- Konu Yazar
- #1
Ifa engeli olarak görülebilecek durumlar nelerdir?
Ifa engelleri, bu örneklerden de anlaşılabileceği gibi, şu başlıklar altında toplana- bilir: Alacaklı temerrüdü, alacaklının etki alanında gerçekleşen ifa imkansızlığı, baştan (konuda) imkansızlık, borçlunun sorumluğunu gerektiren sonraki imkansızlık, borçlunun sorumluluğunu gerektirmeyen sonraki imkansızlık, borçlu …Kusursuz ifa nedir?
Koronavirüs nedeniyle geçici ifa imkansızlığının bir diğer görünümü olan kusursuz borçlu temerrüdü ile borçlu, kusursuz olduğunu ve mücbir sebebin varlığı nedeniyle borcunu ödemekte temerrüde düştüğünü ispat ettiği anda sözleşme hükümsüz kalacak ve alacaklı, uğradığı zararları borçludan talep edemeyecektir.Alacaklı kötü ifayı kabul etmek zorunda mı?
Alacaklı kötü ifayı kabul etmek zorunda mı?Mübadele teorisine göre; mütemerrit borçlu kendi edimi yerine tazminat ödemek zorunda kalırken, alacaklı borçlanmış olduğu edimi aynen ifa etmek zorundadır. Fark teorisine göre ise; alacaklı, mütemerrit borçluya karşı borçlanmış olduğu edimi aynen ifa zorunda değildir.
Borç ifa ne demek?
Borç ifa ne demek?İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir.
Kısmen ifa ne demek?
bölünebilir bir edimin bölümler halinde ifa edilebilip edilemeyecegi kismi ifa konusunu olusturmaktadir.. genel olarak edim bir defada ifa edilir.. acalakli,edimin bir bölümünün ifasini reddedebilir..IFA hakkı ne demek?
İfa Etmek Tanımı: İfa etmenin kelime anlamı; borç ödemek, herhangi bir görevi yerine getirmek, emir ve buyruk yapmak olarak ifade edilir.Aşırı ifa güçlüğü ne demek?
Aşırı ifa güçlüğü ne demek?Aşırı ifa güçlüğü; sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut koşulların, daha sonradan, taraflarca öngörülemez şekilde ve borçludan kaynaklanmayan sebeplerle değişmesi ve bu değişikliğin, borçlunun edimini aynen ifa edebilmesi için aşırı bir fedakarlığa katlanmasına sebebiyet vermesi halidir.
Kusurlu ifa imkansızlığı ne demek?
Kusurlu ifa imkansızlığı ne demek?Kusurlu imkansızlık Borçlar kanununun 112. ci maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir. “Borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür.”
Aynen ifa davası, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 117 ila 126. maddeleri arasında düzenlenen borçlu temerrüdünün şarları, hükümleri ve sonuçlarını konu edinmektedir. İfanın kelime olarak sözlük anlamı; borçlunun borcunu yerine getirerek borcun sona erdirilmesidir.