AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iflas masasina giren haklar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İflas masasına giren haklar nelerdir?​

İflas masasına yalnızca müflise ait mal ve haklar girer. Üçüncü kişiye ait mal veya hakkın masaya girmesi halinde masadan çıkarma hakkı bağlamında istihkak davası söz konusu olur. Masadan çıkarılabilecek mal ve haklar şunlardır; Müflise bedeli tahsil için devredilmiş kambiyo senetleri.

İflas eden şirketin borçlarını kim öder?​

Ticaret şirketlerinin iflası ise 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu (İİK)’nda düzenlenmiştir. İflas döneminde, şirketin yönetimi, şirketin alacaklarını tahsil edip borçlarını ödeyerek şirketi tasfiye etmek üzere iflas masasına geçer.
İflâsın açılması ile henüz vadesi gelmemiş olan alacaklar da, iflâs kararı ile birlikte talep edilebilir hale gelir. İflâsın açılması gününe kadar işlemiş olan faiz ve takip masrafları ana paraya eklenerek iflâs masasına yazdırılır. İflâs kararı ile müflisin faizli borçlarına faiz işlemesi durmaz.
İflasın açıldığını kim ilan eder?
İcra mahkemesi ödeme emrini iptal eder ise geçerli bir ödeme emri olmadığı için iflas davası reddedilecektir. İflas kararı veren mahkeme bu kararı ilan eder. İflasın açılma zamanı iflas kararının verildiği andır ve gün, saat dakika olarak gösterilir. Borçlu bu andan itibaren müflis statüsüne girer.
İflasta masaya karşı açılan istihkak davasının konusu nedir?
Hacizden farklı olarak, iflasta istihkak iddiasının konusunu sadece mülkiyet hakkı oluşturur.

İflasta basit tasfiyeyi kim gerçekleştirir?​

İflas dairesi tarafından defteri tutulan masa mallarının bedelinin adi tasfiye giderlerini karşılamayacağı anlaşılırsa, iflas idaresi iflasın basit tasfiyesine karar verir. Toplantı başında iflas idaresi, tasfiyenin yürütülmesi ve alacaklarla borçların durumu hakkında ayrıntılı bir rapor verir (İİK.m.238/I).

İflas kararı ne zaman sonuç doğurur?​

Yedi gün içinde borçlunun borcunu ödemesi üzerine takip son bulur; borçlu borcunu ödemezse alacaklı, yetkili ticaret mahkemesinden, İflâs davası açmak suretiyle İflâsa karar verilmesini ister. İflâs takibinde, tacirin muamele merkezinin bulunduğu yer icra dairesi yetkilidir (m. 154/1).
Borçlu süresi içerisinde ödeme emrine itiraz etmez ve borcunu da ödemez ise alacaklının bir yıl içerisinde yetkili ticaret mahkemesinden borçlunun iflasına karar verilmesini isteme hakkı bulunmaktadır. İflas talebi neticesinde mahkeme gerekli incelemeyi yapar ve İİK 158. madde gereğince iflas talebini ilan eder.
Iflasta istihkak davası ne demek?
İcra İflas hukuku kapsamında da istihkak davası: Haciz esnasında yahut haciz sonrasında haczedilmiş taşınır ya da taşınmaz mal üzerinde başka bir kişinin ( haczin tarafları olan borçlu ya da alacaklı dışında bir 3. kişinin ) kendi lehine mülkiyet iddiasında bulunarak bunun tespit edilmesi için açtığı davaya denmektedir …
Iflasta mal 3 kişinin elinde ise istihkak hangi mahkeme?
Üçüncü kişinin elindeki malı haczeden icra dairesi, alacaklıya istihkak davası açması için 7 günlük süre tanır. Alacaklı bu 7 günlük süre içerisinde istihkak davası açmaz ise istihkaka konu edilen mal üzerindeki haciz kaldırılır. Yani alacaklı üçüncü kişinin istihkak iddiasını kabul etmiş olur.

İflas eden şirketi kim temsil eder?​

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “İflas Halinde Tasfiye” başlıklı 534. maddesinde, “iflas halinde tasfiye iflas idaresi tarafından İcra İflas Kanunu hükümlerine göre yapılır. Şirket organları temsil yetkilerini, ancak şirketin iflas idaresi tarafından temsil edilmediği hususlar için korurlar.” hükmü yer almaktadır.

Basit tasfiyede sıra cetvelini kim hazırlar?​

Sıralar arasındaki ilişki İİK.m.207’de düzenlenmiştir. Buna göre, her sıranın alacaklıları aralarında eşit hakka sahip olup, bir sıra önceki alacaklılar alacaklarını tamamen almadıkça sonra gelen sıradaki alacaklara ödeme yapılamaz. İflas idaresi, hazırladığı sıra cetvelini iflas dairesine bırakır.
 
Geri
Üst