Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ideal devlet anlayisi nasil olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.232
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ideal devlet anlayışı nasıl olmalı?​

Devlet, insanlar arasında cinsiyet, ırk, din, dil, etnik köken farkı gözetmeyen bir kurum olmalıdır. Bir ülkedeki tüm dinlere, dillere, ırklara ve kültürlere aynı ölçüde saygı duyulmalı ve eşit davranılmalıdır. İdeal devletin bu boyutunu, Çoğulcu (Plüralist) Devlet olarak adlandırabiliriz.

Ideal devlet düzeni ne demek?​

Aristoteles; ideal devlet olarak adlandırdığı yönetim şeklinde, homojen bir toplum yapısı çizen düşünür, aşırı zengin ve aşırı yoksulluğun olmadığı orta halli sınıfın oluşturduğu, eşit haklara sahip ve herkesin söz sahibi olduğu yönetime işaret etmektedir (Şenel,2002:175).

Aristoteles e göre devleti kim yönetmeli?​

Aristoteles e göre devleti kim yönetmeli?
Aristoteles de Bodin gibi aile kuramını savunmuş, devletin en küçük yapı taşının aile ve reisinin (kralının) ise baba olduğunu öne sürmüştür.

Platon devlet ne anlatıyor?​

Platon devlet ne anlatıyor?
Devlet (Grekçe: Πολιτεία, Politeía), Sokrates’in sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatan Platon’un bir eseridir. Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir.

Farabi’nin ideal devlet anlayışı nedir?​

Fârâbî, “İdeal Devlet” (El-Medinetü’l Fâzıla)’da2 öncelikli olarak, toplumları sınıflara ayırmakta, bunlar içinden ise ancak “erdemli toplum” da mükemmellik ve mutluluğa ulaşılabileceğini ifade etmektedir. O’na göre; insanın nihai amacı mutluluk ve erdeme ulaşmak olmalıdır. Bu da ancak erdemli bir toplumda mümkündür.

Felsefe ideal toplum nasıl olmalıdır?​

Platona göre ideal devlet ahlak, adalet ve erdemin hüküm sürdüğü bir düzendir. O, “Devlet” adlı eserinde, insan bedeni ile devlet arasında bir paralellik kurmaya çalışır. Bu doğrultuda, üç sınıfın varlığından söz eder: Yöneticiler, koruyucular ve üreticiler (çiftçiler ve zanaatkarlar).

Devlet düzeni nedir?​

Devlet düzeni nedir?
Buna göre devlet; “Ülke adı verilen belirli bir toprak üzerinde yaşayan insan topluluklarının bir egemenlik anlayışı ve hukuku içinde bir siyasi iktidar altında örgütlenmesidir.” Bu tanımdaki unsurlar şunlardır: İnsan unsuru: Halk ya da millet unsuru olarak da adlandırılabilir.

İdeal bir devlet düzeni kurulabilir mi?​

İdeal bir devlet düzeni kurulabilir mi?
İdeal düzen olamaz, çünkü ideal düzen doğanın kendi düzenidir. Gorgias’a göre, herkesin benimseyebileceği bir düzen olamaz. Çünkü devlet, insan özgürlüğünü kısıtlar. Bu da, insanın doğasına aykırıdır.
Farabi Platondan etkilenmiş midir?​
Platon’un ideal devleti nasıl bir felsefe ülkesiyse Farabi’nin erdemli toplumunda da bunu görürüz. Farabi de Platon gibi yönetici olacak kişinin yöneticilik kabiliyetinin doğuştan geldiğine inanır. Farabi’nin erdemli toplumun yöneticisi, mükemmelliğine ulaşmış ve bilfiil akıl ve bilfiil akılsal olmuş bir insandır.
İdeal Felsefe Nedir?​
Ülkücülük ya da İdealizm, felsefede, en kapsayıcı anlamıyla, tinsel güçlerin evrendeki tüm süreçleri ya da olup bitenleri belirlediğini savunan tüm felsefe öğretilerini içerecek biçimde kullanılan terimdir.
 
Ideal devlet anlayışı, insanlar arasında hiçbir ayrım yapmayan, cinsiyet, ırk, din, dil, veya etnik köken farkı gözetmeyen bir kurum olmalıdır. Herkesin eşit haklara ve fırsatlara sahip olduğu bir yapı oluşturulmalıdır. Bu anlayışa sahip bir ideal devlet, çoğulcu ve plüralist bir yaklaşımı benimsemelidir.

Aristoteles'e göre ideal devlet düzeni, homojen bir toplum yapısına sahip olmalıdır. Yoksulluk ve aşırı zenginlik gibi uç noktaların olmadığı, orta halli bir sınıfın haklara eşit olarak sahip olduğu bir düzen hüküm sürmelidir. Herkesin söz sahibi olduğu ve adaletin temel prensip olduğu bir yapıya sahip olmalıdır.

Platon'un devlet anlayışı ise ahlak, adalet ve erdemin hüküm sürdüğü bir düzeni işaret eder. Üreticiler, koruyucular ve yöneticiler gibi farklı sınıfların olduğu ve her sınıfın belirli bir rol ve sorumluluğu olduğu bir düzen öngörür. İdeal devlet, insan bedeni ile devlet arasında bir paralellik kurarak, toplumun sağlıklı bir yapıya sahip olması gerektiğini vurgular.

Fârâbî'nin ideal devlet anlayışı da erdemli toplum kavramına odaklanır. Toplumları sınıflara ayıran ve erdemli toplumun mükemmellik ve mutluluğa ulaşabileceğini belirten Fârâbî'ye göre, insanın nihai amacı mutluluk ve erdeme ulaşmaktır. Bu nedenle erdemli bir toplum, ideal devlet anlayışının temelini oluşturmalıdır.

İdeal bir devlet düzeninin kurulabilirliği konusunda ise farklı görüşler bulunmaktadır. Kimileri ideal bir düzenin kurulamayacağını, çünkü ideal düzenin doğanın kendi düzeni olduğunu ve insan özgürlüğünü kısıtladığını savunurken, kimileri de ideal bir düzenin mümkün olabileceğini düşünmektedir. Gelişmiş demokratik sistemler ve insan haklarına saygılı yapılarla, daha ideal bir devlet düzenine yaklaşılabilir.

Son olarak, ülkücülük ya da idealizm felsefesi, tinsel güçlerin evrendeki süreçleri ve olup bitenleri belirlediği düşüncesini savunur. Bu felsefe akımı, ideallerin ve ideal toplumun önemini vurgular ve insanların daha iyi bir dünya için ideallerine odaklanmalarını teşvik eder.
 
Geri
Üst