AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon nedir?​

İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (İİH) ikincil bir nedene bağlı olmayan (sebebi tespit edilememiş) ve normal beyin omurilik sıvısı (BOS) bileşimi ile birlikte olan kafa içi basınç artışıdır. İİH’nin yıllık insidansı yaklaşık 100,000’de 3 kişidir ve sıklıkla genç obez kadınlarda görülür (1,2).

Pseudotumor Cerebri ne demek?​

Psödotümör serebri sendromu (PTSS), beyinde yer kaplayıcı lezyon ya da ventrikülomegali olmaksızın, intrakraniyal basınç artışı ile karakterizedir (1). Bu klinik tablo, aynı zamanda psödotümor serebri ya da idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon şeklinde de isimlendirilmektedir.

Psödotümör serebri tedavi edilmezse ne olur?​

Psödotümör serebri tedavi edilmezse ne olur?
Görme alanındaki kör nokta genişleyebilir, burun tarafında aşağı kısımda görme alanı kaybı olabilir hatta tedavi edilmezse körlüğe kadar gidebilir.

Intrakranial basınç ne demek?​

Intrakranial basınç ne demek?
Kafa içi basıncı (KIB) veya intrakraniyal basınç (İKB) kafatası içerisindeki Beyin-omurilik sıvısı ve beyinin oluşturduğu basınçtır. Ölçü birimi milimetre-cıva (mmHg)’dır. Düz zeminde uzanan sağlıklı bir erişkinde normal aralık 7-15 mmHg aralığındadır.

Kafa içi hipertansiyon tehlikeli midir?​

Eğer kafa içi basıncı basıncı 40-50 mmHg sınırını geçerse serebral perfüzyon basıncı düşeceğinden beyin kanlanması bozulur ve beyinde hasar meydana gelir. Kontrol altına alınmazsa kalıcı beyin hasarı ve ölümle sonuçlanır.

Kafa içi tansiyon neden olur?​

Bilinen ya da bilinmeyen herhangi bir nedene bağlı olarak beyin omurilik sıvısının üretiminin artması ve emiliminin azalması ya da yeterli olmaması nedeniyle kafa içi basınç artar ve beyin tansiyonu yükselir. Beyin tansiyonunu yükselten halk arasında en çok bilinen sebep beyin tümörü olmasıdır.

Papil ödem öldürür mü?​

Papil ödem öldürür mü?
Kafa içi basınç artışı özellikle ciddi kafa travmalarında ortaya çıkar. Travmaya bağlı kontüzyon, ödem, kanamaya bağlı kafa içi basıncı yükselir. Ancak kontrol edilmezse herniasyon meydana gelir, ardında bozulan serebral perfüzyona bağlı beyin hasarı ve ölüm meydana gelir.

Intrakranial basınç artışı ne demek?​

Intrakranial basınç artışı ne demek?
Kafaiçi basınç artışı kritik hastalarda sık rastlanılan nörolojik komplikasyonlardan biridir. Beyin omurilik sıvısının, beyin kan akımının veya beynin hacminin artması kafa içi basınç artışına neden olurlar. Çocuklarda en sık beyin travması sonrasında meydana gelir.

Intrakranial ne demek tıp?​

İntrakranial Kanamalar (Kafa İçi-Beyin Kanamaları) Farklı bir çok hastalık ve neden ile kafatası içindeki damarların yırtılarak, kanın damar dışına çıkıp, beyin dokusu içine, arasına veya beyin zarları ile kafa kemiği arasına yayılarak çeşitli patolojilere ve hatta ölüme kadar yol açan durumlardır.
 
İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (İİH) normal beyin omurilik sıvısı (BOS) bileşimi ile birlikte olan ve sebebi tespit edilemeyen kafa içi basınç artışıdır. Bu durum genellikle genç obez kadınlarda görülür ve yıllık insidansı yaklaşık olarak 100,000'de 3 kişidir. İİH'nin başka bir adı da "psödotümör serebri" veya "hipertansif intrakraniyal hastalık"tır.

Psödotümör serebri sendromu (PTSS), beyinde lezyon ya da ventrikülomegali olmaksızın intrakraniyal basınç artışı ile karakterizedir. Bu durum aynı zamanda psödotümör serebri ya da idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon olarak da adlandırılır. Görme alanındaki kör noktaların genişlemesi ve görme alanındaki kayıplar gibi semptomlar ortaya çıkabilir ve tedavi edilmezse körlüğe kadar ilerleyebilir.

İntrakraniyal basınç, kafatası içerisindeki beyin-omurilik sıvısı ve beyin tarafından oluşturulan basınçtır. Normalde, düz bir zeminde yatan sağlıklı bir erişkine göre, intrakraniyal basınç 7-15 mmHg aralığında olmalıdır. Kafa içi basıncı 40-50 mmHg sınırını aşarsa, serebral perfüzyon basıncı düşebilir ve beyin kanlanması bozulabilir, bu da kalıcı beyin hasarına ve ölüme yol açabilir.

Kafa içi basıncını artıran nedenler arasında beyin omurilik sıvısının üretiminin artması, emiliminin azalması veya yetersiz olması sayılabilir. Ayrıca bilinen ya da bilinmeyen sebeplere bağlı olarak beyin tansiyonu yükselir. Özellikle beyin tümörleri kafa içi basıncını artırabilen yaygın bir nedendir.

Papil ödem genellikle ciddi kafa travmaları sonucunda ortaya çıkar ve kontrolsüz kafa içi basınç artışına neden olabilir. Bu durumda herniasyon meydana gelebilir ve serebral perfüzyon bozulabilir, bu da beyin hasarı ve ölüme yol açabilir. İyi huylu intrakraniyal hipertansiyon (IIH) olarak da bilinen papilödem, serebrospinal sıvı (CSF) veya beyin dokusu içinde aşırı basınçla beyin kanamalarına neden olabilir.

İntrakranial basınç artışı, kritik hastalarda sık rastlanan nörolojik komplikasyonlardan biridir. Beyin omurilik sıvısının, beyin kan akımının veya beynin hacminin artması, intrakraniyal basınç artışına neden olabilir. Özellikle çocuklarda, beyin travmasından sonra intrakraniyal basınç artışı sıklıkla görülebilir.

İntrakranial kanamalar, kafa içindeki damarların yırtılarak beyin dokusu içine veya çevresine kan sızmasına ve çeşitli patolojilere neden olabilen durumlardır. Bu durum farklı hastalıklar veya nedenlerle ortaya çıkabilir ve ciddi sonuçlara yol açabilir.
 
Geri
Üst