Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

IFA Imkansizliginda ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

IFA Imkansızlığında ne olur?​

İfa İmkansızlığının Özellikleri Bir borcun imkânsız hale gelmesinde ise belirtilen kurala bir istisna yaratılarak, borçlunun ifanın kendisine yüklenemeyecek bir sebeple yerine getirilemeyeceğini ispatlaması halinde alacaklıya olan tazminat borcundan kurtulacağı ve sözleşmenin sona ereceği düzenlenmektedir.

Ifa engeli olarak görülebilecek durumlar nelerdir?​

Ifa engelleri, bu örneklerden de anlaşılabileceği gibi, şu başlıklar altında toplana- bilir: Alacaklı temerrüdü, alacaklının etki alanında gerçekleşen ifa imkansızlığı, baştan (konuda) imkansızlık, borçlunun sorumluğunu gerektiren sonraki imkansızlık, borçlunun sorumluluğunu gerektirmeyen sonraki imkansızlık, borçlu …
IFA ne demek örnek?​
Bir eylem veya bir görevi yerine getirmek ifa etmeye örnek gösterilebilir. Örneğin; Oturduktan sonra çoğu insan kendini rahat hissediyor, oturduktan sonra bile tamamen işini kontrol edebiliyor ve araba kullanmak veya çalışmak gibi her türlü işi veya görevi yerine getirebiliyor.

Konusu imkansız sözleşme nedir?​

Konusu imkansız sözleşme nedir?
konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür” denilmektedir. Bu hüküm, BK md. 20’nin “Bir akdin mevzuu gayri mümkün (…) olursa o akit batıldır.” hükmünün kullanılan dil yönünden sadeleştirilmiş halinden ibarettir.

Bir iş sözleşmesinin konusu imkansız olursa sözleşmenin yaptırımı nedir?​

Bir iş sözleşmesinin konusu imkansız olursa sözleşmenin yaptırımı nedir?
A- İmkansızlık butlan sebebidir. Borçlar kanununun 27.ci maddesinde butlan-hükümsüzlük- “kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.” Şeklinde düzenlenmiştir.

Ceza koşulu ne demek?​

Cezai Şart (Ceza Koşulu), borçlunun alacaklıya karşı mevcut bir borcu hiç veya gereği gibi yerine getirmemesi halinde ifa etmeyi taahhüt ettiği ekonomik değeri olan bir edimdir. Genel olarak tarafların belirledikleri paradan oluşmaktadır. Borçlunun bir malvarlığı da cezai şarta konu olabilir.

IFA hakkı ne demek?​

İfa Etmek Tanımı: İfa etmenin kelime anlamı; borç ödemek, herhangi bir görevi yerine getirmek, emir ve buyruk yapmak olarak ifade edilir.
Aşırı ifa güçlüğü ne demek?​
Aşırı ifa güçlüğü; sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut koşulların, daha sonradan, taraflarca öngörülemez şekilde ve borçludan kaynaklanmayan sebeplerle değişmesi ve bu değişikliğin, borçlunun edimini aynen ifa edebilmesi için aşırı bir fedakarlığa katlanmasına sebebiyet vermesi halidir.

Kuranda ifa ne demek?​

Kuranda ifa ne demek?
İhfâ kuralı idgam ile izhar arasında gerçekleşen bir durumdur. Şeddeli okumaktan çekinmek ve uzak durmak suretiyle gunneli olarak tarif edilen yani sesi genizden getirmek suretiyle okumak anlamına gelmektedir.

Ifa yerine geçen edim ne demek?​

Ifa yerine geçen edim ne demek?
İfa yerine edimde borçlu, alacaklının rızası ile, yüklenmiş olduğu edim yerine, başka bir edimle borcunu ifa ederek borcundan kurtulur. İfa yerine edimde, kar da, zarar da alacaklıdadır.
 
İfa İmkansızlığının Özellikleri Bir borcun imkansız hale gelmesinde, belirtilen kurala istisna yaratılarak borçlunun ifanın kendisine yüklenemeyecek bir sebeple yerine getirilemeyeceğini ispatlaması halinde, alacaklıya olan tazminat borcundan kurtulacağı ve sözleşmenin sona ereceği düzenlenmiştir.

Ifa engelleri, alacaklı temerrüdü, alacaklının etki alanında gerçekleşen ifa imkansızlığı, baştan (konuda) imkansızlık, borçlunun sorumluğunu gerektiren sonraki imkansızlık, borçlunun sorumluluğunu gerektirmeyen sonraki imkansızlık gibi durumları kapsar.

Bir iş sözleşmesinin konusunun imkansız hale gelmesi durumunda sözleşme hükümsüz sayılır. Borçlar Kanunu'nun 27. maddesi, konusu imkansız olan sözleşmelerin kesin olarak hükümsüz olduğunu belirtir.

Cezai Şart (Ceza Koşulu), borçlunun belirledikleri paradan oluşan ekonomik bir edim içerir ve borcun gereği gibi yerine getirilmemesi durumunda uygulanır.

İfa Hakkı, borçlu için bir ödeme yapmayı, bir görevi yerine getirmeyi veya emir ve buyrukları uygulamayı ifade eder.

Aşırı İfa Güçlüğü, sözleşmenin yapıldığı sırada öngörülemeyen nedenlerle borçlunun edimi aşırı bir fedakarlıkla yerine getirmesi gerektiğinde ortaya çıkan durumu tanımlar.

Kuranda İfa, ihfâ kuralı idgam ile izhar arasında gerçekleşen bir durumu ifade eder. Sesin genizden getirilmesiyle gunneli bir şekilde okuma anlamına gelir.

İfa Yerine Geçen Edim, borçlunun, alacaklının rızasıyla, yüklenmiş olduğu edim yerine, başka bir edimle borcunu ifa etmesini sağlayan bir kavramdır. Bu durumda hem kar hem de zarar alacaklıdadır.
 
Geri
Üst