AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idari yargida dava turleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Idari yargıda dava türleri nelerdir?​

İdari yargıda dava türleri üçe ayrılır. Bunlar, iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.

6100 sayılı kanun ne demek?​

Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 12 Ocak 2011’de kabul edilen ve 1 Ekim 2011’de yürürlüğe giren 6100 sayılı kanundur. 18 Haziran 1927 tarihli ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nu yürürlükten kaldırdı.
Yenilik doğuran dava ne demek?
İnşai davalar, yani yenilik doğuran davalar; daha önce var olmayan bir hukuki durumu yaratmaya; ya da var olan bir hukuki durumu değiştirmeye; veya sona erdirmeye yönelik davalardır.
Hangi davalara karşı idari yargıda dava açılamaz?
İdare Mahkemesinde Taraf Ehliyeti 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 2. maddesi gereğince idari yargı yerinde ancak ilgili idari kurum dava edilebilir. Bu yasal düzenlemeye göre, gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri aleyhine idare mahkemelerinde dava açılamaz.

Hangi davalarda karşı idari yargıda dava açılmaz?​

İptal Davası İdari işlemlerin dava konusu olabilmesi için kesin ve yürütülebilir olması gereklidir. İcrai nitelik taşımayan raporlar, tutanaklar, tebliğlere karşı iptal davası açılamaz. Bu işlemler parçası oldukları asıl işlemle birlikte davaya konu olabilirler. İptal davasını menfaati ihlal edilenler açabilir.

Yenilik doğuran dava nedir örnek?​

yenilik doğuran dava; bir yenilik doğurucu hakkın kullanılmasının sonuç doğurabilmesi için bu hakkın mahkeme kararıyla kullanılmasının zorunlu olduğu hallerde devreye giren davalardır. örnek olarak velayet davası veya vasiyetin iptali için açılan davalar gösterilebilir.
Yenilik doğuran haklar nedir hukuk?
Kullanılmalarıyla yeni bir hukuki durumu kıran, var olan hukuki durumu ortadan kaldıran veya değiştiren haklara yenilik doğuran haklar denir. Yenilik doğuran haklar kurucu, bozucu ve değiştirici olmak üzere üçe ayrılır. Kurucu yenilik doğuran haklar: Önalım (şufa), alım (iştira), geri alım ve kabuldür.
 
Geri
Üst