- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 223.141
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İdrarda protein düşüklüğü neden olur?
Kronik böbrek hastalığı, kalp hastalığı, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek enfeksiyonu, lupus, sıtma, böbrek iltihabı ve bazı ilaçlar idrarda protein kaçağına sebep olabilmektedir. İdrarda protein düşüklüğü ise normal kabul edilmektedir.Idrarda protein 1 pozitif ne demek?
Bazı hastalıklar durumlarında veya başka nedenlerden dolayı böbrekler proteinleri yeterince süzemediği için idrara geçerler. 24 saatlik idrar tetkiklerinde 1 gramın üstü protein kaçağı önemli, 1-3 gram ve üstü değerler ciddi protein kaçağı olarak değerlendirilir.Protein kaçağı tehlikeli mi?
Anlık görülen protein kaçağı farklı nedenlere bağlı gelişebileceği gibi sürekli protein kaçağı gelişmesi durumunda ağır böbrek hasarı söz konusu olabilir. İlerleyen evrelerde bu durum eğer kronikleşirse böbrek yetmezliği ihtimallerini doğurabilir.
İdrarda protein kaçağı nasıl tedavi edilir?
Genel itibariyle eğer hastalığın şiddeti ve biyopsi sonucu hafifse protein kaçağını azaltıcı bazı tansiyon ilaçları öncelikli tedavi olarak uygulanmaktadır. Bununla birlikte hastaya tuz kısıtlaması gerekirse sıvı kısıtlaması yapılmaktadır.
Protein eksikliğinde ne gibi sorunlar olabilir?
Protein genellikle hayvansal gıdalardan karşılansa da bazı baklagillerin tüketilmesiyle de kısmen karşılanabilmektedir. Protein eksikliği görülen kişilerde karaciğer yağlanması, saç, cilt, tırnak güçsüzlüğü, kemik hassasiyeti ve kas kaybı gibi hastalıklarına neden olmaktadır.Protein kaçağına hangi yiyecekler iyi gelir?
Böbrekte protein kaçağına karşı Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’nun önerisi maydanoz&kekik kürünün kullanılmasıdır. Maydanoz&kekik kürü hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, kullanılan maydanozun doğal olması, hibrit olmamasıdır.Böbrekte protein kaçağı belirtileri nelerdir?
Çocuklarda görülebilen idrarda protein kaçağı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Göz kapaklarında şişlik.
- Karında ve bacaklarda şişlik.
- İdrarda kan (hematüri)
- Köpüklü idrar.
- Baş ağrısı
- Eklem ağrısı
- Karın ağrısı ve ishal.
- İdrar yolu enfeksiyonu.
Fazla protein vücuttan nasıl atılır?
Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır.