AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iflasin ertelenmesi reddi kararinin kesinlesmesi gerekir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İflasın ertelenmesi reddi kararının kesinleşmesi gerekir mi?​

İflasın Ertelenmesi Kararının Kesinleşmesi Gerekir mi? İflasın ertelenmesi kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Şirket, iflasın ertelenme kararının kesinleşmesinden sonra bu avantajlardan faydalanabilir. Şirket şayet bu erteleme süresi ardından yeniden toparlanabilecek duruma ulaşmış ise erteleme kararı da kaldırılır.
İflasın ertelenmesi talebi ile beraber mahkemeye sunulması gereken belgeler nelerdir?
İflasın ertelenmesi talebiyle birlikte yönetim kurulu kararı, bu karara dayanarak iflasın ertelenmesi talebinde bulunanların şirketi temsil ve ilzama yetkili kılındıklarını tevsik eden yönetim kurulu kararı ve imza sirküleri de mahkemeye sunulmalıdır.

İflasın ertelenmesi talebi hangi mahkemeye yapılır?​

Yalnız yetkili Ticaret Mahkemesi, borçların alacaklardan fazla olduğu kanısına varırsa ve iflasın ertelenmesi de istenmemiş ise şirketin iflasına karar verir. İflasın ertelenmesi kurumu 30.07.2003 tarihinden itibaren hukuk hayatımızdadır. 4949 sayılı kanun ile 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’na (İİK) eklenmiştir.
İflasın ertelenmesi kurumu kalktı mı?
Bu sisteminin yerine yargılamada azami sürenin belirlendiği, alacaklı tarafın daha fazla söz hakkı elde ettiği ve borçlunun denetlendiği konkordato sitemi getirilmiş ve İcra İflas Kanunu’nun (İİK) İflas Erteleme hükümleri, 28.02.2018 tarihli 7101 sayılı kanunla yürürlükten kaldırılmıştır.

İflasın kesinleşmesi gerekir mi?​

İflâs tasfiyesine ilişkin ilk işlemlerin başlayabilmesi ve ikinci alacaklılar toplantısına kadar bu işlemlerin yürütülebilmesi için iflâs kararının kesinleşmesine gerek yoktur (m. 164/2).
Iflasın ağır sonuçlarının belli bir süre doğmaması için hangi yola müracaat edilebilir?
Alacaklı önce icra dairesine başvurur ve borçluya karşı bir iflâs takibi yapar. Borçluya iflâs ödeme emri gönderilir. Borçlu borcunu ödemezse iflâs davası açılır. Burada kanunun öngördüğü belirli sebeplerin varlığı halinde doğrudan ticaret mahkemesine başvurularak iflâs davası açılabilir.

Konkordato ne anlama geliyor?​

İtalyanca “concordato” kelimesinden dilimize geçen konkordato aslında “iflas anlaşması” demek. İflas ertelenmesi kurumunun kaldırılması ile oluşan boşluğu doldurması için getirilmiş bir anlaşma çeşididir. Konkordato aslında şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırması için başvurdukları hukuki bir yöntem.
Iflasın ertelenmesi hangi mahkeme karar verir?
İcra İflas Kanunu’na göre bu imkan anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komantid şirketlere tanınmış bir imkandır. Şahıs şirketleri, adi şirketler, komandit ve kolektif şirketler de iflas ertelemeden faydalanamamaktadır. İflas erteleme talebi ilgili şirketler tarafından Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılmalıdır.

Borçlarını ödeyemeyecek olan şirket nasıl bir yol izlemeli?​

Borçlarını ödeyemeyecek durumda olan bir şirket İcra-İflas Kanunu ve Ticaret Hukuku kapsamında farklı yollara başvurabilir. Bunlardan ilki şirketin tekrar yenilenmesi yoludur. Bu konkordato ve iflasın ertelenmesi yolllarıyla mümkündür.
Imtiyazlı alacaklar nedir?
İmtiyazlı alacaklar, adi alacaklara göre önce ödenmesi gereken alacaklardır. İmtiyazlı alacaklar İİK’nun 206. maddesinde ve bazı özel kanunlarda düzenlenmiştir. Buradaki imtiyaz, imtiyazlı olanın şahsına değil, alacağa ilişkindir. Bu nedenle alacak devredilmeden imtiyaz hakkının devri mümkün değildir14.

Konkordato nedir örnek?​

Kısaca; borçlunun mahkeme denetimi altında alacaklılar ile anlaşması durumuna konkordato ismi verilmektedir. Bu anlaşmanın içeriği iki şekilde olabilmektedir. Öncelikle borcun belirli bir oranının ödenmesi ile borcun sona ermesi şeklinde tarafların anlaşması mümkündür.
Konkordato kararı ne demek?

Borçlu şirket nasıl kurtarılır?​

İflasın eşiğindeki bir şirketi doğru kararlar kurtarabilir. Bunun için yapmanız gereken sağlıklı düşünüp şirketin faydasını ön planda tutmak.
- Ekibinize odaklanın.
- Panik moduna girmeyin.
- Nakit para bulmaya odaklanın.
- Yönetimsel değişiklikler yapın.
- Şirket için bir danışman tutun.
Imtiyazlı alacaklılar kimdir?
Velayet ve vesayet nedeniyle malları borçlunun idaresine bırakılan kimselerin bu ilişki nedeniyle doğmuş olan tüm alacakları; Ancak bu alacaklar, iflâs, vesayet veya velayetin devam ettiği müddet yahut bunların bitmesini takip eden yıl içinde açılırsa imtiyazlı alacak olarak kabul olunur.
 
Geri
Üst