AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iddet beklemenin hukmu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İddet beklemenin hükmü nedir?​

Ölüm İddeti. Kocası ölen kadın hamile değilse beklemesi gereken süre dört ay on gündür. Bu hüküm Kur’an’ın kocası ölen kadınların iddetiyle ilgili genel ve sarih ifadesine dayanır (el-Bakara 2/234). Diğer birçok fıkhî ahkâmda olduğu gibi burada da aydan maksat kamerî aydır.
Iddetin hikmeti nedir?
İddet, kadının hamile olup olmadığının anlaşılması, vefat eden koca- nın hatırasına saygı ve ric’i boşamalarda karısına dönmesi için kocaya düşünme imkânı sağlama gibi hikmet ve maslahatları içermektedir. Bu yüzden evliliği sona eren bir kadının her halükarda yerine getirmesi gereken dinî ve hukukî bir görev- dir.

Eşleri ölen kadınların tekrar Evlenebilmeleri için beklemeleri gereken süre ne kadardır?​

Bu hükümlerden biri kadının evliliği sona erdikten ya da eşi öldükten sonra yeniden evlenebilmek için beklemesi gereken üç yüz günlük süreye ilişkin Medenî Kanun’un 132. maddesidir. Kadının beklemesi gereken bu süre kadın açısından kesin olmayan evlenme engelidir.
Kadın için bekleme süresi ne kadardır?
İddet süresi, Türk Hukukunda; Türk Medeni Kanununun 132. maddesinde Kadın İçin Bekleme Süresi başlığı adı altında kendine düzenleme alanı bulmuştur. Bu düzenlemeye göre kadın, evlilik bittikten sonra bunun üzerinden 300 gün geçmedikçe yeniden evlenemeyecektir.

Erkeklerde iddet müddeti var mı?​

Erkeğin iddet süresi gibi bir durum bulunmaz. Bu durum yalnızca, evliliğini bitiren bir kadının tekrardan evlenmesi için beklemesi ve zorunlu olarak bulunan bir süre anlamına gelir. Boşanan kadın kocasından ayrıldıktan sonra 3 hayız dönemi denilen süre boyunca bekler. Bu durum erkeklerde görülmez.
İddet müddeti davası kaç para?
İddet müddetinin kaldırılması davalarında avukatlık ücretine ilişkin olarak Ankara Barosu tarafından 2021 yılında paylaşılmış olan Avukat-İş Sahibi arasındaki en az ücret çizelgesine göre: 9.350,00 TL’dir.

Dul kadın kaç gün sonra evlenebilir?​

İDDET (BEKLEME) MÜDDETİ / BOŞANDIKTAN SONRA YENİDEN EVLENME SÜRESİ Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır.
Kocası ölen bir kadın evlenebilir mi?
Kocası ölen kadının iddet süresini doldurması gerekir. İddet; “Saymak, miktar, adet” anlamlarına gelir, bir fıkıh kavramı olarak, herhangi bir sebeple evliliğin sona ermesi halinde, kadının yeni bir evlilik yapabilmek için beklemek zorunda olduğu süreyi ifade eder.

Erkek kaç yerde iddet bekler?​

Erkeğin İddet Süresi Boşanan kadın kocasından ayrıldıktan sonra 3 hayız dönemi denilen süre boyunca bekler. Bu durum erkeklerde görülmez. Fakat farklı bir durum yaşanıldığı zaman değişkenlik gösterebilir.
Islamda iddet müddeti ne kadar?
İddet müddeti, ya da bekleme süresi, Türk Medeni Kanunu’na göre boşanan kadının tekrar evlenmesi için beklemesi gereken üç yüz günlük süre.
 
Geri
Üst