AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İDRAR KAÇIRMA ŞİKAYETİNDE MANYETİK STİMULASYON TEDAVİSİ

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Mesane, yani idrar torbası böbreklerden süzülen zararlı maddelerin su ile beraber atılarak idrar halinde depolandığı vücut bölümüdür. Böbreklerden süzülerek gelen idrar mesaneye boşalır ve idrar belli bir seviyeye ulaştığında mesane çeperi gerilerek omurilikteki merkezleri uyarır. Belli bir basınca kadar mesane ağzının kasılması ve mesane kasının gevşemesi sayesinde idrar tutulur. İdrar hacmi çok arttığında ise beyin kontrolünde mesane kası kasılır ve mesane ağzındaki kas gevşeyerek idrar yolunu açar ve işeme gerçekleşir. Sağlıklı bir şekilde idrar yapabilmek için bu sistemlerin hepsi uyum içinde çalışmalıdır.

Cinsiyet organlarındaki farklılıklar nedeniyle kadın ve erkek mesanesinin konumu itibarı ile bazı farklılıkları vardır. Ayrıca kadınlarda anatomik olarak idrar borusu erkeklere oranla daha kısadır ve idrar yaparken mesanede bir miktar aşağı doğru hareket oluşur.

İdrar kaçırma (inkontinans) nedenleri nelerdir?

Kadınlarda idrar kaçırmanın çok sayıda nedeni vardır. En sık sebepler mesanenin enfeksiyonları (sistit), zor doğumlar, çok sayıda doğum yapmak, menapoz sonrası rahim sarkmaları, mesane taşları, rahim ve diğer genital organlardan geçirilen operasyonlar sayılabilir. Ayrıca sinir sistemi kaynaklı felçler, Alzheimer ve demans gibi hastalıklar da sık rastlanılan idrar kaçırma nedenleri arasındadır. Yine şeker hastalığı, obezite de idrar kaçırma nedeni olabilir. Özellikle yaşlı hastalarda kas gevşeticiler, idrar söktürücüler, sinir sitemine etkili ilaçlar, tansiyon ilaçları da idrar kaçırma nedeni olabilir.

Bu idrar kaçırma nedenleri arasında sık rastlanılan zor doğumların ayrı bir önemi vardır. Uzamış zor doğumlar sırasında mesaneyi yerinde tutan kaslarda küçük yada büyük yırtıklar oluşabilmektedir. Bu tip durumlarda mesane doluyken hapşırma, öksürme ve ağır bir yük kaldırma ile idrar kaçırma oluşur ki bu duruma stres inkontinansı denir. Bu durum ilerlerse mesane tam dolu değilken bile idrar kaçırma olabilir.

Birde “urge inkontinans” değimiz bir diğer sık rastlanılan idrar kaçırma şekli vardır. Bu durumda hasta idrarının geldiğini hisseder ama tuvalete gidene kadar bir miktarını kaçırır. Bu durum genelde sistit gibi kronik mesane enfeksiyonlarında ve diğer genital sistem rahatsızlıklarında görülebilir. Bazen bir neden tespit edilemeyebilir.

İdrar kaçırma nasıl tedavi edilmelidir?

İdrar kaçırmanın başarılı bir şekilde tedavi edilmesi için kaçırmanın nedeninin tam olarak ortaya konması gerekir. Çoğu hastada hastanın şikayetlerinin dinlenmesi bile tanı için yeterli olabilir. İdrar yolları ultrason incelemesi, idrar testi de ayırıcı tanıda yardımcı olabilir. Zor olgularda ise ürodinami olarak adlandırılan ve idrar kaçırmadaki bozukluğu tam olarak ortaya koyabilen özel bir test uygulanmaktadır. Gerekli testlerle idrar kaçırmanın sebebi ortay konduktan sonra tedaviye geçilebilir.

İdrar kaçırma tedavisinde egzersiz, manyetik kas stimulasyonu, ilaç tedavisi ve son olarak çeşitli ameliyat yöntemleri uygulanabilir.

Egzersiz

Tedavinin olmazsa olmazıdır. Hastaya deneyimli bir fizyoterapist tarafından pelvik taban kaslarını nasıl kullanması gerektiği öğretilir. Yaptırılan özel egzersizler ile idrar tutmaya yardımcı kasların gücü artırılır. Hasta bu egzersizleri evinde de kendi uygulamaya devam eder. Egzersiz tedavisinin tek olumsuz yanı hastada belli bir bilinç düzeyi gerektirmesidir. Yani Alzheimer’li ve felçli hastalarda uygulanması zordur. İlaç ve manyetik stimülasyon tedavisi ile kombine olarak kullanılabilir.

Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu hangi hastalarda kullanılabilir ?

Zor doğum yada çok sayıda doğuma bağlı olarak pelvik taban kasları zayıflayan ve stres inkontinansı olan hastalar, urge inkontinans vakaları, ameliyat olamayacak hastalar bu yöntemden çok fayda görebilir. Erkeklerde prostat operasyonu sonrasında görülen idrar kaçırma şikayetlerindede yöntemin etkinliği gösterilmiştir.

Manyetik Pelvik Taban StimülasyonuTedavisinin yan etkisi var mıdır?

Yapılan çalışmalarda herhangi bir yan etki gözlenmemiştir.

İlaç Tedavisi
Uygun hastalarda bazı ilaçlar ile idrar inkontinansı kısmen azaltılabilir. İlaç tedavileri özellikle stres ve urge inkontinans vakalarında etkilidir. İlaç tedavisi uygun hastalarda manyetik stimulasyon ve egzersiz tedavileri ile kombine edilmelidir.

Cerrahi Tedavi

Bu tedavi yöntemleri ile şikayetleri azalmayan hastalarda cerrahi yöntemler uygulanabilir. Son yıllarda daha basit yöntemler geliştirilmiş olup uygun vakalarda başarılı sonuçlar alınmaktadır.
 
Çok detaylı ve bilgilendirici bir yazı paylaştınız. İdrar kaçırmanın nedenlerinden tutun tedavi yöntemlerine kadar geniş bir bilgi yelpazesi sunmuşsunuz. İdrar kaçırmanın kadınlarda ve erkeklerde farklı nedenlere sahip olabileceğini belirtmeniz önemli bir ayrıntı. Özellikle kadınlarda sık rastlanan nedenler arasında zor doğumlar, mesane enfeksiyonları ve hormonsal değişiklikler gibi durumları vurgulamanız faydalı olmuş.

Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu tedavisinin kimlerde kullanılabileceğine dair detaylı bilgi vermeniz önemliydi. Bu yöntemin özellikle zayıf pelvik taban kaslarına bağlı idrar kaçırma sorunu yaşayan hastalar için etkili olabileceğini belirtmeniz bilgilendirici oldu.

İlaç tedavisi ve cerrahi tedavi seçeneklerine de değinerek, idrar kaçırma tedavisindeki çeşitliliği ve kişiye özel yaklaşımın önemini vurgulamanız da takdire şayan. Yazınızda verdiğiniz bilgilerle, idrar kaçırma konusunda merak edilen pek çok soru cevap bulabilir. Tedavi yöntemlerinin yan etkileri ve hangi durumlarda hangi tedavi seçeneğinin tercih edilmesi gerektiği konusundaki açıklamalarınız da oldukça aydınlatıcıydı. Teşekkürler!
 
Geri
Üst