- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ideal şartlar altında belirli bir sürede ulaşılabilecek en büyük çıktı miktarı nedir?
Tam kapasite, belli bir dönemde normal şartlar altında ulaşılabilecek en üst çıktı miktarı olarak tanımlanabilir. Tam kapasite kısaca; üretim maliyetlerinin en düşük, üretim miktarının ise en yüksek ve üretilen ürünün tümünün satıldığı bir noktayı ifade etmektedir.Çalışma derecesi nedir?
Çalışma derecesi işletmenin kapasite kullanım oranının bir ölçüsüdür. İşletmenin tam kapasiteyle üretim yapması, yani kullanılmayan atıl bir kapasitenin bulunmaması halinde çalışma derecesi 1′ e eşit olacaktır.
Bir üretim biriminde kapasite kullanım oranı genellikle %100 olarak gerçekleşir mi?
Kapasite Kullanım Oranı, bir üretim biriminin belirli bir dönemde fiilen gerçekleştirdiği üretim miktarının fiziki olarak üretebileceği en yüksek miktara olan oranını gösterir. Kapasite kullanım oranı genellikle yüzde 100 olarak gerçekleşmez.
Işletmelerde kapasite ölçüsü olarak ne kullanılır?
Tüm bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, işletme büyüklüğü daha teorik bir kavram; işletme kapasitesi ise daha uygulamaya yönelik bir kavramdır255 . İşletme kapasitesinin ölçüsü olarak çoğunlukla “üretim” kullanılır ve bu ölçü belirli bir süre içindeki üretim miktarı olarak ifade edilir256 .Fiili üretim miktarı nasıl hesaplanır?
Tek vardiya çalışıyorum, vardiyada yemek ve çay saatleri hariç çalışma sürem 9 saat, ayda 22 gün çalışıyorum. Dolayısı ile 22×9=198 saatlik çalışma sürem var. Saatte 22 adet üretebildiğime göre benim üretim kapasitem aylık = 22*198 = 4356 adettir.
Kapasite kullanım derecesi nedir?
Kapasite Kullanım Oranı, bir üretim biriminin belirli bir dönemde fiilen gerçekleştirdiği üretim miktarının fiziki olarak üretebileceği en yüksek miktara olan oranını gösterir.
Bir işletmenin normal kapasitesi fiili kapasitesi ne eşit ise kapasite kullanım oranı yüzde kaçtır?
Kapasite kullanım oranı, fiili kapasitenin normal kapasiteye oranı olup, bu oran normal kapasitenin ne kadarının kullanıldığını yüzde cinsinden gösterir. Kapasite kullanım oranının % 100 olması, fiilî kapasitenin normal kapasiteye eşit olması anlamına gelmektedir. Kapasite Kullanım Oranı = 2/3 = % 66 olacaktır.Işletmelerde kapasiteyi belirleyen faktörler nelerdir?
İşletmelerde optimum kapasite kullanımını belirleyen başlıca faktörler şunlardır: · Maliyetler · Talep Miktarı · Finansal İmkânlar · Kuruluş Yeri · Teknik İmkânlar · Çalışma Süresi · Yönetim ve Diğer Faktörlerdir.