin borçları ne olur?
İflasın açılması ile müflisin vadesiz ve vadeli borçları muaccel hale gelir. Bu husus, İİK’nın 195. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; borçlunun gayrimenkul mallarının rehni (İİK md. 23) suretiyle temin edilmiş olan alacaklar müstesna olmak üzere, iflasın açılması (İİK md. 165) müflisin borçlarını muaccel kılar.
Konkordato nedir örnek?
Konkordato Ne Demek? Kısaca; borçlunun mahkeme denetimi altında alacaklılar ile anlaşması durumuna konkordato ismi verilmektedir. Bu anlaşmanın içeriği iki şekilde olabilmektedir. Öncelikle borcun belirli bir oranının ödenmesi ile borcun sona ermesi şeklinde tarafların anlaşması mümkündür.

Konkordato kararı ne demek?​

İflas masasına alacak kaydı ne zaman yapılır?​

İflas masasına alacak kaydı ne zaman yapılır? İflas halinde alacağı başka bir yolla izlemek mümkün olmadığından, kural olarak alacakların iflas masasına yazdırılması gerekir (İİK md. 219). İflas alacaklarının, adi tasfiye ilanından itibaren bir ay içinde masaya yazdırılması gerekir (İİK md. 219).
 
Geri
Üst