Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iddianame kabul edildikten sonra mahkeme ne zaman olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.489
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iddianame kabul edildikten sonra mahkeme ne zaman olur?​

15 gün içinde iddianamenin iadesine veya kabulüne karar verilmesi gerekir. Bu süre herhangi bir karar verilmeden geçirilirse iddianame kabul edilmiş sayılır. İddianame kabul edildikten sonra mahkemenin hükmünün kesinleşmesine kadar geçen evre kovuşturma olarak adlandırılır.

Iddianamenin değerlendirilmesi sonrası açılış ne oluyor?​

Cevap: İddianame değerlendirme sonrası açılış yazıyorsa, hakkınızda ilgili mahkemede ceza davası açılmıştır. Kamu davasında tüm işlemler mahkeme tarafından resen yürütülür. Kamu davasının olası sonuçları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için dosya fotokopinizle birlikte bulunduğunuz yerde bir avukata giderek danışınız.

Bir dava ne kadar sürer?​

Bir dava ne kadar sürer?
Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası 2 hafta ile 3 ay arasında bitebilmektedir.

Duruşma tarihi ne zaman belli olur?​

Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme tarafından ilk duruşma tarihi belirlenir. Bu süreç mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmesine rağmen genellikle davanın açılış tarihinden ortalama 5 – 6 ay sonra ilk duruşma gerçekleştirilir. Dilekçe aşaması kısa olursa dava tarihi daha erkene de alınabilir.

Ceza davası nasıl açılır?​

Ceza Davası Nasıl Açılır? Ceza davasının nasıl açılacağı işlenen suçun niteliğine bağlıdır. Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz.

Ceza davası açılıyor mu?​

Ceza davası açılıyor mu?
Ceza davası, bir iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine açılır. Savcılık, şikayete tabi suçlarda şikayet üzerine, şikayete tabi olmayan suçlarda kendiliğinden harekete geçerek suçun işlenip işlenmediğini, işlenmişse kim tarafından, hangi suçun işlendiğini araştırır.
Ceza davasında savunma nasıl yapılır?​
Ceza Davasında Savunma Nasıl Yapılır? Soruşturma aşamasında “şüpheli” olan kişi, ceza davası aşamasında “sanık” olarak nitelenir. Sanık hakkında ceza mahkemesinde yargılama yapılarak beraat, mahkumiyet veya başkaca bir karar verilebilecektir. Sanık, ceza davası yargılamasında tüm safhalarda kendini yazılı veya sözlü olarak savunabilir.
Kimdir ceza avukatı?​
Ceza davalarına giren avukatların kendini ceza avukatı olarak tanıtması da yasal değildir. Ancak, halk arasında ceza soruşturmalarını ve davalarını takip eden avukatlara ceza avukatı veya ağır ceza avukatı denildiği için biz de makalemizde bu kavramları kullanacağız.
 
Iddianame kabul edildikten sonra mahkeme ne zaman olur konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça yararlıdır. Kamu davasının kovuşturma evresi olarak adlandırılan sürecin devamında mahkemenin hükmünün kesinleşmesi için duruşmalar yapılır ve deliller sunulur.

Iddianamenin değerlendirilmesi sonrası açılış yazıyorsa, ceza davası açılmış demektir ve bu durumda tüm işlemler mahkeme tarafından resen yürütülür. Eğer duruşma tarihi belirlenmişse, genellikle davanın açılış tarihinden ortalama 5-6 ay sonra ilk duruşma gerçekleşir. Ancak bu süreç mahkemelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Davanın süresi ise genellikle 1-2 yıl arasında değişmektedir. Özellikle anlaşmalı boşanma gibi durumlarda süre daha kısa olabilmektedir.

Ceza davasının açılması ise suçun niteliğine bağlıdır. Şikayete bağlı suçlarda mağdur tarafından şikayette bulunulmadıkça savcılık soruşturma yapamaz ve dolayısıyla ceza davası açılamaz. Şikayete tabi olmayan suçlarda ise savcılık kendiliğinden harekete geçer ve soruşturma yapar.

Ceza davası sürecinde savunma yapmak önemlidir. Sanık, ceza davası aşamasında tüm safhalarda kendisini yazılı veya sözlü olarak savunabilir. Ceza davalarında savunma hakkını kullanmak ve adil bir yargılanma süreci geçirmek önemlidir.

Ceza davalarına giren avukatlar her ne kadar yasal olarak ceza avukatı olarak tanıtılmasa da, halk arasında ceza davalarını takip eden avukatlara genellikle bu şekilde hitap edildiği bilinmektedir. Bu nedenle avukat seçiminde tecrübeli ve uzman bir ceza avukatından destek almak önemli olabilir.
 
Geri
Üst