AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Idari rejim sistemi nereden alindi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Idari rejim sistemi nereden alındı?​

İdari rejim olarak adlandırılan ve Türkiye’de uygulanan idare hukuku, genç bir hukuk dalıdır ve tedvin (derleme) edilmemiştir.1789 Devrimi’nden sonra Fransa’da ortaya çıkmıştır. İçtihatlara dayanmaktadır.

Kanunlari uygulayan devlet organi nedir?​

Kanunlari uygulayan devlet organi nedir?
Yasaların uygulanması yürütme organı tarafından yerine getirilir. Yürütme yetkisi ve görevi Cumhurbaşkanı ile beraber Bakanlar Kurulu’na aittir. Ülkemizde 16 bakanlık bulunur. Bakanlar Kurulu’nun başkanı Cumhurbaşkanı’dır.

Idare organını ne oluşturur?​

Anayasamıza göre, idare organı, yürütme organının Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu dışında kalan kısmıdır. Bakanlar Kurulu da başbakan ve bakanlardan oluşmaktadır. O hâlde idare organına, Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanların girmediğini söyleyebiliriz.

Devletin üç temel fonksiyonu nelerdir?​

Devletin üç temel fonksiyonu nelerdir?
Anayasamıza göre, devlette yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç organ ve bu organların yerine getirdiği üç fonksiyon vardır.
Idari rejim hangi ülkeden alınmıştır?​
Türkiye de bu sistemin bir parçasıdır. İdari Rejim Sistemi Fransa’da doğmuş ve bu ülkeden diğerlerine yayılmıştır. Bu çalışmada hem söz konusu sistemin özellikleri hem de Türkiye’deki yansımasının üzerinde durulmaktadır.

Idari rejim nerede uygulanır?​

Idari rejim nerede uygulanır?
Kara Avrupası Sistemi: “İdarî Rejim” Başta Fransa olmak üzere, kara Avrupası ülkelerinde (Almanya, İtalya, İspanya, Yunanistan, Türkiye vs.), idareye özel kişilerin tâbi olduğu hukuktan farklı bir hukuk uygulanır. Bu hukukta, özel hukukta görülmeyen birtakım kamu gücü ayrıcalıkları ve yükümlülükleri bulunur.

Devlet erkleri nelerdir?​

Devletin, yukarıda verilen tanımından da anlaşılacağı gibi, üç unsuru olduğu kabul edilmektedir. Bunlar ülke, millet (insan topluluğu) ve egemenliktir (Üç Öğe Kuramı).

Hakimiyetin kaynağına göre devletler kaça ayrılır?​

Hakimiyetin kaynağına göre devletler kaça ayrılır?
1.Monarşik Devlet: Egemenliğin tek bir kişiye ait olduğu devlet modelidir. Monarşik devletlerde hükümdar aynı zamanda devlet başkanıdır ve bu yetkiyi yaşamı boyunca elinde bulundurur. 2.Teokratik Devlet: Egemenliğin kaynağının dine dayandığı devlet modelidir. Teokratik devletlerde din adamlarının sözü geçer.

Yürütme ve idare nedir?​

Kamu idare ve müesseseleri nelerdir?​

Kamu idare ve müesseseleri nelerdir?
Tüm bu söylenenler ışığında, devlet idaresi, il özel idaresi, belediye idaresi ve köy idaresi, yerel ve genel görevli tüzel kişiler olarak “kamu idareleri” kategorisini oluştururlar. İdare hukuku bakımından bir kamu tüzel kişisi olarak devlet, kamu idarelerinin en büyüğüdür.
Devletin temel fonksiyonları nelerdir?​
Devletin 3 fonksiyonu vardır:

Devletin yasama fonksiyonu nedir?​

Devletin yasama fonksiyonu nedir?
Yasama fonksiyonu parlamentonun kanun koyma ve karar alma yetkisini ifade eder. 2017 Anayasa değişikliği ile TBMM’nin yasama fonksiyonu zayıflatılmıştır. Anılan Anayasa değişikliği ile Bakanlar Kuruluna tanınan KHK çıkarma yetkisi kaldırılmış, onun yerine Cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi verilmiştir.

Idari rejim hangi ülkelerde var?​

Idari yargı sistemi hangi ülkede mahkeme?​

Idari yargı sistemi hangi ülkede mahkeme?
[1] Anglo Sakson sisteminde adli yargının içerisinde örgütlenen idare mahkemeleri, Kara Avrupa’sı sisteminde ise ayrı bir yargı rejimi şeklinde örgütlenmektedir. Fransa’nın en iyi örneğini oluşturduğu idari rejimin Türk idari yargısının kuruluşunu ve gelişimini etki- lediği bilinmektedir.

Idari rejimin temel özellikleri nelerdir?​

İdare Hukukunun Özellikleri
- İdare hukuku genç bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku tedvin edilmemiş bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku içtihatlara dayanır.
- İdare hukuku dinamik bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku bağımsız bir hukuk dalıdır.
- İdare hukuku statüsel niteliktedir.
 
İdari rejim sistemi, Fransa'da 1789 Devrimi'nden sonra ortaya çıkmış ve dünya genelinde yayılmıştır. Türkiye de bu sistemin bir parçasıdır ve idari hukuku uygulamaktadır. İdari rejim sistemi, genç bir hukuk dalı olup tedvin edilmemiş ve içtihatlara dayanmaktadır. Yürütme organı, yasaların uygulanmasından sorumlu devlet organıdır. Türkiye'de yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı ile Bakanlar Kurulu'na aittir.

Anayasamıza göre, devletin üç temel fonksiyonu yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç organ ve bu organların yerine getirdiği fonksiyonlardır. Devlet erkleri arasında yasama organı parlamentoyu, yürütme organı Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu'nu, yargı organı ise bağımsız yargı organlarını içerir.

Devletin idari organı, yürütme organının Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu dışında kalan kısmını oluşturur. Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan oluşurken, idare organına Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlar girmemektedir.

Hakimiyetin kaynağına göre devletler monarşik ve teokratik devletler gibi farklı modellerde olabilir. Monarşik devletlerde egemenlik tek bir kişiye ait iken, teokratik devletlerde egemenlik din kaynaklı olabilir.

Kamu idare ve müesseseleri, devlet idaresi, il özel idaresi, belediye idaresi ve köy idaresi gibi yerel ve genel görevli tüzel kişiler olarak kamu idareleri kategorisini oluştururlar. Devletin temel fonksiyonları ise yasama, yürütme ve yargıdır.

İdari yargı sistemi, Kara Avrupa Sistemi'nde ayrı bir yargı rejimi şeklinde örgütlenirken, Anglo Sakson sisteminde adli yargının içerisinde yer alır. İdari yargı sistemi Türkiye'de de önemli bir yere sahiptir ve Fransa'nın idari rejimi, Türk idari yargısının kuruluşunu ve gelişimini etkilemiştir.

İdare hukukunun özellikleri arasında genç bir hukuk dalı olması, tedvin edilmemiş olması, içtihatlara dayanması, dinamik olması, bağımsız olması ve statüsel nitelikte olması gibi unsurlar yer almaktadır. Bu özellikler idare hukukunu diğer hukuk dallarından ayıran önemli noktalardır.
 
Geri
Üst