- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İflas kararı ne zaman ilan edilir?
Borçlu süresi içerisinde ödeme emrine itiraz etmez ve borcunu da ödemez ise alacaklının bir yıl içerisinde yetkili ticaret mahkemesinden borçlunun iflasına karar verilmesini isteme hakkı bulunmaktadır. İflas talebi neticesinde mahkeme gerekli incelemeyi yapar ve İİK 158. madde gereğince iflas talebini ilan eder.İflas eden bir şirketin borçları ne olur?
İflas halinde, mükellefin varlığı ve varsa gelirleri üzerindeki tasarruf hakkı ortadan kalkmakta ve bütün varlığı ve gelirleri iflas masasına intikal etmektedir. Bu nedenle vergileme ile ilgili ödevlerin mükellef tarafından yerine getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.İflas davalarında dava açma süresi takibe dayalı iflas yollarında söz konusudur. Takip sonrası iflas davası ancak borçluya ödeme emri tebliğinden itibaren bir yıl içinde açılmalıdır. (İİK 156/4) borçlunun itiraz etmiş/etmemiş olmasının bir önemi bulunmamaktadır.
İflas kararının ilanını kim yapar?
Borçlu taraf icra takibine itiraz etmez ise açılan iflas davasında mahkeme iflas talebinin ilanına karar verir ve borcu şirket hakkında iflas talebi olduğunu alacaklılarına duyurmak amacıyla ilan yapar. İlan hem ticaret sicili gazetesinde ve hem de normal gazetede yapılır.
İflas kararı ne zaman sonuç doğurur?
Yedi gün içinde borçlunun borcunu ödemesi üzerine takip son bulur; borçlu borcunu ödemezse alacaklı, yetkili ticaret mahkemesinden, İflâs davası açmak suretiyle İflâsa karar verilmesini ister. İflâs takibinde, tacirin muamele merkezinin bulunduğu yer icra dairesi yetkilidir (m. 154/1).
İflas masası ne zaman kapanır?
İflasın kapatılmasının talep edilebilmesi için iflas tasfiyesinin bitirilmiş olması gerekir. İflas tasfiyesinin bitmiş sayılabilmesi ve iflasın kapanmasının işlenebilmesi için iflas masasının taraf olduğu bütün davaların özellikle sıra cetveline itiraz davalarının sonuçlanması gerekir.İflas eden şirketin borçlarını kim öder?
Ticaret şirketlerinin iflası ise 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu (İİK)’nda düzenlenmiştir. İflas döneminde, şirketin yönetimi, şirketin alacaklarını tahsil edip borçlarını ödeyerek şirketi tasfiye etmek üzere iflas masasına geçer.İflasın eşiğindeki bir şirketi doğru kararlar kurtarabilir. Bunun için yapmanız gereken sağlıklı düşünüp şirketin faydasını ön planda tutmak.
- Ekibinize odaklanın.
- Panik moduna girmeyin.
- Nakit para bulmaya odaklanın.
- Yönetimsel değişiklikler yapın.
- Şirket için bir danışman tutun.
İflas kararlarına karşı istinaf ve temyiz süresi ne kadardır?
Madde Metni. Ticaret mahkemesince verilen nihai kararlar, 160 ıncı maddenin son fıkrasına göre alınan masraftan karşılanmak suretiyle mahkemece re’sen taraflara tebliğ olunur. Bu kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren on gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir.
İflas işlemi kime uygulanır?
Aktifleri (mevcut ve alacakları) pasifini (borçlarını) karşılamaya yetmeyen bir anonim şirket yönetim kurulu, durumu yetkili asliye ticaret mahkemesine bildirir ve borca batıklık sebebiyle şirketin iflâsını ister (İİK m. 179; 345/a; 6102 sayılı TTK m. 376; 6762 sayılı TTK m. 324).
İflas idaresi kim tarafından seçilir?
İcra mahkemesi, iflas idaresini teşkil edecek üç kişiden ikisini alacak ekseriyetine sahip olanların gösterdiği dört aday, birini ise alacaklı ekseriyetinin gösterdiği iki aday arasından seçer (İİK m. 223/1).İflasın kaldirilmasi en geç ne zamana kadar istenebilir?
Öte yandan, iflasın kaldırılması, en geç iflasın kapanmasına kadar istenebilir (İİK.m.182/II).İflas Masasına Başvuru
- İFLAS MASASINA KAYIT YAPABİLMEK İÇİN;
- – Öncelikle ilgili iflas dairesine hitaben bir dilekçe yazılması gerekir.
- – İflas Masasına yazılan dilekçe de borçlu aleyhinde yapılan takibin türü ve takibin kesinleşme tarihi yazılmalıdır.
İflas eden şirketin çalışanları ne yapmalı?
Şirketlerin konkordato ilan etmesi ya da iflas açıklamaları durumunda devlet Ücret Garanti Fonu’nu devreye sokar. Kanuna göre bir şirketin çalışanlarının alacaklarını ödeyemez duruma gelmesi halinde devlet devreye girer ve 3 aya kadar olan alacaklarını çalışanlara öder.
İflas eden bir şirket tazminat öder mi?
İşçinin iş yeri kapanma tarihine kadar kullanamadığı yıllık izinleri varsa çıkışı yapılırken yıllık izin ücreti verilmesi zorunludur. Özetle işyerinin kapanması, iflas etmesi ya da başkasına devredilmesi, satılması gibi durumlar kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmıyor.