AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idari yargi sinavina kimler basvurabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Idari yargı sınavına kimler başvurabilir?​

KİMLER İDARİ HAKİM OLABİLİR?
- Hukuk fakültesinden mezun olanlar İdari Hakim olabilirler.
- Programında yeterince hukuk derslerine yer veren Siyasal Bilgiler, İdari Bilimler, İktisat ve Maliye alanlarında en az 4 yıllık yüksek öğrenim yapmış kişiler, İdari Hakimlik Sınavına başvurabileceklerdir.

Idari hakimler kaç yılda bir yer değiştirir?​

Idari hakimler kaç yılda bir yer değiştirir?
İlgililer idari yönden atamalarda, atandıkları bölgelerde en az iki yıl, disiplin yönünden atamalarda ise; o bölgedeki en az hizmet süresi kadar kalmadıkça yeniden atanma talebinde bulunamazlar.

Idari yargı hakimliği yaş sınırı kaç?​

Avukatlık mesleğinden Adli Yargı Hakimlik Mesleğine geçiş Yaş Sınırı 45’tir. İdari Hakimlik Sınavı için yaş sınırı 35’tir. Adli Hakimlik Sınavı Yaş Sınırı 35’tir. Burada dikkat edilmesi gereken; hakimlik sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle belirtilen yaşlar doldurulmamalıdır.

Idari yargı hakimi kimler olabilir?​

Idari yargı hakimi kimler olabilir?
“Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık” mesleği için hukuk mezunu olmak zorundasınız. “İdari Yargı Hakimliği” için ise hukuk fakültesi, İİBF ve SBF mezunu olmanız gerekmekte. Bu fakültelerin herhangi birinden mezun değilseniz maalesef ki sınava giremezsiniz. Ayrıca bu iki sınav için de 35 yaş sınırı vardır.

Idari hakimler atanır mı?​

İdari hakimler sadece İdari Yargı’da görevlendirilirler. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa bağlı şekilde görev yaparlar ve atamaları da bu Kanun çerçevesinde yapılır.

Hakim savcı olma yaşı kaç?​

Hakim savcı olma yaşı kaç?
2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 8. maddesinin (b) bendi uyarınca hakim adaylığı sınavlarında “giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak” şartı aranmaktadır.

Idari hakimlik şartları nelerdir?​

İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu olan kişiler de idari yargı hakimi olma imkanı bulabilir. Bu fakülteden mezun olan kişilerin ise yine hakimlik sınavlarına girerek en az 70 puan alması gerekir. Ardından iktisadi ve idari bilimler fakültesi için ayrılan kontenjana göre hakimlik ataması yapılabilir.

Idari yargı hakimliği sınavına hangi bölüm mezunları girebilir?​

Idari yargı hakimliği sınavına hangi bölüm mezunları girebilir?
“İdari Yargı Hakimliği” için ise hukuk fakültesi, İİBF ve SBF mezunu olmanız gerekmekte. Bu fakültelerin herhangi birinden mezun değilseniz maalesef ki sınava giremezsiniz. Ayrıca bu iki sınav için de 35 yaş sınırı vardır.
 
Idari yargı sınavına kimler başvurabilir sorusuna detaylı bir şekilde cevap verilmiş. Hukuk fakültesinden mezun olanlar ile Siyasal Bilgiler, İdari Bilimler, İktisat ve Maliye gibi alanlarda en az 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş kişiler, İdari Hakimlik Sınavına başvurabilmektedirler. İdari hakimler atandıkları bölgelerde en az iki yıl kalma zorunluluğu bulunmaktadır.

Idari yargı hakimliği yaş sınırıyla ilgili olarak, Avukatlık mesleğinden Adli Yargı Hakimlik Mesleğine geçiş için yaş sınırı 45 iken, İdari Hakimlik Sınavı için ise yaş sınırı 35'tir. Bu sınırlar, hakimlik sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle belirtilen yaşları doldurulmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

İdari yargı hakimi olabilmek için hukuk fakültesi veya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Bu mesleğe başvurabilmek için 35 yaş sınırı bulunmaktadır.

Ayrıca, hakim ve savcı olma yaş sınırıyla ilgili olarak, Hâkimler ve Savcılar Kanunu'na göre, hakim adaylığı sınavları için “giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak” şartı aranmaktadır.

Son olarak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları da idari yargı hakimi olma imkanına sahiptir. Bu mezunlar için hakimlik sınavlarında en az 70 puan almak gerekmektedir ve kontenjan doğrultusunda hakimlik ataması yapılabilir.

Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda, idari yargı hakimliği ve hakimlik meslekleri ile ilgili önemli detaylara ulaşabilirsiniz.
 
Geri
Üst