Idari yargida taraflar gorevli mahkemeyi degistirebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Idari yargıda taraflar görevli mahkemeyi değiştirebilir mi?​

Görev kuralları kamu düzenine ilişkin olduğundan taraflar sözleşme ile görevli mahkemeyi değiştiremezler.11 Görev kurallarının kamu düzenine ilişkin olmasının doğal sonucu olarak idari yargıda, adli yargıda olduğu gibi, görevsizlik itirazı yapılmadan da mahkeme kendiliğinden görev konusunu inceleyerek gerektiğinde …

Yargı yolunun kapalı olması ne demek?​

Meslekten çıkarma dışında Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından verilen kararlara karşı yargı yolu kapalıdır. Anayasanın 129.Maddesinde, Silahlı Kuvvetler mensuplarına verilen belli disiplin cezalarına karşı idari yargı yolunun kapatılabileceği hükmüne yer verilmiştir.
Anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler nelerdir?
Anayasada yer alan ve yargı denetimi dışında tutulan bu işlemler; Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler, Yüksek Askeri Şura kararları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kararları, Sayıştay’ın kesin nitelikli kararları, Yüksek Seçim Kurunun kararları, Yüksek Hakem Kurulu Page 11 2 kararlarıdır.
Taraflar arasında çıkan bir uyuşmazlığı çözmekle görevli makama merciye ne ad verilir?
Uyuşmazlık yargısı alanında görevli yargı mercii uyuşmazlık mahkemesidir. Uyuşmazlık Mahkemesi Anayasanın 158. maddesinde bir yüksek mahkeme olarak düzenlenmiştir. Uyuşmazlık Mahkemesi adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözümlemeye yetkili bir yüksek mahkemedir.

Görevli mahkemenin tespiti hangi kritere göre yapılır?​

Bu hüküm uyarınca,genel kural olarak sulh hukuk mahkemesi görevli olduğundan, çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkemenin tespiti için; önce ilgili çekişmesiz yargı işinin kaynağını diğer bir ifade ile yasal dayanağını bulmak; sonra burada görevli mahkeme yönünden bir düzenleme olup olmadığını belirlemek …

Yargı yeri belirlenmesi nasıl olur?​

Yargı yeri belirlenmesinde; davanın hakimi veya mahkemesi tespit edilmektedir. Yargı yeri belirlenmesi, medeni yargı içerisinde görevli ve yetkili mahkeme veya davaya bakacak hakimi belirlemeye yönelik bir ihtiyacın sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sorun, kural olarak belirli hallerde söz konusu olmaktadır.
Bağlantılı dava nedir HMK?
HMK’nın 166. maddesi uyarınca davaların aynı sebepten doğması veya birisi hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması halinde davalar arasında bağlantı var sayılır.
Davaların birleştirilmesi nasıl olur?
1-) Davaların birleştirilmesi (1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir.
Gerekçede öncelikle Anayasa’nın Kurula ilişkin hükümleri ile 11/12/2010 tarihli ve 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Kurulu Kanunu’nda yer alan düzenlemeler hatırlatılarak meslekten çıkarma cezası hariç Kurul kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olduğu ifade edilmiştir.
Bu bağlamda gerçekleştirilen yargı dışı denetim ise siyasal denetim, idari denetim, kamuoyu denetimi, ombudsman ve bağımsız idari otoriteler olmak üzere gerçekleştirilmektedir.
Yürütme organının yargı denetimi dışında bırakılan işlemlere ne ad verilir?
İdari işlem, idari fonksiyonun araçlarından en önemlisi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan idari işlemin idari yargılama usulünde olduğu gibi idari usul bakımından da özel bir değeri vardır.
 
Geri
Üst