AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idrar yolundan kan gelmesi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.666
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İdrar yolundan kan gelmesi neden olur?​

İdrarda kan görülmesi yani “hematüri”, nedeni mutlaka belirlenmesi gereken bir sorun. Genellikle idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu taş hastalığı, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalıklar nedeniyle ortaya çıksa da, daha ciddi ve kötü huylu bir hastalığa bağlı da oluşabiliyor.

Dahiliye idrar yolu enfeksiyonuna bakar mı?​

Dahiliye idrar yolu enfeksiyonuna bakar mı?
Kalp hastalıklarından kara ciğer hastalıklarına, kemik eklem hastalıklarından tansiyon hastalıklarına, mide hastalıklarından diyabete kadar neredeyse her konuda bilgi sahibi olan ve ergenlik dönemine girmiş her insanın gidebildiği dahiliye (iç hastalıkları) bölümü özellikle enfeksiyon hastalıklarıyla ilgilenmesi …

İdrar sondası kızlık zarına zarar verir mi?​

Hayır, sonda takılması kızlık zarını bozmaz.

Idrar yaparken yanma ve kan gelmesi neden olur?​

Idrar yaparken yanma ve kan gelmesi neden olur?
İdrar yoluna bakteri girerse, kanlı idrarın sebebi aşağı bölgede yer alan idrar yolunun enfeksiyonu olabilir. Bazen, enfeksiyon üreter(ler) yoluyla böbrek(ler)de üst taraflara doğru sıçrayabilir. Diğer belirtiler; idrar yaparken acı ve yanma, böbrekte hafif acı, yoğun kokulu idrar, ateş veya yorgunluk olabilir.

Kadınlarda idrardan kan gelmesi neden olur?​

İdrarda kan görülmesi durumuna hematüri denir. İdrarda kan görülmesi durumu farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak görülür. Çoğunlukla böbrek ve mesane hastalıkları ile ilişkili olarak görülür. Enfeksiyonlar ve böbrek taşları da idrardan kan gelmesine neden olabilir.

İdrarda kanama ve pıhtı neden olur?​

İdrarda kanama ve pıhtı neden olur?
İdrarda ağrısız kanama ve pıhtı, mesane kanserinin en sık karşılaşılan belirtisi olurken, erken teşhis edilen ve derecesi düşük tümörlerde hastalar kendi mesaneleriyle yaşayabiliyor. Ancak ileri olan vakalarda mesanenin alınması gerekiyor.

Sağlıklı bir insanın idrarında kan hücresi bulunur mu?​

İdrardan kan gelmesi ya da hematüri, idrar içerisine kırmızı kan hücrelerinin sızması durumudur. Normalde idrarda kırmızı kan hücresi (alyuvar) bulunmaması gerekir. Mikroskop altında incelenen idrar örneğinde belirli bir sayının üzerinde kırmızı kan hücresi varlığı mikroskopik hematüriyi işaret eder.

Idrar yolu enfeksiyonu da kanama olur mu?​

Idrar yolu enfeksiyonu da kanama olur mu?
1-Böbrek ve İdrar yolları enfeksiyonları: böbreklerin ve idrar yollarının mikrobik enfeksiyonları(sistit, piyelonefrit üretrit vs) durumunda idrarda kanama olabilir, ancak kanamaya genellikle idrar yaparken zorlanma, yanma, ağrılı ve sık idrara çıkma ihtiyacı eşlik eder.

İdrarda kan gelmesi ve yanma ne iyi gelir?​

İdrar yanmasına iyi gelen başlıca uygulamalar bol su içmek, gaz yapıcı ve baharatlı gıdalardan uzak durmak, idrarı tutmayarak sık sık tuvalete gitmek, temizliğe önem vermek, sigara ve alkol kullanımına son vermek ve ayakları üşütmemek olarak sayılabilir.

İdrarda yanma ve kanama için hangi doktora gidilir?​

İdrarda yanma ve kanama için hangi doktora gidilir?
Eğer idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulmuş, idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili şüpheleri olan ya da idrardan kan gelen hastalar hastanelerin üroloji polikliniğine başvurmaları gerekir.

Idrardan kan gelmesi durumunda ne yapmalı?​

İdrarda kan görülmesi ciddi bir sağlık problemini işaret edebilir. Bu nedenle idrarda sadece bir kez bile kan görülürse doktora başvurulmalıdır. İdrarda gözle görülmese bile mikroskopla tespit edilebilecek miktarda kan olabilir. Bu durum da ancak idrar tahlili ile belirlenebilir.

Idrardan kan gelmesi durumunda hangi bölüme gidilir?​

Idrardan kan gelmesi durumunda hangi bölüme gidilir?

İdrarda kan pıhtısı nasıl anlaşılır?​

İdrar çok az miktarda kan karıştığında kan miktarına göre pembeden koyu kırmızıya kadar değişen renklerde gözle görülebilir. İdrardaki kanama genellikle ağrısızdır, eğer idrarda kan pıhtıları varsa tıkanmaya bağlı veya enfeksiyon eşlik ediyorsa ağrı ortaya çıkabilir.

İdrarda tortu ne anlama gelir?​

İdrarda tortu ne anlama gelir?
Böbrek taşları idrardaki beyaz parçacıkların ve beyaz tortuların en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. İdrardaki beyaz kalıntılar kum granülleri gibi görünüyorsa, bu durum, vücutta böbrek taşının varlığına işaret edebilir.

İdrarda ne bulunur Ne bulunmaz?​

ðSağlıklı bir insanın idrarında kan proteinleri ve glikoz bulunmaz. ðHer maddenin kanda bulunması gereken normal miktarına eşik değeri adı verilir. Eğer bir maddenin miktarı, kandaki eşik değerinden fazla ise bu madde nefron kanalcıklarında tamamen geri emilmez.

Sağlıklı bir insanın kanında en çok ne bulunur?​

Sağlıklı bir insanın kanında en çok ne bulunur?
Kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar, eritrositler) Kırmızı kan hücreleri – alyuvar veya eritrosit olarak da adlandırılırlar – kanda en fazla sayıda bulunan hücrelerdir. Tüm kan hücrelerinin %99’unu oluştururlar. Bir mikrolitre (bir litrenin binde biri) kanda 4-6 milyon eritrosit bulunur.

İdrarda kan görülmesi nasıl tedavi edilir?​

Hematüri tedavisi, kanamaya neden olan sebebe göre değişkenlik gösterir. İdrarda kan görülmesinin sebebi idrar yolları enfeksiyonu ise hastaya antibiyotik tedavisi verilir. Sebep böbrek taşı ise tedavide hastanın ağrısını azaltmaya ve taşın daha idrar yollarından daha rahat geçmesine yarayacak ilaçlar kullanılır.
 
İdrar yolundan kan gelmesi, tıp literatüründe hematüri olarak adlandırılan bir durumdur. Hematüri genellikle ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve mutlaka nedenin belirlenmesi gerekmektedir.

İdrar yolundan kan gelmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Bunlar arasında idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu taşları, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalıklar yer alırken, daha ciddi durumlar da söz konusu olabilir. Mesela, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek ve idrar yolu enfeksiyonları, mesane kanseri gibi durumlar idrar yolundan kan gelmesine sebep olabilir.

İdrarda kan görülmesi durumu genellikle ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır. Uzman bir doktor tarafından yapılacak muayene ve gerekli tetkikler sonucunda doğru teşhis konularak tedavi süreci başlatılabilir. İdrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşları gibi durumlarda tedavi genellikle ilaçlar veya cerrahi müdahalelerle yapılabilir.

Eğer idrarda kan görülmesi durumuyla karşılaşıldığında doktora başvurulması önemlidir. Beyinsel nedenlerden kalp hastalıklarına, kadın hastalıklarından kan hastalıklarına kadar geniş bir yelpazede hizmet veren dahiliye (iç hastalıkları) uzmanları, idrar yolu enfeksiyonu gibi durumların da takibini yapabilirler. Ancak idrar yolu enfeksiyonu gibi özel bir durum söz konusu olduğunda üroloji bölümünde spesifik uzmanlar tarafından değerlendirme ve tedavi süreci yürütülebilir.
 
Geri
Üst