- Konu Yazar
Idari yönetim ne demek?
İdari yerinden yönetim, yerel nitelikteki kamu hizmetleriyle iktisadi, ticari, kültürel ve teknik bazı fonksiyonların merkezî yönetimin hiyerarşik yapısı dışındaki kamu tüzel kişiliklerince yürütülmesidir.Türkiye’nin idari yapısı nedir?
Türkiye’nin idari yapısı nedir?Türkiye’nin yönetim yapısının genel ilkesi 1982 Anayasasının 123. maddesinde belirlenmiştir. Buna göre idare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. İdarenin kuruluş ve görevleri “merkezden yönetim” ve “yerinden yönetim”2 esaslarına dayanır.
Idari faaliyetler nelerdir?
Idari faaliyetler nelerdir?İdarenin faaliyetleri nelerdir?
- Milli güvenliğin korunması,
- Kolluk faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi,
- Kamu hizmetlerinin yürütülmesi,
- Özendirme ve destekleme (teşvik) faaliyetleri,
- İç düzen (öz yönetim) faaliyetleri,
- Planlama faaliyetleri.
Yerinden yönetim ne anlama gelir?
Yerel yönetimler, ulusal sınırlar içerisindeki değişik büyüklüklerdeki topluluklarda yaşayan insanların, ortak ve yerel nitelikteki gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulan ve hukuk düzeni içerisinde oluşturulmuş olan anayasal kuruluşlardır.Bir ülkenin idari bölümlerinin ne gösterir?
Bir ülkenin idari bölümlerinin ne gösterir?İdari bölünüş, ülkelerin daha kolay yönetilebilmesi için çeşitli bölümlere ayrılmasına idari bölünüş denir. Ayrıca ulus altı birim olarak da adlandırılır. Her ülkede idari bölünmeler aynı değildir. Örneğin bir ülke il ya da ilçeye ayrılırken; bir diğeri ise sadece belediye gibi en temel birime ayrılabilir.
Idari yapılar nelerdir?
Idari yapılar nelerdir?Sektör (Latince:sector, Türkçe:bölüm, kısım), coğrafi anlamda bir şehrin, bölgenin ya da arazinin bir bölümünü ifade etmektedir. Sektör belli başlı ülkelerde ikinci ya da üçüncü idari yönetim yapısı olarak gözlemlenmektedir.
Merkezi idareye yardımcı kuruluşlar nelerdir?
Merkezdeki yardımcı kuruluşlara örnek olarak; Millî Güvenlik Kurulu, Danıştay,Sayıştay ve Devlet PlanlamaTeşkilatı verilebilir.Idari faaliyet türleri nelerdir?
Idari faaliyet türleri nelerdir?2) İdarenin başlıca faaliyetleri “kamu hizmeti”, “kolluk”, “özendirme-destekleme” ve “regülasyon”dur. Kamu hizmeti, idareye kanunla görev olarak verilmiş; toplumun ortak ve genel bir ihtiyacını karşılamaya yönelik faaliyetlerdir.
Yerinden yönetim ve yerel yönetim aynı mı?
Yerinden yönetim ve yerel yönetim aynı mı?Yerel yönetim veya yerinden yönetim olarak da ifade edilen bu yönetim, devlet idaresinin merkezi yönetim üzerinden yerel yönetimlerde yürütülmesini sağlamaktadır. Yerel yönetim eski “adem-i merkeziyet” terimi ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır (Yalçındağ, 1995:3).