Iddianameye itiraz mumkun mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

İddianameye itiraz mümkün mü?​

İddianameye itiraz , dilekçe yolu ile başvuru şeklinde yapılır. İddianamelere itiraz dilekçesi, hangi mahkeme kararı vermişse, itiraz dilekçesi de o mahkemeye verilmektedir.
Yaş küçültme en fazla ne kadar?
Yaş küçültme davalarında mahkeme davacının kemik yaşının tespitini sağlamak amacıyla devlet hastanesine veya adli tıp kurumuna sevkine karar verebilmektedir. Kemik yaşının tespitinde beklenen faydanın sağlanabilmesi için davacının yaşının yirmi beş yaşından küçük olması gerekmektedir.

Yaşım küçük yazılmış nasıl düzeltme?​

Yaş düzeltme davalarında yetkili mahkeme, davayı açan yani yaşının düzeltilmesini talep eden kişinin yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesidir. Kişi yaşının düzeltilmesini talep etmek için yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmalıdır.
İddianameye itiraz nereye yapılır?
Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme, itirazı yerinde görürse kararını düzeltir; yerinde görmezse en çok 3 gün içinde, itirazı incelemeye yetkili olan mahkemeye gönderir. Cumhuriyet savcısının kararlarına karşı itiraz ise doğrudan sulh ceza hâkimliğine yapılır.
Cumhuriyet savcısı, mahkemenin verdiği iddianamenin iadesi kararına itiraz etme yetkisine de sahiptir. İddianamenin iadesi kararına itiraz eden savcılığın itirazı reddedildiğinde, savcılık tarafından iade kararına karşı kanun yararına bozma yoluna da gidilebilir.
Yaşı nasıl küçültülür?
Yani bunu açmak gerekirse; kişinin iddia ettiği doğum tarihi ile nüfusa kayıt tarihi olan tescil tarihi arasında zaman farkı yoksa yaş küçültülmez ama zaman farkı varsa, o fark kadar yaşı küçültülebilir . (örn: doğum tarihi 01.01.1985, tescil tarihi 15.02.1988 gibi olursa, bu tescil tarihine kadar küçülebilir)

Kimlikteki doğum yeri değiştirilebilir mi?​

Doğum yeri nüfus kaydında hatalı, yanlış veya eksik olan kişi ancak dava açarak bunun düzeltilmesini talep edebilir. Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak bu yanlışlıkların giderilmesini talep etmek herhangi bir sonuç doğurmamaktadır. Yani dava açmaksızın doğum yeri değişikliği sağlanamaz.
Kimliğe yanlış yazılan doğum yeri nasıl değiştirilir?
Doğum yeri değiştirme için esas olan usul dava yoludur. Yani yer hatalı ya da yanlış olarak nüfus kayıtlarına yazılan kişi bunu dava açarak değiştirebilir. Ancak yazım hatası, imla hatası gibi ufak maddi hatalar için dava açılmasına gerek yoktur. Bu nitelikteki hatalar nüfus müdürlüğü tarafından değiştirilebilir.

Yaş büyütme süresi ne kadar sürer?​

Yaş büyütme davalarında, dava süreci bu şekilde ilerlemekte olup dava süresi ortalama olarak 2 – 4 ay arasıdır. Fakat bu süre mahkemenin yoğunluğuna göre değişebilir. Tüm bunlara ek olarak mahkeme kemik yaşı tespiti talep ederse dosyanın Adli Tıp Kurumuna gitmesi dolayısıyla süreç oldukça uzayacaktır.
Iddianameden sonra ne olur?
Düzenlenen iddianamenin görevli ve yetkili mahkeme tarafından kabul edilmesiyle birlikte soruşturma (savcılık) aşaması biter ve kovuşturma (mahkeme) aşaması başlamış olur. Mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra bir duruşma gününü belirler ve duruşmada hazır bulunması gereken kişileri çağırır.
Diğer yandan emeklilik yaşının da yaş düzeltme davası açmak suretiyle giderilmesine hukuken mümkün bulunmamaktadır. Yaş değişikliği gerçekleştirilse dahi bu değişikliğin emeklilik için beklenmesi gereken süreye bir etkisi olmayacaktır.
Kimlikte yaş büyütme ne kadar sürer?
 
Geri
Üst