Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iddianamenin kabul edilmesi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İddianamenin kabul edilmesi ne demek?​

İddianame, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki şartları taşımadığı takdirde kamu davasının açıldığı mahkeme “iddianamenin iadesine” karar verir. Savcılığın düzenlediği iddianame kanuni tüm şartları ihtiva ettiği takdirde, mahkeme tarafından “iddianamenin kabulü kararı” verilir.

İddianame yerine geçen belge ne demek?​

765 sayılı TCK yürürlükte iken memurlarla ilgili son soruşturmanın açılmasına dair karar ve Lüzumu Muhakeme kararları gibi kararlar, İddianame yerine geçmekte, bu belgelere istinaden memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında, kamu davaları açılabilmekte ve yargılama yapılabilmektedir.

Suçun hukuki niteliği ne demek?​

Suçun hukuki niteliği ne demek?
İşbu iddianamede suç teşkil eden kanuna aykırı eylem veya eylemlerin oluş şekli ayrıntılarıyla anlatılarak savcı tarafından suçun hukuki nitelemesi yapılır ve şüphelinin Türk Ceza Kanunu’nun ihlal edildiği öne sürülen maddeleri uyarınca cezalandırılması talep edilir.

İddianamenin iadesine itiraz nereye yapılır?​

CMK’nın 174/4. maddesi gereğince cumhuriyet savcısı, iade kararının gönderildiği tarihten itibaren yedi gün içerisinde iade kararını veren mahkemeye verilecek bir dilekçe ile veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt katibine yapılacak bir beyanla itiraz edebilir.

İddianame kabul edildikten sonra mahkeme ne zaman olur?​

15 gün içinde iddianamenin iadesine veya kabulüne karar verilmesi gerekir. Bu süre herhangi bir karar verilmeden geçirilirse iddianame kabul edilmiş sayılır. İddianame kabul edildikten sonra mahkemenin hükmünün kesinleşmesine kadar geçen evre kovuşturma olarak adlandırılır.

İddianameye itiraz mümkün mü?​

İddianameye itiraz mümkün mü?
Burada Cumhuriyet Savcılığınca kanuna ve usule uygun olmaksızın düzenlenen iddianameler (örneğin Şüpheli lehine toplanabilecek ve suçun sübutuna mutlak surette etki edecek bir delil toplanmaksızın tanzim olunan iddianame) sunulduğu Mahkeme tarafından 15 gün içinde iade edilmelidir.

Mahkeme iadesi ne demek?​

Yeterli delil bulunmadan veya toplanmadan âdeta delilsiz davanın açılmış olması ve bunun sonucu olarak mahkemenin soruşturma yapmak zorunluluğunda kalacağının anlaşılması halinde iddianame iade edilecektir. Mahkemenin bu kararı üzerine Cumhuriyet savcısı, eğer itiraz yoluna gitmeyecekse yeniden soruşturma yapacaktır.
 
İddianamenin kabul edilmesi, savcılığın düzenlediği iddianamenin kanuni şartları taşıdığı ve yeterli olduğu tespit edilerek mahkeme tarafından onaylandığı anlamına gelir. Yani iddianamenin mahkeme tarafından incelenip, kanuni şartları sağladığı belirlendikten sonra, o davaya ilişkin yargılama süreci başlamış olur. İddianamenin kabul edilmesi durumunda, suçun hukuki niteliği, olayın tarafları, suç tarihi ve şekli gibi detaylar belirtilir ve şüpheli hakkında cezai işlem yapılması talep edilir.

İddianame yerine geçen belgeler ise, eski TCK dönemindeki kararlar olarak örneklendirilebilir. Özellikle memurlar ve kamu görevlileri hakkında yapılan son soruşturma kararları, iddianame yerine geçebilir ve bu belgeler üzerinden dava açılabilir. Bu belgelerin varlığı durumunda, yargılama süreci başlayabilir ve suç isnat edilen kişiler hakkında yasal süreç işletilebilir.

Suçun hukuki niteliği ise, işlenen suçun yasal düzenlemelerde hangi maddeye veya maddelere dayandığını ve suçun ne şekilde gerçekleştiğini ifade eder. Savcılar tarafından hazırlanan iddianamelerde suçun hukuki niteliği detaylı olarak belirtilir ve suçun kanuni dayanağına uygun şekilde hukuki nitelemesi yapılır. Bu niteleme sonucunda şüpheli hakkında gerekli cezai işlemin uygulanması talep edilir.

İddianamenin iadesine itiraz, CMK'nın belirlediği prosedüre göre gerçekleştirilir. Cumhuriyet savcısı, iddianamenin iadesi kararına itiraz etmek istediğinde, belirli bir süre içerisinde iade kararının verildiği mahkemeye dilekçe ile veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt katibine beyanda bulunarak itirazını iletebilir.

İddianame kabul edildikten sonra, mahkeme duruşmasının süresi belirli kaidelere bağlıdır. Eğer 15 gün içinde iddianamenin iadesi veya kabulüne dair karar verilmezse, iddianamenin kabul edildiği kabul edilir. Bu aşamadan itibaren ise kovuşturma evresi başlar ve yargılama süreci başlamış olur.

İddianameye itiraz mümkündür. Kanuna ve usule uygun olmayan bir iddianameye karşı yargı yoluna başvurulabilir. Eğer savcılığın hazırladığı iddianame hukuka aykırı ise, mahkeme tarafından iade edilerek eksikliklerin giderilmesi talep edilebilir.

Mahkeme iadesi ise, yeterli delil olmaksızın veya eksik delillerle açılan davaların varlığında meydana gelir. Bu durumda, mahkeme iddianamenin yeterli olmadığını tespit eder ve Cumhuriyet savcısını soruşturma yapmaya veya delil toplamaya teşvik eder. Bu süreçte iddianame tekrar düzenlenebilir veya davaya ilişkin ek deliller toplanabilir.
 
Geri
Üst