Ifadesi alinan kisi hangi durumlarda gozaltina alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
235.360
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ifadesi alınan kişi hangi durumlarda gözaltına alınır?​

Cumhuriyet savcısının şüpheli hakkında gözaltına alma kararı verebilmesi için şu iki şartın bir arada bulunması gerekir: Gözaltına alma, bu tedbirin soruşturma yönünden zorunlu olmasına, Şüphelinin bir suçu işlediği şüphesini gösteren somut delillerin varlığına bağlıdır (CMK 91/2).

Mahkemeye yazılı ifade nasıl verilir?​

İfade verme usulü soru cevap şeklinde işlemektedir.
- Kolluk kuvvetleri tarafından kimlik tespiti ve kişilik-ekonomik durum sorgusu yapılır.
- Çağrılma sebebiniz olan suçun konusu, anlayabileceğiniz bir şekilde ayrıntılarıyla anlatılır ve avukat tutma hakkınız hatırlatılır.
- Kişiye susma hakkı hatırlatılır.
Mahkemede hâkim ne sorar?
Hakim tanığa öncelikle “anlattırıcı soru” sorar. Sonra çapraz sorgu yapar. Yani hakim hem anlattırır hem de verilen cevapları denetler. Daha sonra tanığı getiren kişiye teslim eder.
Ifade verdim dava açılır mı?
Savcı İfade Almadan Dava Açabilir Mi: Kural olarak savcının ifade almadan dava açması mümkün değildir. Bu durum kişinin adil yargılanma hakkını ve savunma hakkını ihlal eder. Zaten bu şekilde hazırlanan iddianame mahkemece reddedilecektir. Reddedilmese dahi kişi avukatı vasıtasıyla bu haksız duruma itiraza edebilir.

Ifade vermek güvenlik soruşturmasını etkiler mi?​

Öyleki adli mercilerde veya güvenlik birimlerinde suç isnadından dolayı yargılanma veya ifade verme bile güvenlik soruşturmasının olumsuz çıkmasına yol açabilmektedir.

Şikayetçi değilim dedikten sonra şikayetçi olabilir mi?​

Takibi şikayete bağlı suçlarda şikayetten vazgeçme beyanı veya dilekçesi verildikten sonra, aynı fiil ile ilgili bir daha şikayetçi olma veya kamu davasına müdahil olma (katılma) mümkün değildir. Yani, şikayetten vazgeçme beyanının geri alınması veya diğer bir deyişle şikayetten vazgeçmeden vazgeçme mümkün değildir.
 
Geri
Üst