AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idari yargida dilekceler nereye verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Idari yargıda dilekçeler nereye verilir?​

İdarî Yargılama Usulü Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca “Dilekçe- ler ve savunmalar ile davalara ilişkin her türlü evrak, Danıştay veya ait oldu- ğu mahkeme başkanlıklarına veya bunlara gönderilmek üzere idare veya vergi mahkemesi başkanlıklarına idare veya vergi mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk hakimliklerine …

Idari yargıda duruşmayı kim yönetir?​

2010, S.49, s.128-130. İYUK’un 18. maddesinde duruşma ile ilgili şu düzenlemelere yer verilmiştir: “Duruşmalar açık olarak yapılır. Genel ahlakın veya kamu gü- venliğinin gerekli kıldığı hallerde, görevli daire veya mahkemenin kararı ile duruşmanın bir kısmı veya tamamı gizli olarak yapılır. Duruşmaları başkan yönetir.

Idare mahkemesine dilekçe Kaç nüsha?​

Idare mahkemesine dilekçe Kaç nüsha?
Bulunduğunuz yerde idare ve vergi mahkemeleri bulunmuyorsa dilekçenizi bulunduğunu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verebilirsiniz. İdari dava dilekçesi kaç nüsha hazırlanmalıdır sorusunun cevabı ise 2 nüsha olarak düzenlenmelidir.

Mahkemeye dilekçe nasıl verilir?​

Mahkemeye dilekçe nasıl verilir?
Dilekçe, başka ildeki mahkemeye gönderilmek üzere bulunduğunuz mahkemeye hitaben yazılmalıdır. Ardından dilekçeyi yazan kişi olarak kendi bilgileriniz ve davanın karşı tarafının bilgileri eklenerek açıklamalar yapılıp var ise delillerden ve eklerden bahsedilmelidir.

Idare mahkemesine dava açma dilekçesi kaç nüsha verilir?​

İdari dava dilekçesi kaç nüsha hazırlanmalıdır sorusunun cevabı ise 2 nüsha olarak düzenlenmelidir. İlk dilekçeniz idareye tebliğ edilecek ikinci dilekçeniz ise mahkeme dosyasına konulacaktır.

Idari Yargılama Usulü Kanunu’na göre dilekçeler kime verilir?​

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun, “Dilekçelerin Verileceği Yerler” başlıklı 4. maddesinde, “Dilekçeler ve savunmalar ile davalara ilişkin her türlü evrak, Danıştay veya ait olduğu mahkeme başkanlıklarına veya bunlara gönderilmek üzere idare veya vergi mahkemesi başkanlıklarına, idare veya vergi mahkemesi …

Duruşmasız dava nedir?​

Duruşmasız dava nedir?
Duruşmasız Yargılama: Basit yargılama usulünde duruşma yapılmaz, tüm işlemler evrak üzerinden yürütülür. Sanık, mağdur ve şikayetçiye beyan ve savunma için verilen süre dolduktan sonra mahkemece duruşma yapılmaksızın ve Cumhuriyet savcısının görüşü alınmaksızın karar verir.

Idari yargıda duruşma nedir?​

Idari yargıda duruşma nedir?
Duruşma , mahkemenin önceden belirlediği bir zamanda, tarafların, dava ve savunma dilekçelerinde ileri sürdükleri hususları yargı yeri önünde sözlü olarak tekrar etmeleri ve karşılıklı tartışmaları olarak tanımlanabilir.
Idari mahkeme ne kadar zamanda sonuçlanır?​
Her ne kadar kanunda altı ay kuralı bulunsa da uygulamada fiilen bu süreler aşılmaktadır. Çünkü ilgili yasa maddesi bir bütün olarak incelendiğinde altı aylık süre aslında hakimin karar verme süresidir. Türkiye’de idari davalar fiilen ortalama 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır.
 
İdari yargıya ilişkin dilekçelerin nereye verilmesi gerektiği, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 4. maddesinde açıkça belirtilmiştir. Buna göre, dilekçeler, savunmalar ve davalara ilişkin diğer evraklar Danıştay veya ait olduğu mahkeme başkanlıklarına, veya bunlara gönderilmek üzere idare veya vergi mahkemesi başkanlıklarına verilir. Ayrıca, idare veya vergi mahkemesi bulunmayan yerlerde dilekçeler, asliye hukuk hakimliklerine verilebilir.

İdari yargıda duruşmayı ise İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 18. maddesi düzenlemektedir. Buna göre duruşmalar açık olarak yapılır ve duruşmayı başkan yönetir. Ancak genel ahlakın veya kamu güvenliğinin gerektirdiği durumlarda, duruşmanın bir kısmı veya tamamı gizli yapılabilir.

İdare mahkemesine dilekçe verirken kaç nüsha hazırlanması gerektiği konusunda da bilgi vermek gerekirse, idari dava dilekçesi 2 nüsha olarak düzenlenmelidir. Birinci nüsha idareye tebliğ edilirken, ikinci nüsha ise mahkeme dosyasına konulacaktır.

Mahkemeye dilekçe verme sürecinde ise dilekçenin hangi ildeki mahkemeye gönderileceği belirtilmeli, kendi bilgileriniz ve davanın karşı tarafının bilgileri eklenmeli, ayrıca açıklamalar yapılmalı ve varsa deliller ve ekler dilekçeye eklenmelidir.

İdari mahkemelerde dava açma dilekçesinin 2 nüsha olarak hazırlanması gerektiği ve idari yargılama usulüne göre dilekçelerin Danıştay veya ait olduğu mahkeme başkanlıklarına verilmesi gerektiği konuları da önemli detaylardır. Ayrıca duruşmasız dava ve duruşma kavramlarıyla ilgili açıklamalar da yapılmıştır.

Son olarak, idari mahkemelerde davalara ilişkin süreçlerde idare mahkemelerinin ne kadar zamanda sonuçlanabileceği konusu da ele alınmıştır. Kanunda öngörülen altı ay kuralına rağmen, pratikte idari davaların ortalama olarak 1 yıl içinde sonuçlandığı bilgisi verilmiştir.
 
Geri
Üst