AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idari vesayet ornekleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.359
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İdari vesayet örnekleri nelerdir?​

İdari Vesayet veya yönetsel vesayet, özellikle üniter yapılı devletlerde genel idare sınıfı ile yerinden yönetim alanı arasında idari açıdan bütünlük sağlamaya yarayan denetim mekanizmasıdır.

Idari vesayetin dayanağı nedir?​

İdari vesayetin özellikleri: Vesayet yetkisi kanuna dayanır ve kanunla sınırlıdır. Yani merkezi idare bu yetkisini kanunda açıkça belirtilen yerlerde ve kanunun öngördüğü şekilde kullanabilir. Vesayet dar yoruma tabi tutulur. İstisnai yetkilerin dar yoruma tabi tutulması hukukun genel bir ilkesidir.
Anayasada idari vesayet nedir?
Anayasanın 127’nci maddesinin 5’inci fıkrasında idari vesayet yetkisi; merkezi idarenin, kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde mahalli idareler üzerinde, mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli …

İdari vesayet nedir kpss?​

İdari vesayet, merkezi idarenin yerinden yönetim kuruluşları üzerinde sahip olduğu denetim yetkisine denir. Sadece kanunda açıkça belirtilen kurumlar arasında kullanılabilir.

İdari vesayet yetkisini kim kullanır?​

1) İdari vesayet yetkisi bir idarî yetkidir. Bu sebeple ancak idarî makamlar tarafından kullanılır. İdari vesayetin özel hukuktaki vesayet ile bir ilgisi bulunmamaktadır. 2) İdari vesayet yetkisi merkezi idarenin mahalli idareler üzerinde kullandığı bir yetkidir.
Idari vesayetin kullanım amaçları nelerdir?
İdari vesayet yetkisinin amacı, idarenin diğer faaliyetlerinde olduğu gibi, kamu yararıdır. Bu yetkinin özel amaçları ise mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanmasıdır.

İdari vesayet yetkisi kime aittir?​

2) İdari vesayet yetkisi merkezi idarenin mahalli idareler üzerinde kullandığı bir yetkidir. Bu durum Anayasa’nın 127. maddesinde de açıkça ifade edilmiştir. Merkezi idarenin bağlı kuruluş, ilgili kuruluş ve ilişkili kuruluşlar üzerinde kullandığı denetim yetkisi, idari vesayet benzeri bir yetkidir.
 
Geri
Üst