AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idrar yolu enfeksiyonunda oruc tutulur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Idrar yolu enfeksiyonunda oruç tutulur mu?​

Görçin, böbreklerinde basit kist, küçük kum veya taş, idrar yolu enfeksiyonu veya fonksiyonu hafif azalmış hastaların rahatlıkla oruç tutabileceğini belirtti.

Kan ve idrar tahlili orucu bozar mı?​

Orucu bozan ve bozmayan birçok durumun yanı sıra insanlar için kan vermenin orucu bozup bozmadığı hususu da önemli bir merak konusu. Boğazdan aşağı su veya ilaç geçmediği takdirde oruç bozulmaz. Dikkat edilmesi gereken ölçü budur. Dolayısıyla kan veya idrar tahlili yaptırmak orucu bozmaz.
Oruç tutarken neden idrar yanması?
“Uzun süren susuzluğun böbrek ve idrar yolu taşlarının fark edilmesine olanak sağladığına” dikkati çeken Atılgan, “Oruç döneminde kişi daha önce tetkiklerle, böbreğin durumundan haberdar değilse; bu süreçte böbrek yatağına uyan bölgede sırt ve yan ağrıları ile ya da idrarda aşırı yanma ve kırmızıya yakın renkte idrar …

Oruçluyken idrar yanması nasıl geçer?​

Çoğu vaka antibiyotik tedavisine yanıt veriyor. Bol sıvı almak tedaviyi hızlandırıyor. Kasık bölgesine uygulanacak sıcak kompresler de idrar yaparken duyulan yanma hissini azaltıyor. Ancak enfeksiyon böbreklere ulaşmış ise hastaneye yatarak damardan antibiyotik tedavisi gerekebiliyor.

Ramazan dışında kan vermek orucu bozar mı?​

Orucu bozan ve bozmayan birçok durumun yanı sıra insanlar için kan vermenin orucu bozup bozmadığı hususu da önemli bir merak konusu. Kan aldırmak, vermek orucu bozmaz.
Her gün hap kullanmak zorunda olan hastaların oruç tutmaları gerekir mi?
Hastalık, oldukça ciddi ve tedavi gerektiren bir durum olabileceği gibi basit bir rahatsızlık da olabilir. Ramazan ayı süresince özellikle kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalıdır.
Psikiyatride temelde bir hastanın oruç tutup tutamayacağı kullandığı ilacın moleküler özellikği ile de belirlenir. Bunun yanında hastanın diyabet, kalp yetmezliği yada hipertansiyon gibi kronik hastalığının olup olmaması da önemlidir. Çoklu ilaç kullanan bu tür psikiyatri hastaların oruç tutması önerilmez.
Kefaret, oruç tutmamanın değil, orucu kasten bozmanın cezasıdır. Oruç tutmamanın cezası, bir güne bir gün tutmaktır. Mazereti varsa oruç tutmaz, gününe gün kaza eder. Hastalanırsa bozar, yine bir gün kaza eder.
 
Geri
Üst