AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iflas kararini hangi merci verir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İflas kararını hangi merci verir?​

İİK. m. 154/III hükmü uyarınca iflas davası, borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesinde açılır. Bu bakımdan İİK, iflas davalarında ticaret mahkemesini görevli mahkeme olarak, borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeyi de yetkili mahkeme olarak göstermiştir.
Iflasin Kaldirilmasina hangi mahkeme bakar?
İflasın kapanmasına karar verilmesi, iflas idaresi tarafından ticaret mahkemesinden istenir. İflas idaresi, bu talebini, ticaret mahkemesine vereceği son bir rapor ile yapar.

Konkordato Komiserini hangi mahkeme atar?​

Konkordato başvurusu için yetkili ve görevli mahkeme; iflâsa tabi olan borçlular için, yani sermaye şirketleri için muamele merkezinin (şirket yönetim merkezinin) bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesidir.
Icrada kalan para nasıl alınır?
Alacaklıya verilmiş olan para veya malların geri alınması: Borçlunun başvurusu üzerine icra müdürü gerekli işlemleri yaparak alacaklıdan ödenmiş olan parayı geri alır ve borçluya verir. Alacaklı geri vermezse icra müdürü alacaklının mallarını haczeder ve paraya çevirerek borçluya öder.

Icrada süreler nasıl hesaplanır?​

İcra Takiplerinde Süreler Nasıl Hesaplanır İcra Takiplerinde Süreler, Ay veya yıl olarak belirlenen sürelerde, ayın veya yılın hangi günü işlemeye başlamış ise, biteceği ay veya yılın aynı gününde biter. Eğer sürenin biteceği ayın sonunda böyle bir gün yok ise, aynı ayın son gününde biter.
Müflis sıra cetveline karşı itiraz davası açabilir mi?
7.3. Sıra Cetveline Karşı İtiraz Borçlunun iflasına karar veren mahkeme, iflas kararını iflas dairesine bildirir. Bu bildirim üzerine iflas dairesi iflas kararını ilan eder. Sıra cetveline itiraz davası iflas kararı veren ticaret mahkemesinin bulunduğu yerdeki bir ticaret mahkemesinde açılabilir.

Iflasın kapanması şartları nelerdir?​

İflasın Kapanması Masa mallarının paraya çevrilmesi akabinde yapılan kesin dağıtım ve alacağını tamamen alamamış olan alacaklılara verilen borç ödemeden aciz belgesiyle iflas tasfiyesi sona erer. İflas tasfiyesinin tamamlanmasıyla iflasın kapanması kendiliğinden gerçekleşmez.
Konkordato Mühletini hangi mahkeme verir?
Konkordato talebinde bulunulabilecek yetkili ve görevli mahkeme: • İflâsa tabi borçlu için borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesi • İflâs tabi olmayan borçlu için yerleşim yerindeki asliye ticaret mahkemesidir.

İflas davasında yetkili mahkeme, borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesidir.

Işyeri iflası nasıl verilir?​

Alacaklı, takibe icra dairesinde yapacağı bir iflas talebi ile başlar. Borçluya bir iflas ödeme emri gönderilir. Borçlu yedi gün içinde borcunu öderse takip son bulur; ödemezse, alacaklı ticaret mahkemesinde iflas davası açarak borçlunun iflasına karar verilmesini talep eder.
Şirket iflası nasıl yapılır?
Mahkeme sunulan projeyi inandırıcı görürse şirkete 3 aylık geçici mühlet vererek , projenin uygulanabilirliğini ve mali verilerin doğru olup olmadığını kayyum vasıtası ile incelettirir. Eğer firmanın projesi kabul edilmez ve taahhütler yerine getirilmezse başvurucu hakkında iflas kararı verilir.

Hangi durumlarda depo kararı verilemez?​

Bu karar için borçlunun iflasa tabi kişilerden olması, mahkemenin borçlu olduğuna kanaat getirmesi ve borçlunun borcunu ödememiş olması gerekir. Depo kararında borçluya 7 gün içinde borcunu faiz ve tüm eklentileriyle mahkeme veznesine depo etmesi bildirilir. Borçlu belirlenmiş rakamı depo ederse iflas kararı verilmez.
İflas merci nedir?
İ. K. nun 154/3 maddesine göre, “… iflas davaları için yetki sözleşmesi yapılamaz ve iflas davası mutlaka borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yer ticaret mahkemesinde açılır.”

İflas kararı verildikten sonra hangi işlemler yapılır?​

-Sıra cetvelinin düzenlenmesi, -İkinci alacaklılar toplantısı, – Masa mallarının satışı ve paraların paylaştırılması. İflâs masasının idaresi dönemi, masanın teşkili ve adî tasfiyenin ilanı ile başlayıp, masa mallarının satışına kadar geçen dönemde yapılan tasfiye işlemlerini kapsar.
İflas eden bir şirket tazminat öder mi?
İşçinin iş yeri kapanma tarihine kadar kullanamadığı yıllık izinleri varsa çıkışı yapılırken yıllık izin ücreti verilmesi zorunludur. Özetle işyerinin kapanması, iflas etmesi ya da başkasına devredilmesi, satılması gibi durumlar kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmıyor.

Şahıs Şirketi iflası nasıl yapılır?​

Tacir Olmayıp İflasa Tabi Olan Şahıslar Ticareti tamamen bırakan tacirlerin 15 gün içerisinde gerekli prosedürü izleyerek iflas isteme hakkı bulunuyor. Bu sayede alacaklılar mağdur edilmemiş olacaktır. Bunun için şirkette kayıtlı olan bütün malların beyanının doğru bir şekilde yapılması gerekiyor.
İflas eden bir şirketin borçları ne olur?
İİK’nın 184’üncü maddesine göre, iflas açıldığı zamanda müflisin haczi kabil bütün malları hangi yerde bulunursa, bulunsun bir masa teşkil eder ve alacakların ödenmesine tahsis olunur.

İflas eden şirketin çalışanları ne yapmalı?​

Şirketlerin konkordato ilan etmesi ya da iflas açıklamaları durumunda devlet Ücret Garanti Fonu’nu devreye sokar. Kanuna göre bir şirketin çalışanlarının alacaklarını ödeyemez duruma gelmesi halinde devlet devreye girer ve 3 aya kadar olan alacaklarını çalışanlara öder.
İflas yollarından hangisinde depo kararı alınmaz?
İflas yollarına mahsus bir kurum olan depo kararına binaen borçlu ödeme yapmaz ise iflas kararı verir. Depo kararına binaen ödeme yapılması durumunda iflas talebi reddedilir.

Şirket kendi iflasını isteyebilir mi?​

Yine, borçlu şirket, kanunda sayılan haller doğrultusunda ihtiyari veya mecburi bir şekilde Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak iflasını isteyebilecektir. Alacaklının veya borçlunun, iflas takibi yapılmaksızın doğrudan iflas talebi ile dava açabildiği için bu iflas yoluna doğrudan doğruya iflas yolu denilmektedir.
Hangi şirketin iflası istenemez?
İİK m.179’un kenar başlığı sermaye şirketleri ve kooperatiflerin iflası olduğuna göre şahıs şirketlerinin iflası bu maddeye göre istenemez. Benzer düzenleme kooperatifler bakımından Kooperatifler Kanunu m.63’te düzenlenmiştir.

İflas kararı ne kadar sürer?​

İflas davalarında dava açma süresi takibe dayalı iflas yollarında söz konusudur. Takip sonrası iflas davası ancak borçluya ödeme emri tebliğinden itibaren bir yıl içinde açılmalıdır. (İİK 156/4) borçlunun itiraz etmiş/etmemiş olmasının bir önemi bulunmamaktadır.
Şirket iflası ne demek?
İflas; borçlarını ödeyemediği mahkeme kararıyla saptanan ve ilan olunan tüccarın durumunu ifade eder. İflasına karar verilen şirketin malvarlığına el konulur, tasfiye edilir ve sağlanan nakitle alacaklıların ödemeleri yapılır.
 
Geri
Üst