Idrar retansiyonu nasil gecer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

İdrar retansiyonu nasıl geçer?​

Retansiyon da oldukça rahatsız edici bir durum olarak bilinir. Retansiyon meydana gelen kişide idrar yapamama durumu ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda ise hastanın temiz aralıklı kateter ve ya sonda ile mesane boşaltılır. Bu durumun 6 aydan fazla olması durumunda “Kronik üriner retansiyon” ortaya çıkmaktadır.

İdrar retansiyonu ne demek?​

İdrar retansiyonu (glob vezika), mesane dolu olmasına rağmen idrar yapamamaktır. İdrar retansiyonu, akut ve kronik idrar retansiyonu, komplet ve inkomplet idrar retansiyonu olarak sınıflandırılmaktadır.
Sondanın çıkarılma zamanında sağlık personeli gelerek sondanın balonunu söndürür ve yerinden çeker. İdrar sondası takıldığında, idrar kanalında olan tahriş yüzünden hafif bir yanma hissedilebilir. Bazen de şişirilmiş balon yüzünden hastalarda devamlı idrarının olma yakınması olabilir.
İdrar yollarında yanma neden olur?
İdrar yollarında veya idrar yaparken ağrı ve yanma çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Belsoğukluğu, ülser, mesane iltihabı, prostat iltihabı, mesane tümörü, yumurtalık iltihabı, apandisit düşünülebilir. Bu nedenle tedaviye geçmeden önce, hastalığa neden olan bozukluğu tespit etmek gerekir.
Retansiyonu ne demek tıp?
Yukarıda da ifade edilen retansiyon, tıp dilinde kullanılan bir kelimedir. Anlamı toplanma, birikme olarak ifade edilmektedir. Özellikle idrar yolundaki hastalıkların ifade edilmesinde kullanılan bir terimdir.

Retansiyon nedir Üroloji?​

Bu durum en az 6 ay sürdüğü takdirde idrar yapamama durumu “Kronik üriner retansiyon” ya da “nörojenik olmayan kronik tıkanıklık” adını alır. Bir kişide idrar yapamamanın veya yetersiz boşaltmanın tanımı; işeme sonrası mesanede en az 300 ml idrar kalması olarak tanımlanır.

Sonda çıkarıldıktan sonra ne yapılır?​

Sonda çıkarıldıktan sonra belirli periyotlarla genişletme (dilatasyon) işlemi uygulanabilir. İşleme bağlı olarak kanama ve enfeksiyon görülebilir.
Sonda hortumu hastanın bacağına veya yatağa sabitlenerek hareketin kısıtlanması engellenir. İdrar torbası belli aralıklarla boşaltılır. Kadınlarda sonda çıkartılacağı zaman sonda balonuna şırınga edilen su geri çekilerek mesanedeki balonun sönmesi sağlanır ve ardından sonda hortumu çekilerek çıkartılır.
İdrar yapamamanın sebebi nedir?
Neden olur? Mesane kası (detruzör) yetmezliği/zayıflığı veya kronik mesane çıkışı tıkanıklığı yapan hastalıklara bağlı idrar yapamama oluşur. İdrar yapamama akut (geçici) ya da kronik (kalıcı) olabilir. Hasta kısmen yapabilir ya da hiç idrar yapamaz.
İdrar tutukluğu kendiliğinden geçer mi?
İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçmeyebilir. Öncelikli tedavi yöntemi enfeksiyona neden olan virüs ve bakterilere karşı antibiyotik kullanımıdır. Tedavi için geç kalınması durumunda daha ciddi sonuçlara yol açabileceğinden dolayı, idrar yolu enfeksiyonunun kendi kendine geçmesi beklenmemelidir.
 
Geri
Üst