AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idari yargida gelis nedeni 44 ne anlama geliyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Idari yargıda geliş nedeni 44 ne anlama geliyor?​

Diğer taraftan, yine aynı Yasanın merci tayini başlıklı 44. maddesinde; yetkili mahkemenin bir davaya bakmasına fiili veya hukuki bir engel çıktığı veya iki mahkemenin yargı çevresi sınırlarında tereddüt edildiği veya iki mahkemenin de aynı davaya bakmaya yetkili olduklarına karar verdikleri hallerde dava dosyalarının.

Ivedi yargılama usulü ne demek?​

İvedi yargılama usulü, genel yargılama usulüne göre basit ve hızlı işleyen özel bir yargılama usulüdür. Bu usul, idari yargıda sadece belirli konulardaki davalar için öngörülmüş bir usuldür. İvedi yargılama usulüyle bazı davalarda yargılamanın hızlandırılması hedeflenmektedir.
2577 sayılı kanun 27 maddesi nedir?
Nitekim 2577 sayılı Kanunun 27/4.maddesinde vergi uyuşmazlıklarından doğan davaların açılmasının, tarh edilen vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlerin ve bunların zaman ve cezalarının dava konusu edilen bölümünün tahsil işlemlerini durduracağı hükmü yer almaktadır.
Merci tayini gerekliliği ne zaman ortaya çıkar?
Bu yetki kuralına dayanarak kamu görevlisinin her iki yerde de dava açması durumda, her iki mahkemenin de davaya bakmakla yetkili olacağı şüphesizdir. Bu sebeple her iki mahkemenin de yetkili olduğuna karar vermesi halinde, merci tayini yoluna başvurmak kaçınılmaz olacaktır.

Ivedi yargılama usulü kaç gün?​

İlk inceleme genel yargılama usulünde 15 gün iken ivedi yargılama usulünde 7 gündür. Savunma süresi, normal şartlarda dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 30 gün iken, İvedi yargılama usulünde; savunma süresi, dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 15 gündür.

Çok ivedi yargılama nedir?​

İvedi yargılama kavramı, idari yargılama hukukunda yer alan genel yargılama usulünden farklı olarak, sürelerin kısaltılması ve yargılama usulünün basitleştirilmesi suretiyle yapılan hızlı ve farklı bir yargılamayı ifade eder.
Yürütmeyi durdurma kararı hangi hallerde verilir?
Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verebilir.
Merci tayini yolu nedir?
Merci tayini, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 21. maddesinde yargı yerinin belirlenmesi tabiriyle ifade edilmiştir.

Merci tayini hangi mahkeme?​

Bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca verilen merci tayini kararları ile kanun yolu incelemesi sonucunda kesinleşen göreve veya yetkiye ilişkin kararlar, davaya ondan sonra bakacak mahkemeyi bağlar.
 
Geri
Üst