- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Idari para cezası avukatlığa engel mi?
Av.K. 5/2. maddesinde “(Değişik ikinci fıkra: 2/5/2001 – 4667/5 md.) Birinci fıkranın (a) bendinde sayılan yüz kızartıcı suçlardan biri ile hüküm giymiş olanların cezası ertelenmiş, paraya çevrilmiş veya affa uğramış olsa da avukatlığa kabul edilmezler.” denilmiştir.Avukatlar ilk görüşmede ücret alır mı?
Avukatlık Kanunu 164. Maddeden çıkan sonuç her türlü hukuki danışma, hukuki iş ve işlem, takip yapmanın ücrete tabi olduğudur.Avukatlık Yasasının 135. maddesinde disiplin cezaları: Uyarma, kınama, para cezası, işten çıkarma, meslekten çıkarma olarak sayılmıştır. Demek oluyor ki meslek düzen ve geleneklerine (yani meslek kurallarına) uymama hali, yukarıda sıralanan disiplin cezalarının verilmesine neden olabilecektir.
Ceza verilmesine yer olmadığı kararı avukatlığa engel olur mu?
Söz konusu kararlarda anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlardan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesinin avukatlık mesleğine kabule engel teşkil etmediğinin ifade edildiği vurgulanmıştır.
Avukat danışmanlık ücreti alır mı?
Avukatın, talep üzerine bilgi ve birikimini, profesyonel olarak görüşünü açıkladığı danışmanlık hizmetinde emeğinin karşılığını ücret olarak alması yasa ve hakkaniyet gereğidir.
Hangi suçlardan hüküm giyenler avukatlık yapamaz?
Avukatlık Yasasının 136/1 maddesi gereğince, Aynı yasanın 5/a maddesinde belirtilen “taksirli suçlar hariç, kesinleşmiş bir kararla 2 yıldan fazla hapis veya 1 yıldan fazla ağır hapis cezasıyla veya basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak ve dolanlı …Avukatın disiplin soruşturması nasıl yapılır?
DİSİPLİN SORUŞTURMASI AVUKATIN LEVHASINA KAYITLI OLDUĞU BARO YÖNETİM KURULU TARAFINDAN YAPILIR. BARO, YÖNETİM KURULU ÜYELERİNDEN BİRİNİ MUHAKKİK ( SORUŞTURMACI ) OLARAK GÖREVLENDİRİR. BARO YÖNETİM KURULU, SORUŞTURMA AMACI İLE HER TÜRLÜ ADLİ, İDARİ , KAZAİ MERCİLERDEN BİLGİ ve BELGE İSTEYEBİLİR.Suç duyurusu emniyet kuvvetlerine yapılabileceği gibi direkt olarak savcılık makamına da yapılabilmektedir. Mağdurun ikamet ettiği yerdeki adliyelere yapılacak şikâyetlerde, suç duyurusunda yetkili savcılık nöbetçi savcı ya da müracaat savcıları olmaktadır.
Staj yapmadan avukat olunur mu?
Avukatlık Kanunu madde 3’te sayılan avukatlığa kabul şartlarından biri de (c fıkrasında sayılan) avukatlık stajını tamamlayarak staj bitim belgesi almış bulunmaktır.
Ceza verilmesine yer olmadığı kararı mahkumiyet midir?
Ceza verilmesine yer olmadığı kararı, 5271 sayılı CMK’nın 223/3-4 maddesinde düzenlenmiştir. Ceza verilmesine yer olmadığı kararı beraat kararı mahiyetinde değildir, fiil suç teşkil etmesine rağmen faile belli nedenlerle ceza verilmemesi sonucunu doğruran nihai bir karardır.