- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 162.684
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Idari yargılama hukukunun kaynaklari nelerdir?
1-İDARE HUKUKUNUN KAYNAKLARI:Idari yargilama usulu yardimci kaynaklari nedir?
İdari yargılama usulünün mevzuattan sonra önemli kaynakları arasında yargı kararları yer almaktadır: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları, Anayasa Mahkemesi kararları ve Danıştay kararları. Bu kaynaklara ek olarak bilimsel eserler de idari yargılama hukukunun önemli kaynakları arasında yer almaktadır.
Idari yargılama nasıl yapılır?
İdari yargılamada inceleme evrak üzerinden yapılır. İdare mahkemesi, idari dava açıldıktan sonra davayla ilgili gerekli gördüğü her türlü bilgi ve belgeyi, talep olmasa bile kendiliğinden ilgili yerlerden veya taraflardan isteyebilir (2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu m.20/1).Idari yargı hangi yıldan itibaren?
1982 yılında idari yargı sistemini yeniden düzenleyen üç temel kanunun kabulü ile idari yargı alanında tam bir reform etkisi yaratılmıştır.
En kısa şekilde tanımı, İdari Yargılama Usulü Kanunudur. İdari Yargılama Usulü Kanunu, idari yargıda açılacak davalarda yani Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin görevine giren uyuşmazlıkların çözümü bu kanun çerçevesinde gerçekleştirilir.
2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanunu Nedir?
İdari Yargılama Usulü Kanunu, idare hukukunun ve dolayısıyla kamu hukukunun bir gerekliliği olarak; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin görev alanına giren konulardaki uyuşmazlıkları gidermek amacıyla ilk olarak 6 Ocak 1982’de kabul edilmiş 2577 sayılı kanundur. 20 Ocak 1982’de …
2577 sayılı Kanun 27 maddesi nedir?
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesinin 2. fıkrasında, idari işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç veya olanaksız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verileceği kuralı yer almıştır.Idari mahkemede duruşma olur mu?
İdare mahkemesi duruşmalı dava- İdari yargı sözlü değil yazılı yargılama usulüne tabidir. Duruşma kural değil ihtiyaridir ve talebe bağlıdır. Genelde duruşmalı açılmak istenen idari davalarda duruşma isteyen taraf ya dava dilekçesinde ya da savunmaya cevap dilekçesinde bunu talep edebilecektir.
Idari yargıda iki dereceli yargıya ne zaman geçildi?
1982 yılında idare, vergi ve bölge idare mahkemelerinin kurulmasıyla iki dereceli idari yargı sistemi oluşturulmuştur.Idari yargıda iki dereceli yargılamaya kaç yılında geçildi?
Bölge Adliye Mahkemesi hukuk dairelerinden verilen temyizi kabil nihai kararlar ile.
Pozitif hukuk; belli bir memlekette belirli bir dönemde yürürlükte bulunan hukuk kurallarının bütünüdür. (kanun, tüzük, yönetmelik, örf ve adet kuralları…) İdeal Hukuk; olması gereken hukuktur. Bir toplumda uygulanabilecek en mükemmel hukuk kuralları ifade eder.